Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Bugün  Üç Aylar  başlıyor

Bugün  Üç Aylar  başlıyor

Efendim işte bu mübârek Cuma günü itibâriyle bir kutlu iklime girmiş bulunuyoruz. Recep-Şaban-Ramazan Müslümanlar için birbirinden değerli aylardır. Üç aylara bizleri eriştiren Rabb’imize hamd ediyoruz. İnşallah lâyıkıyla değerlendirenlerden oluruz.  

Dün akşam da, bizim için ‘rağbet edilen’ gece yâni regâib gecesini idrak ettik. Rabb’im ihya edenlerin arasına bizleri de katsın inşaALLAH. Bu vesileyle siz değerli okuyucularımızın ve İslam âleminin üç aylarını mübârek ediyor en kâmil istifâdeler diliyoruz.

Çok karlı ve çok sevaplı olan bu güzel aylarda her biri ayrı bir fazilete sâhip pek değerli geceler var. Bunları sırasıyla sayarsak; Recep ayının ilk Perşembe gecesi Regâib gecesi ve Receb’in 27. gecesi Miraç gecesi, Şaban ayının 15.gecesi Berat gecesi ve nihâyet on bir ayın sultânı Ramazanı Şerif içindeki bin geceden hayırlı olan Kadir gecesidir. 

Müminler olarak bu mübârek günlerde Hak kapısına yönelmeli, iki cihan saadeti talep etmeli, tevbe-af-dua ve yakarışlarla ahretimiz adına karlı kazançlar elde etmeli… Şu kısacık dünya hayâtımızı yalnızca biricik Yaratıcımıza has kılmalı… O’na hakiki anlamda kul olabilmek adına harcamamız gerekirken ömür günlerimizi mâlesef nefis ve şeytanın aldatıcı oyunlarına aldanarak, dünya meşgalesiyle oyalanarak geçiriyor, zaman zaman istikâmetimizi koruyamıyor, günahlara dalıyor ve kullukta kusur edebiliyoruz. 

Hal böyleyken yanlışlarımızdan kurtulmak, hatâlarımızdan sakınmak, günahlardan korunmak adına ne yapabiliriz diye hayıflanıyoruz??? Cevâbına bakalım;

Bire yüz, bire yedi yüz hatta daha fazla sevapların verileceği üç ayların kutlu zemininde kendimizi yenileyebiliriz. Her ânı ayrı bir huzur veren üç ayların bereketli günlerinde gönül âlemimizi yepyeni bir dönüşüme kavuşturabiliriz. Yüce İslâm’ın takdim ettiği güzel ahlâkî hasletleri her Müslüman kendi şahsında kuşanarak ömür günlerine farklı bir canlılık katabilir. 

Receb ayının ilk gününden Ramazan’a kavuşuncaya kadar her gün Sevgili Peygamberimiz aleyhisselam ufkumuz aydınlatan, gelecek gamzeden şu duâyı tekrarlardı; ‘Allâh’ım Receb ve Şaban’ı bize mübârek eyle ve bizi Ramazan’a ulaştır.’ (Ahmed İbni Hanbel, el-Müsned, 1/259) Biz de günümüze bu güzel dua ile başlangıç yaparak günün hayırlarından hisse toplamaya çalışmak adına çabalarımız olmalı ki kazananlardan olalım.

Bilindiği üzere üç ayların ilki Receb ayı, Zilhicce, Zilkâde, Muharrem aylarıyla birlikte Müslümanlar için ‘haram aylar’dandır. Bu sebeple müminler Receb ayının haram aylardan olması hasebiyle bu ayda savaştan-cedelden, münakaşa ve tartışmalardan, insanların birbirlerini kırması ve incitmesinden şiddetle kaçınacağı bir aydır. Dolayısıyla bu ayda Müslümanlar daha sukûnetle daha yumuşak daha hoşgörülü ve sabırlı olurlar, olmalılar. 

Kıymetini bilene üç aylar mânevi bir sermâyedir. Bu üç kutsi ayın her birinin ayrı faziletleri vardır. Biz de nasipse her sene olduğu gibi bu mübârek aylarda birbirimizi sevaba, güzelliğe taşımak,  gafletten uyandırmak adına köşemizde bu husûsu yazacağız âcizâne. Şöyle faydalarını sıralarsak;

*Üç aylar Müslümanların yeni bir bilinç kazanmasına ve güzel hasletler edinmesine vesiledir.  

*Üç aylar Müslümanların imanlarının tâzelendiği, ruhlarının canlandığı, hücrelerinin yenilendiği âdeta bir bahar iklimidir. 

*Üç aylar Müslümanların ebedi saadetlerini kazanmak için çok faydalı meşgûliyetler ve güzel alışkanlıklar edinme zamanlarıdır. Bu kutlu zeminlerde kazanılan güzel hasletler senenin tamâmına yayılırsa ne güzel olur!

*Üç aylar müminler için ‘altın fırsat günleri’dir. Bu karlı günlerde bizler pek çok eksiğimizi giderebilir, hatâlarımızı telâfi edebilir, ‘kâmil mümin olma’ yolunda kayda değer adımlar atabiliriz.

*Üç ayları güzel değerlendirenler hem ferd hem toplum olarak gafletten uyanır, Cenâbı Hakk’a yaklaşır, huzurla dolarlar. Evlere ayrı bir canlılık ve bereket gelir. Bu kutsî atmosfer akraba-komşu ve dostlara da taşınırsa ne âlâ!

*Üç ayların sevaplarından faydalanmak için Peygamberimiz aleyhisselâm’ın bizzat uyguladığı sünnetleri yerine getirmeliyiz.

Şimdilik satırlarımıza son verirken hepinizin bu güzel günlerden âlî derecede istifâdenizi yüce Rabb’imizden diliyoruz derken Recebi şerifinizi, Cumânızı ve geçmiş Regâib kandiliniz mübârek ediyoruz efendim

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR