Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Başkanlıkla gelişmek

Başkanlıkla gelişmek

16 Nisan’da yapılacak Anayasa Değişikliği Referandumunda evet ve hayır oylarının sadece siyasi bir tercih olduğunu unutanların karşılıklı olarak birbirleri ile tartıştıkları konulardan birisi belki de en önemlisi başkanlık sistemi ile bu ülkenin kalkınacağı hatta uçuşa geçeceği iddiasıdır.

Anayasa oylamasında evet oylarının hayır oylarından fazla çıkması halinde Türkiye’nin özellikle ekonomik olarak ayağa kalkmak bir yana uçuşa geçip geçemeyeceğine dünyadaki gerçekler ışığında bir göz atmak iyi olacaktır.

Referandum çalışmalarında bir argüman olarak kullanılan ve yazılı görsel basında birçok kez dile getirilen bir iddia var bilindiği gibi.

“Gelişmiş ülkeler başkanlık sistemi ile yönetiliyor"

Bu iddianın doğru olup olmadığına geçmeden önce bu iddiada belirtilen gelişmiş ülkeler tanımından ne anlaşıldığı veya anlaşılması gerektiğine bakmak gerekiyor.

Gelişmiş ülkelerden kastın ne olduğuna dair rivayetler muhtelif olsa da kuvvetli olan rivayetin ekonomik gelişmişlik olduğu görülüyor.

Ekonomik olarak gelişmiş olmak Başkanlık daha doğrusu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile gerçekleşecek ise ikide bir ortaya getirilen başkanlık sisteminin ve bu sistemle idare edilen dünya ülkelerine karşılaştırmalı olarak bakmak yeterli olacaktır.

Başkanlıkla idare edilen ülkelerin ekonomik yönden gelişmişlik göstergelerine bakacak olursak dünyada gayri safi hâsıla yönünden en zengin 10 ülkeden sadece iki tanesi başkanlık sistemi ile yönetiliyor.

Birinci sırada olan ABD aynı zamanda dünyanın en yüksek GSYH'sine sahip ülkesi karşımıza çıkarken ikinci Brezilya yer alıyor.

Başkanlıkla yönetilen diğer 8 adet ülkede üçünde parlamenter sistem bir diğer üçünde ise parlamenter monarşik sistem yürürlüktedir.

Ülkelere kişisel ekonomi yönünden bakıldığında ise kişi başına düşen GSYH'de de durum pek değişiklik göstermiyor.

Dünyada kişi başına düşen GSYH'nin en yüksek olduğu ülke Lüksemburg’dur ve bu ülke başkanlıkla değil parlamenter monarşik sistemle idare edilir.

Kişi başına düşen GSYH'nin en yüksek olduğu kategorideki ön sıradaki 10 ülkeye bakıldığında bu ülkeler ağırlıklı olarak parlamenter monarşik sistem ile yönetilmektedir.

Eğer sadece ekonomik göstergeler ile yetinmeyip bu defa konuya insani gelişmişlik açısından baktığımızda dünyanın insani gelişmişlik açısından en yüksek puan alan ülke bu defa Norveç oluyor ve Norveç de parlamenter monarşi ile yönetiliyor.

Bu kategoride dünyada insani gelişmişlik açısından ilk sıradaki 10 ülkeden sadece Amerika da başkanlık sistemi yürürlükte.

Diğer 9 ülkenin ağırlıklı bölümü ekonomik göstergeler bölünde ifade ettiğimiz gibi yine başkanlık sistemi yerine parlamenter monarşik sistem ile yönetiliyor.

Diğer kriterleri bir başka yazıya bırakırken bir kez daha belirtmekte fayda var.

Evet veya hayır sadece siyasi bir tercihtir ve başka anlamlar yüklemek yanlıştır.

Bu sebeple evet çıkarsa devlet yıkılır veya hayır çıkarsa devlet bölünür benzeri iddialar gerçek değildir.

Gerçek olan şey Başbakanın meydan meydan gezerek dediği gibi, evet de çıksa hayır da çıksa, Türkiye’de 17 Nisan günü bu günden farklı olan bir şey olmayacağıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR