1. YAZARLAR

  2. A. Galip Doğan

  3. Fıkıhi Soru ve Cevapları
A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

FIKIH BİLGİSİ
Yazarın Tüm Yazıları >

Fıkıhi Soru ve Cevapları

A+A-

Soru–1) Hocam, cilbab nedir? İslami örtünme nasıl olmalıdır? Açıklar mısınız?

Cevap–1) Allah (c.c) şöyle buyuruyor: “Ey Peygamber, hanımlarına söyle – kızlarına ve müminlerin hanımlarına söyle baş ve boyunlarını örtmek için Cilbablarını üzerlerine alsınlar” (Ahrab 239). Cilbab: 1- Bütün vücudu örten uzun elbisedir. 2- Entari üzerine giyilen geniş elbise. 3- Başı ve boynu örten geniş atkı. 4- Üst tarafı göbeğe kadar örten rida denilen elbise. Hanefi mezhebine göre fitne korkusu yoksa el ve yüzü açık olabilir. Elbise vücut katlarını belli etmemelidir.

Soru 2: Hocam, yatak odasında Kur’an-ı Kerim var. Komşular günah işliyorsunuz, bunu buradan kaldırın dediler. Siz ne dersiniz?

Cevap 2: Yatak odasında bir kılıf içinde Kur’an-ı Kerim bulunabilir. Ancak belden aşağı olmasın. Üzerine de bir şeyler koymayın. Cinsel ilişkilerde üzeri örtülü olduğu için bir sıkıntı olmaz.

Soru 3: Hocam, Haccın sahih olmasının şartları nelerdir ve ne yapmamız lazım. Tarif edermisiniz?

Cevap 3: Haccın sahih olmasının şartları: 1- İSLAM – Müslüman olmayan bir kimsenin Hac yapması caiz değildir. Kâbe’ye giremez. 2 – MEKÂNI MAHSUS – Bundan maksat Kâbe ile Arafat’tır. Arafat’ta vakfa yapmadıkça, bayramda Kâbe’yi tavaf etmedikçe hacı olamaz. 3- VAKTİ MAHSUS – Arafa günü öğleden sonra akşama kadar Arafat’ta bulunması ve vakfa yapması. Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: “El Haccu Arafat” – Hac Arafat’tan ibarettir. Bu zaman Arafat sınırında bulunmayan kimsenin Haccı olmaz.

Soru 4: Hocam, biz kasap olarak gidiyoruz. İfrat Haccına niyet etmek istiyoruz. Tarif edermisiniz?

Cevap 4: Şafii mezhebine göre ifrat haccı en makbul hacdır. Birinci derece hacdır. İfrat Haccı yapacak kimse İhrama girerken sadece hacca niyet edecektir. “Allahümme inni üridül hacce feyessirhu li ve te Kabbel minni” (Allah’ım, hac yapmaya niyet ettim, haccımı kabul ve kolay et) sonra telbiye getirir. İfrat haccına niyet eden kimse Kâbe’ye varınca bunu umresi olmadığı için Kudum tavafı yapar. Say yaparsa haccın sayına niyet ederek öne alıp say eder. Sonra say yapmaz. İfratlı ihram çıkarmaz. Kurban buna vacip değildir, kurban kesmez. Bayramın birinci günü büyük şeytana 7 taş atar, tıraş olur ve ihramdan çıkar, Kâbe’yi tavaf eder.

Soru 5: Hocam, biz kasap olarak hacca gidiyoruz. Görev icabı Müzdelifede kalmıyoruz. Sabah erken kurban kesiyoruz. Bu doğrumudur? Açıklarmısınız?

Cevap 5: Siz görevlisiniz. Hacıların kurbanını kesiyorsunuz. Bunun içinde orda bulunuyorsunuz. Müzdelifede bir miktar kalır, Şafii mezhebini takliden oradan ayrılır, Mina’ya gelirsiniz. Şayet Şeytan taşlamaya zamanınız olmazsa Kurban kesersiniz. Çünkü siz görevli mesullersiniz.

Soru 6: Hocam, Hacca gidiyoruz. İhramdan çıkmak için bir birinizi tıraş etmeyin cezası olarak bir kurban kesmeniz lazım diyorlar. Ne dersiniz?

Cevap 6: Peygamberimiz (s.a.s) veda haccında ihramlıydı. Berberi de ihramlıydı. Berberini çağırdı, tıraş oldu. Tıraş etmeye gökten melek mi gelecek? Aynı şartlarda bir birini tıraş edebilir. Kıran veya ifrat haccına giren birisi Temettü haccına niyet eden umresini yaptıktan sonra tıraş olmak isteyeni ifratlı, kıranlı ihramlı olduğu için onlar tıraş edemezler.

Soru 7: Hocam, geçen yıl hacca gittik. Amma veda tavafını yapmadık. Sizin haccınız olmadı dediler. Ne yapmalıyız? Bir daha da hacca gidemeyiz. Açıklarmısınız?

Cevap 7: Veda tavafı Hanefi mezhebinde vacip olan bir tavaftır. Siz burada vacibi terk etmişsiniz. Vacibi terk ettiğiniz için ceza olarak bir koyun kurban keseceksiniz. O kurbanın kesim yeri Mekke – Haram bölgesidir. Burada kesilemez. Gidenlere 100 dolar para verin. Orda sizin adınıza kurban kestirsinler. Haccınıza bir zarar gelmez.

Soru 8: Hocam, biz kasap olarak nasipse hacca gitmek istiyoruz. Biz uçağa binerken ihramları giyeceğiz. Ancak işçi olduğumuz için ihramlı sokmuyorlar. Ne yapmamız gerekiyor? Cevap bekliyoruz.

Cevap 8: İhramları mikat sınırında giyineceksiniz. Gümrüğe vardığınızda ihramları çıkarıp elbise giyinecek, gümrükten çıktıktan sonra en kısa zamanda tekrar ihramları giyeceksiniz. 6 saati geçmezse ceza olarak fıtr sadakası (yani; 40–50 riyal) vereceksiniz.

Soru 9: Hocam, farz namazını kıldık. Bir eve gittim, sohbet varmış. Cemaat kalabalık. Bana namaz kıldır dediler. Ben de kıldırdım. Olur, mu, olmaz mı diye tartıştık. Doğrusu nedir?

Cevap 9: Siz farz olan namazınızı kılmış veya kıldırmışsınız. Siz farzı eda etmişsiniz. İkinci defa başka yerde cemaate imamlık yapamazsınız. Ama cemaate nafile olarak uyabilirsiniz. O da sabah ve ikindi namazları olmayacak. Cemaat namazlarını iade etmelidirler. Orada bulunanlara hatırlatın, namazlarını yeniden kılsınlar veya kaza yapsınlar.

Soru 10: Hocam, ben imamım. Öğlen namazını kıldırdım. Namazda abdestim olmadığı aklıma geldi. Ama bozmadım. Fitne olmasın diye devam ettim. Ne yapmam gerekiyor? Açıklar mısınız?

Cevap 10: Siz abdestsiz olduğunuzu hatırladığınız an burnunuzu kan gelmiş gibi tutup çıkacaksınız. Arkanızdakini imamlığa getireceksiniz. Abdestsiz namaz kılmak büyük günahtır. Kasıtlı olursa insan dinden çıkar. Yapacağınız iş ertesi günü cemaate abdestsiz olduğunuzu unuttuğunuzu söyleyin. Bütün cemaat farzlarını yeniden kılsın. Vesselam.

Selam ve Dualarımla 19.09.2013

aligalipdogan.blogspot.com    / mailto:aligalipdogan@gmail.com / aligalipdogan@irsadvakfi.com /          aligalip-dogan@hotmail.com

Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı

Bu yazı toplam 6511 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.