Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

Hızlı Tren bir başka bahara

Hızlı Tren bir başka bahara

                Seydişehir ve Konya’ nın, turizm ve ekonomik yönden ufkunu açacak projelerden biri olan, Antalya-Seydişehir-Konya- Aksaray- Nevşehir- Kayseri hızlı tren projesi üzülerek ifade ediyorum bir başka bahara kaldı.

                2018 yılının başlarında, “Ulaştırma Bakanlığından Emniyet ve Jandarma birimlerine önemli başlıklı olarak gönderilen yazı ile Antalya-Seydişehir-Konya- Aksaray- Nevşehir- Kayseri hızlı tren projesinin geçiş güzergahlarında istimlak çalışmalarının başlatılacağını,

Konya Seydişehir-Manavgat arası demiryolu hattının 1/2000 ölçekli çalışmalarının onaya sunulma aşamasında olduğunu, hattın üzerinde 6 adetten oluşan toplamda 17.733 metre uzunluğunda tünel ve 1 adette 1.927 metre uzunluğunda viyadük bulunduğunu,

Bunlara ilaveten tüm hat boyunca 30 adetten oluşan toplam uzunluğu 4.742 metre tünel ve 1 adet de 440 metre uzunluğunda viyadüğün olacağını ” kamuoyu ile paylaşmıştım.

Zemin etüt çalışmaları tamamlanan, güzergahı belli olan, istimlak çalışmalarının başlamasına karar verilen proje geçen yıl Ağustos ayında başlayan ekonomik sıkıntı sonrasında rafa kaldırıldı.

Alacabel tünelinin yarısının tamamlanmasına rağmen kalan kısmı için ödenek ayırmakta zorlanan Hükümetimizin bahsi geçen Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Seydişehir-Antalya hızlı tren projesinin temelini atmasının imkansız olduğunu üzülerek belirtmek istiyorum.

BU DURUMA RAĞMEN

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci hafta içinde yaptığı açıklama ile İzmir ve Antalya'nın hızlı tren ve otoyolla birbirine bağlanacağını, bunun sonucu olarak da Ege ve Akdeniz'de turizmin şahlanacağı açıklamasını yaptı.

Nihat Zeybekçi; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın iki kenti birbirine bağlayacak tren ve otoyol projeleriyle ilgili açıklamasını kamuoyu ile paylaştı. İki kent arası yolculuğun 7 saatten 3 saate ineceğini de sözlerine ekledi.

KONYA ÜVEY EVLAT

                Konya Akörenden başlayıp sırası ile Akkise, Başkaraören, Kuran, Kesecik, İncesu, Manastır, Karabulak ve Kavak mahalleleri sınırları içinde toplam 450 adet zemin etüt sondajı tamamlanan, güzergahı belirlenen, istimlak çalışmaları başlatılan,  yani proje için oldukça mesafe alınan Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Seydişehir-Antalya hızlı tren projesine sahip çıkılmıyor.

Bunun yanında; İzmir ve Antalya'nın hızlı tren ve otoyolla birbirine bağlanması projesine start veriliyor.

Bu gelişmelere bir anlam verebilen varsa bana da söylesin. AK parti hükümetlerine ülkede en fazla oyu Konya nın vermesine rağmen, Konya ekonomisi ve turizmini canlandıracak projelere Ulaştırma Bakanlarının kör ve sağır kalması anlaşılır gibi değil.

Seydişehir-Manavgat arasını bölünmüş yol yapmayan, 14.600 metrelik Alacabel tünelinin yarısı tamamlanmasına rağmen ödenek yetersizliği ile yapımı durduran Ulaştırma Bakanlığının, Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Seydişehir-Antalya hızlı tren projesini hayata geçirmesini beklemek hayalden öteye geçmez.

UĞUR İBRAHİM ALTAY’ a görev düşüyor

                Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’ in Milletvekili olması ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından Büyükşehir Belediye Başkanlığına atanan Uğur İbrahim Altay, çok kısa bir sürede Konya halkının gönlüne girmeyi başardı.

                Bu kadar kısa sürede gönülleri fetheden başkan Altay’ ı tebrik etmemek mümkün değil.

                Son yıllarda Konya merkez de dahil tüm ilçelerinde ciddi anlamda ekonomik daralma var. Daralmayı ortadan kaldıracak Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Seydişehir-Antalya hızlı tren projesini tekrar hayata geçirmek son derece isabetli olacaktır.

                Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ ın Konya Belediye Başkanlığı için özellikle istediği Uğur İbrahim Altay’ ın hükümet nezdinde güçlü olduğu gerçek.

                En kısa sürede Uğur İbrahim Altay başkanlığında, tüm ilçe belediye Başkan adaylarının katılımıyla oluşturulacak heyetin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ ı ziyaret etmesinin faydalı olacağın düşünüyorum.

                Konya Ekonomisi ve Turizm için çok önemli olan Alacabel tüneli de dahil,

HIZLI TREN PROJESİ BİR BAŞKA BAHARA KALMASIN

 

 

 

 

 

               

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Leblebici Arşivi
SON YAZILAR