Ramazan Kural

Ramazan Kural

Kovid ve aşıdaki yeni gelişmeler!

Kovid ve aşıdaki yeni gelişmeler!

Korona virüs ile mücadelemiz uzun bir zamandır devam ediyor; dünya olarak çok zor zamanlar yaşamaya devam ediyoruz. Hastalık beklenmedik şekilde dünyanın her yerinde görüldü. Başlarda önemsenmeyen bu illet kısa sürede hayatı felç etti adeta.

**

Tüm dünya bu illetten artık kurtulmak istiyor. Sağlık sistemlerinin çökmesine hastanelerinin yetersiz kalması binlerce insanın ölümüne sebep oldu. Aşılama sürecinin hız kazanmasıyla birlikte 1. doz aşı olan kişi sayısı 45 milyonu aşmış durumda. Sağlık bakanın geçen haftada yaptığı açıklamada sgk ya kayıtlı tüm çalışanların aşı olabileceklerini söylemişti. İlk başlarda aşı çok yavaş ilerlense de son ayda yaş grupları çok hızlı şekilde aşılanmaya başlandı.

**

 Covid aşı çalışmaları hızla devam ediyor ancak ülkeler arasında büyük farklılıklar da gözlemleniyor. Dünya genelinde, ikinci doz aşı yapılanlar da dahil olmak üzere şu ana kadar yapılan doz sayısı 2,66 milyarı geçti.

**

Aşılamaya hız verilmesini isteyen Dünya Sağlık Örgütü, eylül ayına kadar bütün ülkelerden nüfuslarının en az yüzde 10'unu aşılaması çağrısı yaptı. DSÖ, aşı tedarikinde yaşanan sıkıntılardan dolayı her 10 Afrika ülkesinden 9'unun bu hedefe ulaşamayacağını öngördüklerini söylüyorlar. 

**

Aşılar, insanlara virüs bulaşması durumunda hastalık geliştirme olasılığını ve hastalığın ciddiyetini azaltıyor. Hastanelerden uzak tutuyor, ölümleri önlüyor.

**

Ülkemizde aşılanmış olan sağlık çalışanları arasındaki Covid 19’a bağlı ölüm oranlarının belirgin şekilde düştüğü görülmüştür. Bu süreçte yaşamını yitiren sağlıkçıların yarısının çeşitli nedenlerle aşı yaptırmamış olduklarının anlaşılmış olması da aşının etkinliğini destekleyen önemli bir başka kanıt sayılmalıdır.

**

Halen aşı yaptırmayan ve aşıdan korkan insanlar var? Bu konuda halklılar mı değil mi tartışılır. Medyadan bakıp sağlık bakanlığının bize ve aşılara güven sözüyle hareket ediyoruz. 1 Temmuz itibariyle normalleşmenin daha genişlemesi ve birçok yasağın kalkması bekleniyor. Peki 4-5 ay sonra tekrar o yasaklı günlere dönmeyeceğimizin garantisi varmı?

**

Bu sebepten dolayı aşıya olan duyarlılığımızı artırmalıyız. Normal virüs olmadığı ve kendi kendine geçmeyeceğinin herkes farkına vardı. Umarım yapılan aşılarla bu hastalığı yeneriz

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR