Ramazan Kural

Ramazan Kural

Geçim İttifakı

Geçim İttifakı

Genel olarak yapılan zamlar yaşamımızı her yönüyle etkiliyor. Yapılan zamlar, pandemiden dolayı bozulan ekonomiyi tetikledi. Pandemiden bu yana her şeye zincirleme zamlar yapılmaya başlandı. Her şeye zam gelince dolaylı vergiler arttı. Hal böyle olunca vatandaşımız geçim derdine düştü.

 

Tek işte sabit maaşla çalışanların gelirleri enflasyon karşısında her gün biraz daha eriyor.

 

Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 18,95, aylık yüzde 1,80 arttı.

 

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuzda aylık bazda yüzde 1,80, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2,46 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 18,95 yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 44,92 oldu.

 

Türkiye'de 1 Temmuz'dan itibaren elektrikte yüzde 15, doğalgazda yüzde 12 zamlı tarifeye geçildi. Yılbaşından beri her ay enerjiye yüzde 1 zam geliyordu.

Yılın ortasında gelen yüklü zam, zaten yüksek olan enflasyonu daha da yukarı taşıyacak.

 

Elektriğe ve doğalgaza yapılan yeni zamlar bununla sınırlı kalmayacak maalesef. İğneden ipliğe çok sayıda ürünün fiyatını arttıracak.

 

Ekonomistler uyarıyor: Bütçede yaşanan kaynak sıkıntısıyla birlikte işsizlik ve yüksek enflasyonun bir arada yaşanacağı zor günler yaşayacağımızı gözüküyor.

 

Temel gıdalara gelen zamlar ortada daha doğrusu fiyatı ikiye katlanmayan ne kaldı ben bulamadım. Asgari ücretle geçimini sağlayan bir aile geçimini nasıl karşılayacak. Pandemi döneminde işçilerimiz çalışamadığı için daha da zorlandı.

 

Temmuzda ekmek, un, bulgur fiyatlarında artış oldu. Bunun sebebi maalesef bu senenin kurak geçmesi. Süt ve süt ürünleri ile yumurta gibi temel gıdalarda da artış oldu.

Yağ fiyatlarında geçen yılın son aylarında başlayan artış temmuzda da artış gösterdi.

Meyve ve sebze fiyatlarında da artış oldu. Bakliyat fiyatlarının nohut ve mercimek fiyatlarındaki artış yüzünden, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinde de artış oldu.

 

Çiftçi kardeşlerimiz mazot ve gübre fiyatlarından yakınıyor. Fiyatlar çok yüksek. İklim değişikliği sebebiyle daha az mahsül alan çiftçimiz mazot ve gübre fiyatları derken ellerinde hiçbir şey kalmadı.

 

Besicilikle uğraşan kardeşlerimizde zamlardan şikayetçi maalesef, yem fiyatlarındaki artış hayvan bakımlarındaki artıştan şikayetçi.

Zaten bir işle uğraşıp şikayetçi olmayan yoktur ülkemizde. Bir şeye zam gelince zamların ardı arkası kesilmiyor. Birbirine kenetlenmiş hepsi.

Düzelir diye umut ediyoruz ama yıllardır düzelen hiçbir şey yok maalesef.

 

Allah hepimizin yardımcısı olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR