Adnan Özkafa

Adnan Özkafa

Bu seçim çok mu önemli?

Bu seçim çok mu önemli?

Siyasi Partilerde adettir. İster Genel Seçim olsun, ister Yerel Seçim olsun her seçim öncesi taraftarlarını gaza getirip daha çok çalışmaya teşvik için hep “Bu seçimler çok önemli” teması işlenir.

Bu “önemli” kelimesi ne hikmetse hiçbir seçimde “önemsiz”e dönüşmez. Her seçim “önemli” olarak gösterilir.

İşin esasına bakarsak sadece “Bu seçim” değil de “Her seçim” gerçekten önemlidir.

Partiler bazında konuşacak olsak, mesela AK Parti geçen seçimde “Bu meclis Cumhurbaşkanını seçecek” diyerek oy topladı. Bu seçimde de “Anayasa değişecek, Başkanlık gelecek” diye oy istiyor.

13 senedir Anayasa niye değişmedi, ya da şu an, adı konmasa da zaten Başkanlık fiilen yok mu diye kimsenin sorguladığı yok.

HDP’de bu seçimin belirleyici unsuru barajı aşıp aşmamak.

Saadet, Büyük Birlik vb. partiler için bu seçimde konuşulan, arzu edilen, bir şekilde Meclis’te temsil edilmek.

CHP’de belki çok da heyecan yok gibi. MHP’de ise ittifak teşebbüslerine nasıl cevap verileceği, buna göre CHP’nin önüne geçip ittifak dopingi ile “ana muhalefet” olup olmama konusu gündemde.

Tabi bir de işin vatandaş boyutu var.

Seçim deyince sıradan vatandaşın aklına bir Pazar günü sandığa gidip oy kullanıp gelmek, o gün akşam da televizyonlardan biraz sonuçlara bakıp yatmak geliyor.

Bu günlerde “aday adayı” olanlar için her şey adaylığın kesinleşip kesinleşmemesi, aday olabilenler için ise seçilip seçilmemek elbette “onlara göre en önemli” meseledir.

Ama bir de olaya şahıslar, adaylar, partiler için değil de daha yukarıdan bakacak olursak; her seçim 4-5 seneliğine ülkede alınacak her kararın şöyle veya böyle olmasını direkt ilgilendiren önemli bir konudur. Bazen bu kararlar sadece 4-5 senelik seçilme ve görev yapma süresini de aşarak, memleketin 10-20-30… senesini ilgilendiren, uzun vadeli, bağlayıcı sonuçlar da ortaya koyuyor.

Mesela bir dönem alınan 8 yıllık kesintisiz eğitim kararı, Avrupa Birliği’ne üyelik, zinanın serbest bırakılması… gibi kararlar kendi dönemlerini aşıp uzun vadeli etkiler bırakan kararlardır.

Böyle olunca gerçekten her seçim başlı başına önemli bir olaydır.

Bir seçimi kazanmak sadece 4-5 seneyi değil, önümüzdeki 20-30 seneyi etkilemek, nesilleri ve ülkenin rotasını şekillendirmek, bir seçimi kaybetmek te yine aynı şekilde böylesine uzun yılları, hayalleri kaybetmek anlamına geliyor.  

O zaman sadece “Bu seçim” değil de “Her seçim”in gerçekten önemli olduğu sonucu kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Yalnız bu önem; partilerin kendi argümanları için değil,  milletin istikbali için kıymet arzeden bir önem.

Bu nüansı da belirtmekte fayda var. 

Böyle “önemli” bir seçim öncesi Müslümanlara da “önemli” görevler düşüyor. Kuvvet ve Kuvvetli’den yana değil, Hakk ve Haklı’dan yana olduğunu göstermek için, Hakk’ı hakim kılmak için çok önemli görev ve sorumluluklar bekliyor Müslümanları.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Özkafa Arşivi
SON YAZILAR