A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

FIKHÎ SORULAR VE CEVAPLARI

FIKHÎ SORULAR VE CEVAPLARI

S.1) Hocam; Selam vermek nedir? Selam almak nedir? Kimlere selam verilmez? Açıklar mısınız?

C.1) Selam; Cennette Âdem (AS)’a ruh verildiği zaman ilk söylediği Esselamü Aleyküm olmuştur.

Ebu Hureyre (RA) şöyle rivayet ediyor. Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: “Mü’min olmadıkça sizler cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de mü’min olamazsınız. Birbirinizi sevdirecek şeyleri size haber vereyim mi? Selamı aranızda yayınız

Kaynak: Müslim – Ebu Davud – Tirmizi – İbni Mace)

Selamı vermek sünnettir. Selam verilen tek kişi ise selamı almak Farzı Ayındır. Bir topluluğa selam verildiği zaman selamı almak Farzı Kifayedir. Selam verirken yüksek sesle verilmelidir.

Allah (CC) Kur’an-ı Keriminde Nisa Suresinin 86. Ayet-i Kerimesinde şöyle buyurur: “Bir selamla selamlandığınız vakitsiz ondan daha güzeli ile selamı alın veya aynısı ile karşılık verin

Elle veya baş eğerek selam alıp vermek yahudi ve hristiyanların âdetidir. Duyamayacak kadar uzakta ise Esselamü Aleyküm diyerek el ve baş hareketi zaruretten yapılır.

Selam; yürüyen durana, ayakta olan oturana, az olan çok olana verir.

Kimlere selam verilmez:

  1. Gayri müslimlere selam verilmez.
  2. İçki içene selam verilmez.
  3. Kumar oynayana selam verilmez
  4. Kur’an-ı Kerim okuyana ve dinleyenlere selam verilmez.
  5. Tuvalette ve banyoda olana selam verilmez.
  6. Hutbe okuyana, vaaz edene selam vermek mekruhtur.
  7. İlim meclisinde ilim okunurken selam verilmez veya selam yerine günaydın, tünaydın denmez.

Selam duadır. Selam verdiğiniz zaman Allah’ın selamı rahmeti ve bereketi üzerine olsun diye dua ediliyor.

S.2) Hocam: Sizi YouTube’den takip ediyorum. Şifa için eşek eti veya sütü tavsiye ediliyor. Siz ne dersiniz? Açıklar mısınız?

C.2) Haram olan şeylerle tedavi olmak caiz değildir. Tedavi için bu yollara başvurmakta caiz değildir. Ancak zaruret olursa onun alternatifi yoksa o takdirde kullanabilirsiniz. Bugün modern tıp gelişmiştir. Eşek etine ve sütüne ihtiyaç yoktur. Eşek eti Hayber Fethinde haram kılınmıştır. Eti’de haramdır. Sütü ’de haramdır.

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; Müskir (sarhoşluk veren, şuuru kaybettiren, kullanılması ve içilmesi haram olan zararlı madde) olan şeyler veya necis olan maddelerin ilaç olarak kullanılması haramdır derler. Delil olarak Peygamber Efendimiz (SAV)’in şu Hadis-i Şerifi sunulmuştur. Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurur: “Şüphesiz Allah (CC) hastalığa ilacı da indirmiştir. Her hastalığa karşı bir ilaç yaratmıştır. Öyleyse (helalle) tedavi olunuz. Haramla tedavi olmayınız

(Kaynak: Ebu Davud)

S.3) Hocam; Trakya’dan arıyorum. Sizi YouTube’den takip ediyoruz. Bizde nazar boncuğu takmak adet oldu. Mavi gözlü nazar boncuğu çocuklara, arabalara hatta bahçelere de takılıyor. Bunun bir faydası var mıdır? İslam’a göre bir sakıncası var mıdır? Açıklama yapar mısınız?

C.3) İslam’a göre nazar boncuğunun hiçbir faydası yoktur. İslam’da bunun yeri de yoktur mekruhtur. Hatta nazar boncuğu takarak ondan medet beklemek fayda beklemek küfürdür.

Fayda ancak Allah’tan beklenir. Cin Suresinin son Ayet-i Kerimesi ile Felak ve Nas Sureleri var. Nazar duası var. Bunlar nazardan korunmak içindir. Konu ile ilgili olarak Ukbe (RA)’ın rivayet ettiği bir Hadis-i Şerif’te Allah Rasülü (SAV) şöyle buyurur: “Kim nazar boncuğu takarsa Allah (CC) nazar boncuğundan dolayı ona bir fayda vermez. Kimde nazarlık takarsa ondan da bir fayda bulmaz

(Kaynak: Ahmed Bin Hambel – Ebu Yâle – Hakîm)

S.4) Hocam; Rusya’da işçi olarak çalışıyoruz. Sizi YouTube’den takip ediyorum. Burada birlikte çalıştığımız arkadaşın oğlu 8 yaşında trafik kazasında öldü. Aramızda tartıştık. Bunlar cennete gider mi? Açıklar mısınız?

C.4) Âlimler bu konuda itilaf etmişlerdir. Cennetlik cehennemlik diye tartışıldı. İttifak halinde âlimler buluğ çağına ermeden ölen kim olursa olsun cennetliktir dediler. Allah (CC) Kur’an-ı Kerim’de Enam Suresinin 164. Ayet-i Kerimesinde şöyle buyurur: “Hiçbir kimse bir başkasının günahını yüklenmesin” İsra Suresinin 15. Ayet-i Kerimesinde Allah (CC): “Biz peygamber göndermedikçe hiç kimseye azap edici değiliz” buyurmaktadır. Peygamber Efendimiz (SAV) bir Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyurur: “Her doğan çocuk İslam fıtratı üzere doğar. Sonra onun ailesi, hristiyansa hristiyan, Müslümansa Müslüman olur

Bir kimse günah işlerse evladı da günah işlemiş olmaz. Anne ve baba kâfirse, buluğ çağına ermeyen çocukta kâfir ve günahkâr olmaz. Hristiyanlar yeni doğan çocuklar günahkâr olarak doğmuştur derler ve vaftiz ederler. Yani günahını çıkarır temizlerler. İslam Dini ise yeni doğan çocukları günahsız olarak kabul eder.

S.5) Hocam; Sizi YouTube’den WhatsApp’tan takip ediyoruz. Biz hukuk fakültesi öğrencileriyiz. Ulusal bir kanalda Allah (CC) kendinden başkasına secde etmeyi yasaklamıştır. Nasıl olurda melekler Hz. Âdem (AS)’a secde etmişlerdir? Bunu merak ediyoruz. Açıklar mısınız?

C.5) Melekler kendi istekleriyle secde etmediler. Allah (CC) emrettiği için secde ettirdi. Bu secde kulluk için, ibadet için, teşekkür için bir secde değil, Allah (CC)’ın takdiri olduğu için secde ettiler. Şeytansa secde etmedi Allah (CC) onu cennetten kovdu. Allah (CC)’ın ilmî irade sıfatına ters düştü.

Yani melekler Allah (CC)’ın emrine saygı için secde etmişlerdir.

S.6) Hocam: Konya dışından arıyoruz. Sizi Facebook’tan YouTube’den takip ediyoruz. Biz şaraplık üzüm çıkarıyoruz. Bu üzümleri şarap fabrikasına satıyoruz. Bundan mesul müyüz? Açıklar mısınız?

C.6) Hanefi imamlarından bazıları üzümü hristiyan bir tüccara veriyorsa satabilir caizdir derler. Ancak fabrika sahibi Müslümansa İmamı Azam’a göre; caiz değildir haramdır der.

Şafii, Malikî, Hambeli, İmamı Ebu Yusuf ve İmamı Ebu Muhammed’e göre; tüccar Müslümanda olsa kâfirde olsa üzüm veya arpa satmak caiz değildir haramdır derler.

Peygamber Efendimiz (SAV) : “Allah (CC) şu 10 kişiye lanet eder

  1. Şarap için üzüm ve arpa ekene
  2. Onu çıkarana
  3. Şarabı içene
  4. Şarabı satana
  5. Şarabı getirene
  6. Şarabı götürene
  7. Satış için aracılık yapana
  8. Şarap satan yerden alış veriş yapana
  9. Şarap reklamı yapana
  10. Parasını yiyene lanet eder” buyurmuştur.

S.7) Hocam; Ben 2 yıl önce para buldum. 10.000.-TL idi. İhtiyacım vardı kullandım. Şimdi pişman oluyorum. Ne yapmam lazım? Açıklama yapar mısınız?

C.7) Siz o parayı bulunca ilan edecektiniz, soruşturacaktınız. Sahibi çıkmazsa o parayı tasadduk edecektiniz. Şimdi siz o gün 10.000.-TL’ye kaç kilo demir alınırdı, ne kadar altın alınırdı, hesap edeceksiniz, şimdi o demir ve altının miktarı kadar fakirlere o parayı dağıtacaksınız. Tevbe edeceksiniz. İnşaallah Allah affeder bağışlar.

S.8) Hocam; Devlet bize iş yapmak için kredi veriyor. Biz de bununla işlerimizi genişletiyoruz. Bu parayı almak dinen helal midir? Açıklar mısınız?

C.8) Faizi ister düşük ister yüksek olsun her türlü faiz haramdır. Devlet faizle kredi veriyor. Devlet İslam hukukunu uygulamıyor materyalist ticaret hukukunu uyguluyor. Öyleyse faizdir ve haramdır. Faizle iş yapanların sonuçlarını görüyoruz. Yalnız devlet faizsiz hibe verirse onu almak caiz olur. Devlet hibe verir, iş sahaları açılır, istihdam olur, vergi alınır, devlet ileride kazanır. Ancak faizli kredilerin tümü haramdır.

Sistem kapitalist sistem, devlet milli piyango bileti satıyor helal diyebilir miyiz? Devlet genelev açmak ruhsat vermiş, orada çalışanlardan vergi alınıyor helal diyebilir miyiz? Devlet faizle vermişse faizin her türlüsü haramdır.

S.9) Hocam; 15 yaşında kızım var. Sol eliyle yemek yiyor ve su içiyor. Bunun günahı var mıdır? Açıklama yapar mısınız?

C.9) Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; sol elle yiyip içmek mekruhtur. Peygamber Efendimiz (SAV) Ömer b. İbni Seleme’ye şöyle buyurur: “Ey çocuk besmele çek sağ elinle ve önünden ye

(Kaynak: Buhari – Müslim – Ebu Davud)

Sonuç olarak sol elle yemekten ve içmekten vaz geçirin. Ödül vererek veya başka bir yöntemle ikna edin çocuğu bundan vazgeçirin. Peygamber Efendimiz (SAV)’in sünnetine uygun hareket edilsin.

Banyoya, tuvalete girerken sol ayakla girilir, çıkarken sağ ayakla çıkılır. Camiye, eve girerken sağ ayakla girilir, sol ayakla çıkılır. Elbise giyerken sağ kolla ve ayakla giyilir, çıkarırken de sol elden ve ayaktan çıkartılır. Sünnet olan hareket bu şekildedir.

Sağlık ve tıbbî açıdan da iyi karşılanmamaktadır. Sol elle yiyen ve içen bir insanın beyni çoğu kez yeme ve içme ile alakalı mideye salgı göndermiyor. Beyin komuta merkezi vücuda böyle bir komut vermiyor. Yenilip içilen şeyler ancak midenin içindeki öz su ile hazmediliyor.

S.10) Hocam; Hacamat nedir? Hacamat yaptırmanın faydası var mıdır? Açıklar mısınız?

C.10) Hacamat sünnet bir tedavi yoludur. Peygamber Efendimiz (SAV) sıkça hacamat yaptırırlarmış. Hacamat vücuttaki kirlenen kanın çıkmasıdır. Allah Rasulü (ASV) Efendimiz bir Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyurur: “Kan aldırma yollarının en güzeli en sağlıklısı hacamattır. Hacamat sizin için en güzel tedavi yollarındandır

(Kaynak: Buhari – Müslim)

Birçok hastalıkları tedavi eder. Tabii ki temizlik, sağlıklı ve sıhhî şartlara uygun olmasına dikkat edilmelidir. Bu işte ehil kursunu almış ihtisas sahibi birisine yaptırılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR