Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

ABD İmaj Düzeltiyor

ABD İmaj Düzeltiyor

Güncel yazılar serisi

İmaj, görüntü veya dış görünüş demektir. İşin manası ve ruhu aynı kalmak kaydıyla dış kısmın yani zarfın değiştirilmesidir. Bu değişikliğin özde olmaması sebebiyle de neticede hiçbir şey değişmez. Atalarımız bu olayı, “Kuzu postunu bürünmüş kurt” olarak tarif etmişlerdir. Dışından bakıldığında “bir takım safları” aldatabilen ve kendine çeken görünüşe rağmen yine kurt kurtluğunu yapacak ve yanına yaklaşanı mutlaka kapacaktır. Aslında bir 100 senedir, (Jön Türkler hareketiyle) Batı bize bu oyunu her zaman oynamıştır.
Biz, 1974 de Kıbrıs Barış harekâtını yaparken Birleşmiş milletler Güvenlik Konseyi 6 saat içerisinde toplanarak biz için “ateş kes” ilan ederken, Bosna-Hersek’de binlerce masum halk ve hem de BM askerlerinin gözleri önünde Sırp’lar tarafından katledilmiş ama aynı kurulun kılı bile kıpırdamamıştır. Bu Batılılar Ermeni katliamlarını görmezken, “Sözde Ermeni soykırımını” parlamentosunda kabul etmeyen Batılı ülke kalmamıştır. Buna rağmen yine sırtımızı okşamakta “Biz sizi AB (Avrupa Birliğine) alacağız” diyerek bizim safları kandırmaktadırlar.
ABD İMAJ DÜZELTME PEŞİNDE
Yahudilerin kontrolüne geçmesinden bu yana ABD, yakın ve uzak komşu dinlemeden durmadan saldırmış, bir Vietnam, öbür gün Kore, bir başka gün Libya, daha sonra “sanal bir güç olan El Kaide” bahanesiyle Afganistan ve Irak’ı işgal etmiştir. ABD eski Dış İşleri Bakanı Rose; “Orta doğu’da 22 ülkenin sınırlarını değiştireceğiz” açıklamasını yaparken, programlarında daha birçok ülkenin bulunduğunu belirtmiş, onları da Irak veya Afganistan’a benzeteceğiz demiştir.
Şimdi aynı ABD bakın ne yapmaktadır. Haber aynen şöyle; “ABD 2 binden fazla Türk kız öğrencinin de katıldığı 14 İslâm ülkesinden 6.000 genci kapsayan program için yaklaşık 1 milyon dolar harcadı”
“Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Amerika'nın olumsuz imajını ortadan kaldırmak için 8 ila 14 yaş arası Müslüman çocuklarının fikirlerini şekillendirmek için ilk kez geniş çaplı bir dizi yaz kampı ve zenginleştirilmiş program başlattı. Bu yeni girişimin ABD Başkanı Bush'un Afganistan ve Irak savaşlarıyla dünya genelinde bozulan imajını düzeltmekle görevlendirilen Karen Hughes'in fikri olduğu bildirildi. Dünya Bülteni'nde yer alan habere göre Hughes, geleneksel değişim programları için çok küçük oldukları iddiasıyla sürekli ihmal edilen 14 yaş altı çocuklara Amerikan devletinin ulaşması gerektiğini savunuyor.”
Geçen hafta kendisiyle yapılan bir röportajda Hughes, çocuklar liseye gittiğinde hayata bakış açılarının zaten şekillendiğini söyledi. Hughes, Amerikan devlet programlarının gençlere yeterince ulaşmadığı gördükten sonra bu projeyi geçen yıl planladığını belirtti.
TÜRKİYE’DEN 2 BİN GENÇ KATILDI
Bu fikrini test etmek için bu yaz Hughes, 14 İslam ülkesindeki elçiliklerden, belirtilen yaş gruplarını kapsayan bir pilot program uygulamasını istedi ve yüzlerce aile organizasyonu ve 6,000 genci kapsayan program için yaklaşık 1 milyon dolar harcandı. Katılımcıların 2,000'den fazlasını Türkiye'den gelen kızlar oluşturdu. Kızlar basketbol kampına katılırken Malezya'nın kırsal bölge okullarından gelen 80 çocuk elçilik görevlileri ve aileleriyle birlikte Amerikan usulü kamp yapmayı, Thomas Jefferson ve diğer Amerikan kahramanlarını öğrendi.
Bu programların, Amerikan karşıtı duyguların yoğun olduğu ve programların çoğunun amaçlandığı ülkelerde risk taşıdığı ifade edildi. Örneğin bu yaz Irak'ta, Bağdat'ta üç günlüğüne 41 öğrenci beyzbol ve İngilizce öğrendi. Hughes'un Devlet Bakanlığındaki odasının kapısında Amerikan Büyükelçisi Ryan Crocker'la grubun buluşmasını gösteren bir fotoğraf asılı durduğu ama bu, çocukların Amerika ile bağlantılı oldukları düşüncesiyle teröristlerce zarar verilmesinden korkulduğu için alenen asılmadığı vurgulandı. Şu anda halk diplomasisiyle alakalı bir program olan Whirled View'i yöneten, emekli bir devlet bakanlığı yurtdışı görevlisi Patricia Kushlis, "özellikle çocuklarla konuşurken sizi sevmeyen bir ülkede ne yaparsanız yapın her zaman bir risk vardır" diyor.
HEDEF 8–14 YAŞ ARASI GENÇLİK
Her şeye rağmen bazı dış politika uzmanları elitlerden ve fikir üretenlerden ziyade sıradan halkı hedefleyen böyle bir halk diplomasisinden övgüyle bahsediyorlar ve çocukların dünyaya bakış açılarının 8 ila 14 yaş arasında şekillendiğini söylüyorlar. Los Angeles'da bulunan düşünce kuruluşlarından biri olan Güney Kaliforniya Üniversitesi Halk Diplomasisi bölümünün başkanı Joshua Fouts, "Ortadoğu'da yaşları 15 ila 22 arası olan bir nesil var ve bunlar fikirlerinin en fazla şekillendiği dönemde Amerika'yı sadece emperyalist bir ülke olarak görmüşler" dedi.
HUGHES İMAJINI GENÇLERLE KAPATACAK
Washington'da bulunan Arap Amerikan Enstitüsü Başkanı Nidal İbrahim, birçok Arap ailesinin bu tarz bir hizmetten memnun olacağını söylüyor ve 8 ila 14 yaş arasındaki çocukları kucaklamanın önemli olduğunu vurguluyor. Ancak İbrahim, Amerikan politikalarında bir değişiklik olmadığı takdirde bu programların verimli olamayacağını da ilave ediyor. İbrahim;
"Bu tarz çabalara kucak açılmalı ama kendimizi kandırıp mevcut duruma bir set çekemeyiz" diye konuşuyor. Yeni uygulama başarılı olursa Arap dünyasındaki ortalama insan sayısına ulaşma gayretleri tecrübesiz olduğu gerekçesiyle eleştirilen Hughes'un bir mirası olacak. Hughes, ABD'nin imajını düzeltmek için gittiği birçok İslam ülkesinde onur kırıcı konuşmalar yapmıştı.
 "DOSTLUK KAMPLARI" İÇİN 8,5 MİLYON DOLAR
Hughes, Müslüman dünyasındaki çocuklara "Dostluk Kampları" adı altında Amerikan yaz kampları uygulanması düşünüyordu. Ama eleştirmenlerin "bu kampların yurtdışında, tekrardan eğitim ve hatta Guantanamo'daki gibi alıkoyma kampları gibi düşünülebileceğini" söylemelerinden sonra, isim "Gençlik Zenginleştirme Programları" olarak değiştirildi. Hughes bu yıl ki yaz kampı projelerini Kongreden aldığı 8,5 milyon dolarla idare edecek. Devlet bakanlığı çocuklarla yapacağı görüşmeler sonrası kamp süresini ve içeriğini genişletecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR