Sinan Şen

Sinan Şen

“İçki Kötülüklerin Anasıdır”

“İçki Kötülüklerin Anasıdır”

Abdullah b. Ömer (r.a)’den gelen bir rivayette: “İçki içenler kıyamet gününde yüzleri simsiyah, gözlerinin feri sönmüş, dili göğsüne sarkmış ve salyalarını akıtır bir durumda getirilir. Bu kişilerin pis kokusundan herkes tiksinerek uzaklaşır. İçki içen kişilere, selâm vermeyin. Hastalandıklarında ziyaretlerine gitmeyin. Öldüklerinde ise cenazelerine katılmayın.”

Mesrûk (r.a) şöyle buyurmuştur: “İçki içenler, putlara tapan kimse gibidir. İçki içenler Lât ve Uzzâ putlarına tapan kimse gibidir.”

Ka’b el-Ahbâr (r.a) şöyle buyurmuştur: “Cehennemden bir bardak ateş içmek, bir bardak şarap içmekten daha iyidir.”

İbn Ömer’den (r.a) gelen bir rivayette Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Her sarhoşluk veren şey şaraptır. Sarhoşluk veren her şey haramdır. Her kim şarap içmeye devam eder de, tövbe etmeden ölürse ahirette sarhoşluk vermeyen şaraptan içemez.” (Tirmizi, nr.1861)

Peygamberimiz (s.a.v) sarhoşluk veren her şeyin haram olduğunu bildirmiştir. Nitekim Cabir b. Abdullah (r.a)’tan gelen bir rivayette Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Çoğu sarhoşluk verenin azı da haramdır.” (Tirmizi, nr. 1865.)

Bu hadisin başka bir rivayetinde ise , “Bir farak’ı (küp) sarhoşluk edenin, bir yudumu da haramdır.” (Tirmizi, nr.1866.)

Zührî’den (r.a) şöyle bir haber rivayet edilir: Hz. Osman (r.a) bir gün hutbeye çıktı ve: “Ey insanlar! İçkiden sakının. İçki bütün kötülüklerin anasıdır. Sizden önceki ümmetler içerisinde zahid ve abid diye tanınan bir zat vardı. Her vakit namaz için mescide giderdi. Bir gün yolda, kötü ahlak sahibi bir kadınla karşılaştı. Bu kadın hizmetçisine verdiği emir ile abid olan bu kişiyi evine götürdü. Kadın, abid eve girince içeriden kapıyı kilitledi. Bu kadının bir çocuğu ve çocuğunun yanında bir kadeh içki bulunuyordu. Kadın, Âbid olan zata dedi ki:

⁃ Ya benimle içki içersin, ya benimle ilişkiye girersin yâ da şu çocuğu öldürürsün. Bunlardan birini yaparsan seni serbest bırakırım, dedi. Bunlardan birini yapmazsan avazım çıktığı kadar “Falan kişi evime zorla girdi, bana tecavüz edecek diye bağırırım”dedi. Bu durum karşısında şaşıran abid kişi,

⁃ “Seninle ilişkiye girmem, çocuğu da öldürmem ama kadehten içerim” dedi.

İçki içen abid kişi kendinden geçti ve bir kadeh daha içti. Vallahi bu kişi hem kadınla yattı hem de çocuğu öldürdü.”

Hz. Osman (r.a) hutbesine devamında: “Sizler içkiden sakınınız! Bütün kötülüklerin anası içkidir. Allah’a yemin ederim ki içki ile iman bir kalpte durmaz. Biri diğerini kovar.” (Beyhaki, es-Sünenu’l Kübra, 8/288.)

Denhâk (r.a) şöyle buyurmuştur:

“İçkili bir vaziyette ölenler, kıyamet günü sarhoş olarak haşredilirler.”

Kişi bilincini kaybettiği zaman adeta hayvanlaşır. Ne yaptığını bilemez hale gelir ve iç güdüsüyle hareket etmeye başlar. İnsanı hayvandan ve diğer canlılardan ayıran şey akıldır. Onu kısmen kaybetmesi hayvanlaşmasına yol açar. Her türlü pisliğe karşı dirençsiz hale gelir. Bu yüzdendir ki ‘içki bütün kötülüklerin anasıdır.’

Gününüz bereketli olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sinan Şen Arşivi
SON YAZILAR