Adem Turan

Adem Turan

Döviz dalgalanmaları     

Döviz dalgalanmaları     

Döviz dalgalanmaları, dalgalı döviz kuru sisteminin doğal bir sonucudur ve çoğu büyük ekonominin normudur. Bir para biriminin diğerine karşı döviz kuru, sayısız temel ve teknik faktörden etkilenir. Bunlar, iki para biriminin nispi arz ve talebi, ekonomik performans, enflasyon görünümleri, faiz farklılıkları, sermaye akımları, teknik destek ve direnç seviyeleri ve benzeri konuları kapsar. Bu faktörler genelde sürekli bir döngü halindeyken, para birimi değerleri bir an için bir anda dalgalanmaktadır. Ancak, bir para biriminin seviyesinin temelde ekonominin temel belirleyeceği varsayılsa da, tablolar sıklıkla çevriliyor çünkü bir para birimindeki muazzam hareketler ekonominin kaderini belirleyebiliyor. Bu durumda, bir para birimi, konuşma tarzında köpeği sıkıştıracak kuyruk haline gelir.

Para Birimi Etkileri Çok Uzaktadır. Bir para biriminin devrilmelerinin bir ekonomi üzerindeki etkisi çok geniş olsa da, çoğu kişi döviz kurlarına özellikle dikkat etmemektedir; çünkü işlerinin ve işlemlerinin büyük kısmı evlerinde yapılmaktadır para birimi. Tipik tüketici için, döviz kurları yalnızca ara sıra yapılan faaliyetler veya yabancı seyahat, ithalat ödemeleri veya yurtdışı havale gibi işlemler için odaklanır.

Çoğu kişinin barındığı ortak bir yanılgı, güçlü bir iç para biriminin iyi bir şey olmasıdır, çünkü örneğin Avrupa'ya seyahat etmenin daha ucuza getirilmesini veya ithal bir ürünün bedelini ödemektedir. Ancak gerçekte, aşırı derecede güçlü bir para birimi, tüm sektörler rekabetsiz hale getirildiğinden binlerce iş kaybedildiğinden, temel ekonomide uzun vadede önemli bir çekişme yaşayabilir. Tüketiciler, sınır ötesi alışveriş ve yurtdışı seyahatlerini daha pahalı hale getirdiği için zayıf yerel para birimini küçülmüşken, zayıf para birimi aslında daha ekonomik yararlar sağlayabilir.
Döviz piyasasında yerli paranın değeri, merkez bankasının araç setinde önemli bir araç olduğu kadar para politikasını belirlerken de önemli bir unsurdur. Dolayısıyla, doğrudan veya dolaylı olarak, para birimi seviyeleri birkaç önemli ekonomik değişkeni etkiler. İpotekinizdeki faiz oranında, yatırım portföyünüzdeki getirilerde, yerel süpermarketinizdeki bakkaliye fiyatlarında ve hatta iş imkanlarınız da rol oynayabilirler.

Bir para biriminin seviyesi ekonominin aşağıdaki yönleri üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir:

Eşya ticareti; Bu, bir ulusun uluslararası ticaretine ya da onun ihracat ve ithalatına atıfta bulunmaktadır. Genel olarak, daha zayıf bir para birimi, ihracatı teşvik edecek ve ithalatı daha pahalı hale getirecek ve böylece bir ülkenin ticaret açığını zamanla azaltacaktır ya da artışı artıracaktır.

Yabancı sermayenin güçlü hükümetleri, dinamik ekonomileri ve istikrarlı para birimleri olan ülkelere girme eğilimi olacaktır. Bir ulusun, yabancı sermayeyi yabancı yatırımcılardan çekmek için nispeten istikrarlı bir para birimine sahip olması gerekir. Aksi takdirde, döviz amortismanı nedeniyle oluşan döviz zararı yurtdışı yatırımcıları caydırabilir.

Uzmanlar altın fiyatları konusunda düşüşün devam etme olasılığını Dünya Sağlık Örgütü'nden gelecek açıklamaya bağladı. Yatırımcılar şuna dikkat ederek karar vermesi gerekiyor ki, eğer koronavirüs aşı konusu onaylanırsa Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından evet düşüşlerin devam edeceği tahmin ediliyor diye ifade ettiler.

Elbette tasarruf yapın, yatırım yapın ancak birikimleriniz ekonominin içinde olsun, yastık altında değil. Bu Ülkemiz için daha sağlıklı olacaktır.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR