Ramazan Kural

Ramazan Kural

Sınır ötesi operasyon!

Sınır ötesi operasyon!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Fırat'ın doğusunda harekâta birkaç gün içinde başlıyoruz. Münbiç'te hala netice alamadık. Sayın Başkan, diyor ki '30 günde bunların tamamını temizleyeceğiz.' Göreceğiz. Temenni ederiz ki temizlesinler. Fırat'ın doğusunu terör örgütlerinden temizlemek için harekâtımıza birkaç gün içinde başladık, başlayacağız" diye konuştu.

Hedefimiz ABD askerleri değil, terör unsurlarıdır" sözleriyle tüm dikkatler bir süredir beklenen Türkiye'nin 3'üncü Suriye harekâtına çevrildi. Bu karar 27 Kasım'da toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nda alındı. Aslında bir süredir askeri hazırlıklar en ince detayına kadar sürdürülüyordu. Planlanan harekâtın perde arkasında çok önemli ayrıntılar bulunuyor. Suriye krizinin çözümünde ve terör tehdidinin bertaraf edilmesinde "dananın kuyruğunun kopacağı yer" olarak nitelendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işaret ettiği Fırat'ın doğusu birçok açıdan stratejik öneme sahip.
2011 yılında krizin başladığı Suriye'de IŞİD terör örgütü türetildi. PKK'nın Suriye kolu PYD de Amerika desteğiyle birlikte adım adım Suriye'nin kuzeyindeki kentleri IŞİD bahanesiyle işgal etmeye başladı.

IŞİD in boşalttığı kentlere PYD li teröristler yerleşti. Zira hedef belliydi. Amerika, Irak'ın kuzeyinden başlayarak Akdeniz'e uzanan bir terör koridoru oluşturmayı amaçlıyordu. Ancak Türkiye, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarıyla PKK/PYD nin hareket alanını daraltarak ABD'nin koridor hedefinin önünü kesti.

Koridor hedefinin önü büyük oranda kesilen Amerika, doğalgaz zenginliği olan bu bölgede PKK/PYD eliyle ikinci İsrail devleti kurma girişimlerine hız verdi. Amerika'nın bu hedefi ise başta Suriye ve Türkiye olmak üzere bölge ülkelerinin güvenliğini doğrudan tehdit ediyor.

Harekat planlaması yapıldı. Fırat'ın doğusundaki arazi yapısı, terör örgütünün edindiği imkan ve kabiliyetler, silah ve teçhizat durumu, centcom askerlerinin bulundukları bölgeler haritalandırıldı; analiz edildi. Deyrizor'a kadar uzanan alanda yayılmış teröristler belirlendi; bunların lojistik alabileceği, saldırabilecekleri alanlar en ince ayrıntısına kadar  belirlendi. 40 kilometre derinliğe kadar bir rota çizildi.

Operasyon en kısa sürede başlayacak Fırat'ın doğusu ile ikazlarımızı yaparken hazırlıklarımızı da tamamladık. Fırat'ın doğusunu bölücü terör örgütünden temizlemek için yapacağımız hareketın birkaç güne başlayacağını ifade ediyoruz. Münbiç Araplara ait olduğu  halde terör örgütleri faaliyet gösteriyor. Ülkemizde bulunan yaklaşık 5 milyon Suriyelinin kendi evlerine dönüşlerini ancak bu şekilde mümkün kılabiliriz. Biz ülkemize ve milletimize tuzak kuranlarla değil, dostluk gösterenlerle yol yürümeye devam edeceğiz.

Dolar/ TL kurunu da etkilendi. Cumhur başkanı Recep Tayyip Erdoğan ın Suriye operasyon mesajı vermesi dolar/TL kurunu da etkiledi. Doların küresel piyasalarda değer kazanmasına paralel baskı altında kalan Türk Lirası, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birkaç gün içinde Fırat'ın doğusuna harekat başlatılacağı açıklamasıyla dolar karşısında gün içi en düşük seviyesini gördü.

Dünya'nın haberine göre uzmanlar, harekat açıklamasının jeopolitik riskler ve ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeleri yeniden gündeme getireceğini belirtiyor. Dolar/TL'nin seyri üzerinde asıl belirleyici yarın yapılacak TCMB PPK toplantısı kararları olacak. Piyasa beklentisi faizlerin yüzde 24 seviyesinde tutulacağı yönünde.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR