Ramazan Kural

Ramazan Kural

Aşı ile normalleşme süreci

Aşı ile normalleşme süreci

masıyla gözler artık normalleşme adımlarına çevrildi. İnsan psikolojisi bir şeylerin artık iyiye gitmesi gerektiğinin zamanının geldiğini düşünüyor. Peki, kısıtlamaların gevşetilmesi için hangi kriterler göz önüne alınacak. 

Türkiye'de aşı programı 65 yaş üstü bireyler ile devam ediyor. Aşı sırası gelenlerin 60 yaş üstündeki eşleri de aşı randevusu alabiliyor.

Şubat ayı açıklanan son verilere göre yaklaşık 6,5 milyon kişiye Covid-19 aşısının ilk dozu yapıldı.1,5 milyon kişinin 2. doz aşıları tamamlanmıştır. 

Aylar önce başlayan normalleşme süreci vaka sayılarının artması nedeniyle düzene giremedi. Neredeyse tüm dünyada vaka ve ölüm sayıları çok fazla arttı; bir mutasyonlu virüsümüz eksikti oda geldi tam oldu. Daha önceki yazılarımda bahsettiğim gibi covid denilen illet telefonlar gibi kendini güncelliyor ve tam virüsü çözdük derken virüsün başka, başka özellikleri karşımıza çıkıyor. 

Sağlık çalışanları ve yaşlıların aşılanması sürüyor. Sırada polis ve öğretmenlerin aralarında bulunduğu milyonlarca kişi var. Normalleşme adımlarının atılması için aşı çalışmalarında gelinen nokta ve aşılamadan alınan verim çok önem arz ediyor. Eğer Mart ayı içerisinde bu hamleler gelirse, gevşeme kararları nisan ayında daha kolay alınacaktır.

Yapılan aşıları bir umut olarak görüp rabbim hastalığın şifasını versin demekten başka bir şey yapamıyoruz. Hastalık artsa da azalsa da çalışmak zorundayız. Vatandaşın ev, dükkân, kredi kartı borcu beklemiyor. Beklese bile faiziyle geriye alıyorlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen haftaki kabine toplantısından sonra bizlere duyurduğu normalleşme takviminin nasıl olacağı hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Kocanın yaptığı açıklamayla normalleşme takviminin nasıl uygulanacağı ve illerin risk durumuna göre nasıl sınıflandırılacağı hakkında bilgi vermişti.

Buna göre iller vaka sayılarının nüfuslarına oranı doğrultusunda düşük riskli, orta riskli yüksek riskli çok yüksek riskli olarak sınıflandırılacak.

İllerin kategorisi nasıl belirleneceği ise  Yüz binde 10'un altında vaka görülen iller düşük riskli 

Yüz binde 11-35 arası vaka olan iller orta riskli. Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller yüksek riskli. Yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller ise çok yüksek riskli olarak belirlenecek. 

Düşük riskli iller mavi renk orta risk sarı yüksek risk turuncu çok yüksek risk kırmızı ile gösterilecek. Anlaşılan iller kendi kaderini kendi belirleyecek. Kurallar neticesinde ve aşının verdiği psikoloji ile vaka sayıları düşerse dükkânlar ve restoranlar tekrar açılır herkes aylar sonra nefes almaya başlar.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR