Ramazan Kural

Ramazan Kural

Eşel mobil sistemi

Eşel mobil sistemi

Akaryakıt tutarları ile alakalı yeni gelişme. Zamlı fiyatlar pompaya yansıyacak.  Akaryakıtta son dönemde uygulanan eşel mobil sistemi ile maliyetlerden meydana gelen fiyat artışının tüketiciye yansımaması için kur ve petrol fiyat artışları ÖTV’den karşılanıyor.

**

Son zamanlarda yaşanmış olan aşırı artışlar cevabında LPG ve motorinde ÖTV sıfıra kadar inerken, benzinde halen bir miktar uygulanmaya devam ediliyor.

**

Eşel mobil kelimesi Fransızca “échelle mobile” (hareketli ölçek) terimin Türkçe ’ye geçmiştir. Fiyat veya ücret belirmesinde hareketli bir ölçeğin kullanılmasını ifade eder.

**

Son dönemde akaryakıt fiyatları açısından adından söz edilen eşel mobil sistemi, tüketicilerin satın alma gücünün korunmasını sağlayan bir sistemdir..

**

Ücretlilerin satın alma gücünü koruyabilmek için, ücretlerin enflasyondaki artışı dikkate alarak kendiliğinden ayarlanmasını mümkün kılan bir sistemdir. Böylece çalışanların ücret artışları için sözleşmelerle güncelleme yapmak yerine, ücret artışların otomatiğe bağlanma şeklidir.

**

2018 yılında başlanan ve yıl sonunda kaldırılan akaryakıtta eşel mobil uygulaması 10 Nisan 2019 dan itibaren yeniden uygulamaya konuldu ve 2 yıldır kullanılmaya devam etmektedir. 2022 yılında da kullanılmaya devam edilecektir.

**

Ancak, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV gelirlerinin toplam vergi gelirleri içindeki yeri dikkate alındığında artan akaryakıt fiyatlarının sürekli olarak ÖTV ile karşılanması güçtür. Bu nedenle, zaman zaman eşel mobil sistemi nedeniyle uğranılan vergi kaybını telafi etmeye yönelik yüksek ÖTV ayarlamalarına gidilmektedir.

**

Böylece akaryakıtta eşel mobil sistemi kısa süre içinde muhtemel fiyat dalgalanmalarının önüne geçme fonksiyonu ifa etmiş olmaktadır.

**

Eşel mobil sistemi uygulanmadığını düşünürsek büyük ihtimal herkes bisiklet kullanmaya başlayacaktı. Şu anki fiyatlar çok yüksek akaryakıt zamlarının ardı arkası kesilmedi. Eskiden benzin aldığımız fiyata şimdilerde oto gaz alıyoruz.

**

Akaryakıt fiyatlarının yükselmesi taşımacılık sektörünü doğrudan etkiliyor. Buna bağlı olarak gıda başta olmak üzere pek çok ürün ve hammaddede dolaylı olarak fiyat artışlarına neden oluyor. Kendimize yetecek kadar petrolümüz olmadığı sürece fiyat dalgalanmaları ile mücadele etmeye devam edilecektir. İthalatı azaltmanın yollarına bakılmalıdır..

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR