Sabit Horasan

Sabit Horasan

Şok kararlar!

Şok kararlar!

Basında çıkan başlıklar, “Devrim gibi karar..”

Türk futbolu için Türkiye Futbol Federasyonunca alınan kararlar çok tartışılacak. Gerçekten, basında çıktığı gibi Devrim mi, yoksa İhtilal mi?

Başında Türkiye ibaresi bulunan Federasyonun aldığı kararlar gerçekten Türk futbolu için olumlu mu, Türk futbolunun önünü açacak mı, yoksa Türk futboluna ihanet mi?

Yeni sezonda uygulanacak olan kararlara bakıldığı zaman, Türk futbolu için olumlu yönlerin bulunduğu kadar futbolun geleceğini olumsuz etkileyecek kararların bulunduğu da apaçık görülebilir.

Karar, Türk futbolcuların değerinin üzerinde fiyatlara satılmasını veya kulüplere çok yüksek rakamlara imza atmalarının önünü kapatacak. Bu doğru da birleşebiliriz.

Bir diğer eksik ama, olumlu kararda: alt yapıdan yetişen iki futbolcunun 18 kişilik maç kadrosunda yer alması. Bu kural daha önceki yıllarda da geçerliydi. Ama, ne yazık ki, daha sonra gelen Federasyonlar bunu kaldırdılar. Veya askıya aldılar.

Bu kararın eksik olan yanı ise, kadroda yer alan alt yapıdan yetişmiş iki futbolcunun oynama zorunluluğunun bulunmaması. Öyle bir karar alınmalıydı ki, bu futbolculardan en az biri ilk 11’de görev yapabilmeliydi. İşte o zaman Federasyon yönetimini kutlar ve alkışlardım.

Futbol Federasyonunun almış olduğu kararların bir diğer önemli noktası da; ekonomik kriterlerin denetim altına alınması olsa gerek. Ne deniliyor kararda, borcu olan kulüpler transfer yapamayacak. Artık, kulüp başkanları veya yönetimleri akıllarına geldikçe yüksek bedellerle transfer yapma hovardalığı yapamayacaklar. Bu konuda en çok hata yapan da Beşiktaş Başkanlığı döneminde, Federasyon Başkanı Yıldırım Demirören’di.

Bir diğer konuda, Süper lig takımlarının 28 kişilik kadrosunun 14 yabancıdan oluşması nedeniyle, kulüplerin bünyesindeki bazı futbolcuların PTT 1. lige geçmesi demektir. O zaman 1. ligde kalite daha da artacaktır.

Gelelim, karardaki olumsuzluklara:

Yabancı futbolcu transferinin serbest bırakılması,. Dahası, yabancı oyuncu sayısının 14’e çıkartılması Türk futbolunun geleceğine, Ulusal takımın başarısına vurulan bir pranga olarak karşımıza çıkmakta.

Federasyonun yabancı kuralıyla ilgili kararına göre, önümüzdeki sezondan itibaren 28 kişilik kadroda 14 yerli, 14 yabancı futbolcu bulundurma zorunluluğu olacak. Yeni kararla, 18 kişilik maç kadrolarında ki futbolculardan 2'si alt yapıdan olmak üzere 7’si yerli olmak zorunda olacak. Ancak, takımlar isterlerse 11 yabancı ile sahaya çıkabilecek.

Türk futbolunu geriye götürebilecek bu kadar yanlış bir karar olamaz.

Alt yapıdan yetişen 2 futbolcudan en az birinin oynama zorunluluğu yok. Bunun ötesinde takımlar 11 yabancı oyuncuyla oynayabilecek. O zaman, kadroda yer alan 6 yerli futbolcunun durumu, geleceği, en önemlisi de Milli takımın konumu, kenarda bekleyen, maç tecrübesi olmayan yerli futbolcuların Milli takıma katkısı ne olacak?

Son yıllarda yerlerde sürünen Türk futbolunun ve Ulusal takımın geleceği hiç mi düşünülmeden bu kararlar alındı?..

Daha iki yıl kadar önce Beşiktaş’ın başkanlığını yapan, Türkiye liglerinin en eski takımını yanlış transferler ve yönetimle borç batağına sokan, kulübün geleceğini karartan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören bu kez de Türk futbolunu çıkmaza sokmak için elinden geleni yapmaya devam ediyor.

Aslında kendisini çok akıllı sanan Başkan Demirören, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, federasyon olarak başlattıkları değişimin en büyük adımlarından birinin, altyapıdan gelen genç yeteneklere şans yaratmak olduğunu aktararak Türk futboluna ne kadar yabancı olduğunu bir kez daha gösterdi. Çünkü, devrim gibi dediği bu uygulama daha önceki yıllarda da vardı. Başkan Demirören Federasyon arşivlerine bakarsa bunları görür.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, ilginç açıklamasına şöyle devam ediyor. "Bu amaçla yürürlükte olan yabancı kuralında değişikliğe gitme kararı aldık. Bu değişikliğin asıl amacı, yabancı oyuncu konusunda sınırı kaldırmak, yerli oyuncu konusunda da teşvik yapmaktır. Bu nedenle yeni uygulamaya, 'yabancı kuralı' değil, 'yerli kuralı' diyoruz."

Dedik ya, çok akıllı diye.

Başkan Demirören’e sormazlar mı, hangi yerli kuralı diye?. 11 yabancı futbolcunun ilk 11’de sahaya çıkabileceği karar nasıl yerli kuralı olur, Türk futbolunun sayın Başkanı..

Yazık, Türk futbolunun geleceğini ipotek altına alan bu olumsuz kararlardan bir an önce vazgeçilmeli. Yoksa, belki kulüp takımları başarı kazanabilir, Avrupa takımlarıyla rekabet edebilir duruma gelebilir, ama Türk futbolu Ulusal takım düzeyinde yerlerde sürünmeye devam edecektir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sabit Horasan Arşivi
SON YAZILAR