A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

FIKHÎ SORULAR VE CEVAPLARI

FIKHÎ SORULAR VE CEVAPLARI

S.1) Hocam; Ben Bursa’dan arıyorum. Sizi YouTube’den takip ediyorum. Ben ticaret yapıyorum. Zekât verirken alış üzerinden mi yoksa satış üzerinden mi zekât vereceğim? Açıklar mısınız?

C.1) Biz cevaplarımızı ülkemizde hâkim olan Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre veriyoruz.

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; eski alınan bir malı zekât yılı dolunca malın piyasadaki toptan fiyatı neyse ona göre hesaplanıp verilecektir. Cumhurun görüşü budur.

Örnek: Bir yıl veya 6 ay önce alınan malın değeri 5.000.-TL ise bugün toptan değeri 7.000.-TL olabilir. Onun için zekât hesap edilirken serbest piyasada toptan satışı kaç TL ise zekâtı onun üzerinden hesap edeceksiniz.

S.2) Hocam: Sizi Facebook’tan, YouTube’den takip ediyoruz. Sen hiç taviz vermeden meseleleri olduğu gibi söylüyorsun. Allah razı olsun. Ben bir yıllık evliyim. Eşimi seviyorum. İkimizde İslam’ı yaşamaya çalışıyoruz. Ben eşime; senin gözlerin, senin sırtın annemin sırtına benziyor dedim. Hocalar sen büyük günah işlemişsin hanımına yaklaşamazsın dediler. Siz ne dersiniz?

C.2) Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; sen zihar işlemişsin. Nikâhlı olan birinin eşinin sırtını, gözünü annesine, kız kardeşine benzetirse zihar işlemiş olur. Kur’an-ı Kerim’de Mücadele Suresinin 1. 2. 3. ve 4. Ayet-i Kerimelerinde Allah (CC) şöyle buyurur: “Ya Muhammed (SAV)! Kocası hakkında seninle mücadele eden Allah’a şikâyette bulunan o kadının sözünü Allah işitmiştir. Zaten Allah (CC) ikisi arasındaki geçen münakaşayı işitiyordu. Şüphesiz ki; Allah (CC) her şeyi işitendir

Ey iman edenler! Sizden karılarını annelerine benzeten zihar yapanlar bilsinler ki karıları onların anneleri değildir. Onların anneleri ancak kendilerini doğurandır. (doğuranlardır) Şüphesiz zihar yapanlar asılsız ve çirkin bir söz söylüyorlar. Şüphesiz ki Allah (CC) çok affeden ve bağışlayandır. Eşlerine zihar yapıp sonra sözlerini geri almak isteyenlerin karılarıyla temasta bulunmadan evvel bir köle azat etmeleri gerekir. İşte böylece size öğüt verilmektedir. Şüphesiz ki Allah (CC) yaptıklarınızdan haberdardır. Azat edilecek kölesi olmayanlar (gücü olmayan) karısıyla cinsel temastan evvel önce 2 ay ara vermeden oruç tutması gerekir. Buna da gücü yetmezse 60 fakiri doyurması gerekir. Bu açıklama Allah ve Rasülüne hakkıyla iman etmeniz içindir. Bu Allah’ın koyduğu sınırlardır. İnanmayanlar için can yakıcı azap vardır

Sonuç olarak 60 gün peş peşe oruç tutmazsa, 60 fakiri doyurur. Bu da günün şartlarına göre hesaplanır. Bunları yapmadan eşinle bir araya gelemezsiniz.

S.3) Hocam; Cenaze Namazı nedir? Şartları nedir? Birinci selamdan sonra eller salınır mı? Cenaze Namazı kılarken imam 5 tekbir aldı. Namaz oldu mu? Aramızda münakaşa oldu. Açıklar mısınız?

C.3) Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; Farzı Kifaye bir namazdır. Ölen kimsenin yaşayanlar üzerinde hakkı vardır. Onun için Farzı Kifaye olan bir namazdır.

Cenaze Namazının Rükunları:

  1. Hanefi Mezhebine göre; Cenaze Namazının rüknü 2’dir.
  1. Kıyam: Cenaze Namazı ayakta kılınır.
  2. Tekbir Almak: 4 tekbir alınır. Eller kaldırılmaz.






  1. Şafii Mezhebine göre; Cenaze Namazının rüknü 7’dir.
  1. Niyet etmek: Kadın, erkek veya çocuk için niyet edilir.
  2. Kıyam: Rükûu yoktur.
  3. Tekbir: 4 tekbir alınır. Tekbirlerde eller göğüs hizasına kaldırılır.
  4. Birinci tekbirden sonra Fatiha Suresi okumak.
  5. İkinci tekbirden sonra Salavat okumak.
  6. Üçüncü tekbirden sonra cenazeye dua okumak
  7. Dördüncü tekbirden sonra selam vermek.

Not: Her tekbirden sonra eller göğüs hizasına kaldırılır.

Son tekbir alınınca sağa selam verilir. Sola selam verilirken eller salınır. Nedeni seni gören namazda olduğunu bilmesi içindir.

İmam 5 tekbir alınca cemaat imamı Sübhanallah veya Allahu Ekber diye ikaz eder. İmam dönmezse cemaat bekler imamla birlikte selam verirler. Şayet cemaatte imama uyarsa namazın yeniden kılınması gerekir.

Cenaze Namazının Sünnetleri:

Hanefi Mezhebine göre;

  1. İmamın cenazenin göğsü hizasında durması
  2. Birinci tekbirde imam ve cemaatin Sübhaneke duasını Ve celle Senaük ile birlikte okuması
  3. İkinci tekbirden sonra Salli ve Barik dualarını okumak
  4. Üçüncü tekbirden sonra cenaze duasını okumak, bilmeyenler Fatih Suresini, Rabbena veya Kunut Dualarını okuyabilirler.
  5. Dördüncü tekbirden sonra sağa ve sola selam vermek

Şafii Mezhebine göre;

  1. Tekbir alırken elleri omuz hizasına kaldırmak, her tekbirde elleri omuz hizasına kaldırmak
  2. Fatiha Suresini okumak
  3. Hz. Peygamber Efendimiz (SAV)’e Salat-ü Selam getirmek
  4. Ölüye dua etmek (Cenaze Duasını okumak)
  5. En az 3 saf olunur
  6. Sonra selam verilir sünnettir.

Cenaze Namazı kılınmadan önce cenaze yakınları kefil olurlar. Bu mevtadan alacaklı olan var mı? Varsa varisleri borçları kabul ediyor denir. Helallik istenir.

S.4) Hocam; Konya’dan arıyorum. Mahalle camimizde Konya dışından bir misafir vardı. İmama ben seferiyim. Size uyunca namazımı nasıl kılacağım dedi. Nasıl kılacağını hoca şöyle tarif etti. Farz kılarken imama uyarsın. Birinci Tahiyyat’a otururuz. Biz kıyama kalkarken sen iki rekât kılıp selam verirsin. Çünkü sen seferisin dedi. Sizden açıklama bekliyoruz.

C.4) O imam efendi hiç ilmihal okumamış mı? İlmihal kitaplarında seferilik bahsini okumamış mı?

Hanefi Mezhebine göre; Yalnız kılarsa; Farz Namazları 2 rekât kılacak. 2 rekât kılması azimettir. 4 rekât kılarsa mekruhtur. Sevap yerine günah kazanır.

Şafii Mezhebine göre; kasır 2 rekât kılmak ruhsattır. 4 rekâtta kılabilir. Ancak en iyisi 2 rekât kılmaktır. Misafir olan mukim olan imama uyarsa imamla beraber 4 rekât kılar. Çünkü imama uymuştur. Namazı imamla kılarken tam kılar.

Sizin sorunuza gelince; misafir imama uyduğu için imama tabi olduğundan namazı tam kılacaktı. Akşam Namazının Farzı ile Vitir Namazı 3 rekât olduğu için 3 rekât olarak kılar. Yalnız da kılsa imama da uysa bu namazları 3 rekât olarak kılar.

Hanefi Mezhebine göre; seferilik; 15 gün ve 90 km’den uzak olursa o kimse seferi olur. Seferilik bulunduğu yerin son çıkışıdır.

S.5) Hocam; Ben Konya dışından arıyorum. Damadım uzun yıllardır yurt dışında ve nerede olduğunu bilmiyoruz. Kızım evlenmek istiyor. Evlenebilir mi? Açıklama yapar mısınız?

C.5) Biz cevaplarımızı Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre veriyoruz.

Hanefi Mezhebine göre; kaybolan, haber alınamayan bir erkek ölmedikçe, ölüm haberi kesin olarak gelmedikçe her ne olursa olsun kesinlikle kadın bir başkası ile evlenemez veya yaşı 120 yaşını bulursa veya kocasının emsalleri ölmeden evlenemezler. Kadın 3 talakla kocasına bağlıdır. 3 talakla boşarsa o zaman iddet müddeti bittikten sonra evlenebilir.

Şafii Mezhebine göre; kaybolmuş kimsenin ölüm haberi kesinleşirse karısı evlenebilir. Ömrü geçerse emsalleri ölürse 100 yaşını aşarsa veya 3 talakla boşarsa o zaman evlenebilirler.

Aksi halde siz kızınızı evlendiremezsiniz. İslam’a göre nikâh kıyılamaz. Kıyılırsa da zina yapmış olur. Ondan doğan çocukta gayri meşru (piç) olur.

S.6) Hocam; Kadın hastalıklarından rahatsızım. Erkek doktora gidebilir miyim? Açıklama yapar mısınız?

C.6) Kadın mecbur olmadıkça edep yerini açması haramdır. Kadın kadına olsa haramdır. Kadın uzman doktor yoksa ciddi sağlık sorunu varsa kanser vs gibi rahim ameliyatı olacaksınız zaruri olduğu için erkek doktora gidilebilir.

Tekrar edeyim. Eğer uzman bayan doktor varsa o zaman bayan doktora gidilmesi gerekir. Avret yerlerinin açılması için ısrarcı olunmamalıdır. Rabbimiz Şafi ismiyle şifa versin İnşaallah.

S.7) Hocam; Ben bazı yollarla Avrupa’ya geldim. Oturum alabilmem için bin hristiyan kadınla anlaşmalı olarak evleneceğiz. Resmi nikâh kıydıracağız. Kadına da para vereceğim. Böyle evlenebilir miyim? Açıklar mısınız?

C.7) 4 Mezhebe göre; şartlı evlenmek, muta nikâhı kıymak caiz değildir haramdır. Böyle birleşmek zinadır. İslam Dini şartlı nikâhı yasaklamıştır. Bu tür nikâh Şiilerde vardır. İran’da bu tür geçici nikâh kıyılıyor. Hayber Fethinden sonra geçici (muta) nikâhı ve eşek eti haram kılınmıştır. Türkiye’de üniversite gençliği arasında okul bitinceye kadar nikâhlanıyorlar ve sonunda da ayrılıyorlarmış. Bu bir neslin ve aile yapısının bozulması demektir ve haramdır büyük günahtır. Ciddi olarak evlenebilirsiniz. Ayrılmamak üzere niyet edip evlenebilirsiniz. Müslüman bir erkek ehli kitap bir bayanla evlenir. Kadın ise Müslüman olmayan bir erkekle evlenemez.

S.8) Hocam; Çok ciddi bir soru soracağım. İstanbul sözleşmesine göre (ipte) erkek erkekle, kadın kadınla (lezbiyenlik) yaygınlaşıyor. Siz ne dersiniz? Bu toplum nereye gidiyor? Açıklar mısınız?

C.8) Lutilik; erkeğin erkekle ilişkisi, lezbiyenlik; kadının kadınla ilişkisi haramdır felakettir. Büyük günahtır. Lut (AS) peygamberdi. Eriha bölgesinde 400.000 nüfuslu Sodom ve Komor’a şehirleri vardı. Onlarda erkek erkekle, kadın kadınla yetiniyordu. Ancak Allah (CC) onları yerin dibine batırdı. Deniz yüzeyinden 384 metre yerin dibine çaktı. Bu tür ilişkiler memleketin helakına başımızın belaya girmesine sebep olur. Rabbim bizleri bu beladan korusun. Gençliğimizin ayağını kaydırmasın diye dua edelim.

Not: Bunlarla sosyal medyadan mücadele şarttır. Elle ve dille mücadele edilmelidir. Gönülden hoş görmemektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR