A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi Sorular ve Cevapları

Fıkhi Sorular ve Cevapları

S.1) Hocam; Camilerde gıyabî cenaze namazı kılınıyor doru mudur? Gıyabî cenaze namazına nasıl niyet edeceğiz? Açıklar mısınız?

C.1) Biz genelde cevaplarımızı Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre veriyoruz.

Hanefi Mezhebine göre; cenaze önde hazır olmalıdır. Önde cenaze yoksa cenaze namazı kılmak mekruhtur. Başka bir beldede bulunan cenaze adına namaz kılmak caiz değildir. Bu Hanefi Mezhebinin görüşüdür.

Şafii Mezhebine göre; Bir başka beldede bulunan vefat etmiş birisi için gıyabî cenaze namazı kılmak caizdir sünnettir. Buna göre cenaze namazını gıyaben kılarken imam ve cemaat sanki cenaze öndeymiş gibi er kişi veya hatun kişi niyetine diyerek niyet eder ve cenaze namazını kılarlar. Şafii Mezhebine göre gıyabî cenaze namazı kılınır. Peygamber Efendimiz (SAV) Kral Necaşi’nin cenaze namazını gıyabî olarak kıldırmıştır.

(Kaynak: Durrül Muhtar)

S.2) Hocam: Biz Diyarbakır’daydık. Cenaze caminin içine alındı. Cenaze namazını caminin içinde kıldık doğru mudur? Merak ediyorum. Açıklar mısınız?

C.2) Hanefi ve Maliki Mezheplerine göre; Camide cenaze namazı kılmak Tahrimen Mekruhtur. Çünkü mescidi kirletme ihtimali olur. Bu açıdan camide cenaze namazı kılınmaz. Cenazeyi caminin içine sokmakta mekruhtur.

(Kaynak: Reddül Muhtar)

Şafii ve Hanbeli Mezheplerine göre; Mescitlerde cenaze namazı kılmak caizdir. Hatta Müstehaptır. Oradaki cemaat Şafii Mezhebinde oldukları için mescit içerisinde kılmışlardır. Mezhepler arasında kolaylıklar vardır uygulanabilir.

Tabi bizler Hanefi Mezhebine mensup olduğumuz için camide cenaze namazı kılmak bize biraz ters gelebilir. Allah (CC) kabul buyursun İnşaallah.

S.3) Hocam; Sizi YouTube’den takip ediyorum. Biz Almanya’nın bir köyündeyiz. Bir hristiyan komşumuz vardı. Çok iyi insandı öldü. Hanımı bize yalvardı ve biz onun cenazesini yıkadık. Sonra buradaki hocalar sen yanlış yapmışsın haram işlemişsin dedi. Bir kafirin cenazesini Müslüman yıkayamaz dediler. Bir açıklama yapar mısınız?

C.3) Hanefi, Maliki ve Hanbeli Mezheplerine göre; Müslüman bir kimse Müslüman olmayan birinin cenazesini yıkayamaz yıkaması haramdır. Siz yanlış yapmışsınız. Haram işlemişsiniz. Tevbe istiğfar etmeniz gerekir.

Şafii Mezhebine göre; Müslüman bir kimse Müslüman olmayan ölen bir kimsenin cenazesini onların usulüne göre yıkayabilir.

Örneğin; Peygamber Efendimiz (SAV) amcası Ebu Talip öldüğü zaman Hz. Ali’yi babasını yıkaması için izin verdi. Hz. Ali’de babasını yıkadı ve kefenledi.

S.4) Hocam; Eskişehir’den arıyorum. Sizi YouTube’den Facebook’tan takip ediyorum. Komşumuz 50 yaşında intihar etti. Bunun cenazesini hocalar yıkadılar. Cenaze namazını da kıldılar. Ben kılmadım. İntihar edenin cenaze namazı kılınır mı? Açıklar mısınız?

C.4) Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; intihar eden kimsenin cenazesi yıkanır ve cenaze namazı kılınır. İntihar etmek haramdır. Bir insan normal olduğu zaman intihar edemez. O an akıl, şuur gider ve intihar eder. İntihar eden kimse şizofren hastası olabilir. Bu tür hastalar genelde intihar edebilirler. İntihar eden kimse İslam’ın şartlarına ve İman’ın şartlarına inanıyorsa Müslümandır. Ancak o anda akıl ve şuur gittiğinden şeytan onu aldatmıştır.

İntihara götürmüştür. Allah (CC) affetsin. Tabi bu tür insanları araştırmak lazımdır. Önceden intihardan vazgeçirmek bizim sorumluluğumuzdadır.

S.5) Hocam; Annemiz vefat etti. Abilerim ablalarım 40. ve 52. gecede yapacaklarını konuşuyorlar. İslam’da böyle bir şey var mıdır? Açıklar mısınız?

C.5) İslam’da 40. ve 52. gece diye bir uygulama yoktur. Bunlar bidattir, batıldır ve yapılması da günahtır. Ölmüşlerimiz için her zaman dua edilir. Her zaman Kur’an-ı Kerim okunur. Her zaman yâd edilir. Bu 40. ve 52. gecelerde yapılan uygulamalar bizin içimizdeki azınlıklar tarafından örf olarak geçmiştir. Abilerine ve ablalarına söyle bundan vazgeçsinler. İslamî olmayan bu tür uygulamalardan vazgeçmek lazımdır.

S.6) Hocam: Cenazenin defni sırasında mezarların üzerlerine oturuyorlar. Bu doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.6) Hanefi Mezhebine göre; Kabirlere basıp çiğnemek, mezarların üzerine oturmak mekruhtur. Bu konuda Peygamber Efendimiz (SAV) bir Hadis-i Şeriflerinde: “Sizden biriniz ateş üzerine oturup elbisesini yakıp canına tesir etmesi kabir üzerine oturmasından daha hayırlıdır” buyurmaktadır.

İmamı Azam; kabrin kenarına oturmak caizdir der.

Şafii Mezhebine göre; Hadis-i Şerif’e dayanarak kabrin üzerine oturmak mekruhtur der.

S.7) Hocam; Biz millî emlaktan tarla kiralıyoruz. Çıkan mahsulün öşürü var mıdır? Devlet arazisi olduğu için öşür verecek miyiz? Açıklama yapar mısınız?

C.7) Öşür toprağa, tarlaya değil çıkan mahsule farzdır. Siz çıkan mahsulden öşür vereceksiniz. Çıkan mahsul 954 kg’dan fazla olursa onun öşürü verilecektir. Allah (CC) Kur’an-ı Kerim’de Zariyat Suresinin 19. Ayet-i Kerimesinde: “Sizin mallarınızda fakirin hakları vardır” öşür verilmezse o mal haram olur.

Öşürün üzerinden 1 yıl geçmesi yoktur. Mahsul çıkınca hemen verilecektir.

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; Öşür verilirken mazot, gübre, işçilik masrafı düşülmez.

(Kaynak: İbni Abidin)

S.8) Hocam; Sizi YouTube’den takip ediyorum. Ben zina yaptım ancak pişmanım. Ne yapmam lazım? Açıklar mısınız?

C.8) Ölünceye kadar bir daha zina yapmamak için söz verecek ve ciddî bir şekilde tevbe edeceksiniz. Allah (CC) sizin gibi gençleri korusun. Zina ettiğin kızın veya kadının ismini not edeceksin ki ileride senden olanlar ondan olanlarla evlenemesinler, bunu da hatırlatmış olayım.

S.9) Hocam; İzmir’den arıyorum. Sizi YouTube’den takip ediyorum. Burada midye satıyorlar. Midye yenir mi? Açıklama yapar mısınız?

C.9) Hanefi Mezhebine göre; Midye, ıstakoz, karides gibi hayvanların yenmesi haramdır. Bu hayvanların haram sayılması çirkin ve pis olmasındandır.

Şafii Mezhebine göre; midye yemek caizdir helaldir.

Size tavsiyem midye yemeyin, haram yiyeceklere kapı aralamayın.

S.10) Hocam; Adak ne demektir? Benim oğlum trafik kazası geçirdi, ağır hastaydı. İyi olursa bir sığır keseceğim dedim. Şimdi de iyi oldu. Koyun kessem olur mu? Biz bu etten yiyebilir miyiz? Açıklar mısınız?

C.10) Hanefi Mezhebine göre; şu işim olursa bir sığır keseceğim demişseniz, bu hayvanı kesmek üzerinize vacip olur. Sığır yerine koyun keserseniz 7 tane koyun kesmeniz gerekir. Siz anne, baba, oğullar ve torunlar bu kesilen hayvanın etinden yiyemezsiniz. Ancak 2 kg et yediniz diyelim. 2 kg etin fiyatı ne kadarsa onu fakire verirsiniz. Ancak o şekilde yiyebilirsiniz.

(Kaynak: Durrül Muhtar)

Şafii Mezhebine göre; bir kimse bir deve nezrederse adarsa veya sığır adarsa onu kesmek zorundadır. Uygun sığır veya deve bulamazsa bunun yerine 7 koyun kesecektir

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR