Muammer Çelik

Muammer Çelik

Gerçekler gizli kalmaz

Gerçekler gizli kalmaz

Gerçekler ebedi olarak gizlenemez mutlaka bir gün açığa çıkarlar.

Gerçeklerin sonsuza kadar gizli bir sır olarak kalmaması gibi bir özellikleri vardır. Tabi bu bizim bahsettiğimiz gerçeklik özellikle toplumsal yönü bulunan gerçekler ve sırlardır. Yoksa bazen bireysel olarak yani kimseyi ilgilendirmeyen öyle gerçek sırlarımız olabilir/oluyor ki; bu sırrın duyurulması ve yayılmasında bir hayır görmediğimiz için: “Bu sır benimle mezara kadar gidecek.” Deriz ve gider.

***

Burada bahsettiğimiz sır bu değildir. Burada bahsettiğimiz bir kişinin; kendini olmadığı şekilde, başka türlü gösterip insanları kandırmasıdır. Ya da aslında özün de beş paralık bir adamdır, ama kılık kıyafetiyle veya ilk konuşmasıyla bir adam zannedilir. Bunu Bakara Suresi 204 te “İnsanlardan kimi de vardır ki dünya hayatı hakkındaki sözleri senin hoşuna gider ve o kalbindekine Allah’ı şahit tutar. Halbuki O, İslam düşmanlarının en yamanıdır. Münafikun Suresi 4 te de: “Onları gördüğün zaman kalıpları hoşuna gider, konuşurlarsa sözlerini dinlersin. Onlar sanki dayanmış keresteler gibidirler, her gürültüyü kendi aleyhlerine sanırlar. Onlar düşmandır, onlardan sakın. Allah onları kahretsin; nasıl olup da döndürülüyorlar.” Buyuruyor Cenabı Allah.

***

Bir diğeri de iyi gibi gözüküyor ama aslında ruhunda işe yaramaz bir adamdır fakat denenmeyince ne olduğu belli olmuyor. Hele-hele kendine bir sıfat yüklenmişse; hoca, şeyh, falan lider... Vs. İnsan hep zanneder ki bu müthiş biri. Ama ne zaman ki müsait bir ortam olur ortaya çıkar ciğeri beş para etmez olduğu...

***

Bir imamlık sınavında talebeye sormuşlar: “Hazreti Köroğlu Evliya mıydı Enbiya mıydı? Öğrenci cevap vermiş: Evliyaydı. Dışarı çıkınca arkadaşı ona, sormuş: Ne sordular? “Hazreti Köroğlu Evliya mıydı enbiya mıydı?” “Sen ne cevap verdin? “Evliyaydı.” “ Olur mu, eşkıyaydı, diyecektin.” “ Yahu ben de biliyordum eşkıyaydı, ama başındaki hazreti kelimesi beni yanılttı,” demiş.

***

Şimdi falan İslamcı, şeriatçı parti lideri?!. Olmuş bir kedi. Elini önüne bağlamış; başını okşuyorlar. Vay! sevsinler senin gibi şeriatçı, radikal lideri!... Meydanlarda dans edenle zaten hiç işimiz yok. Ama söz de; ağır yük yüklenen kendini öyle gösteren elleri önünde robot gibi yürüyen çocuk var ya;! Sıfır mı, çift sıfır mı bilemem. Nasıl olduğunu, kendi kendini gösteriyor. Konuşma zorluğu da var.

***

Bir de adam hoca!... Televizyonda programı sürdürebilmek için rastgele konuşuyor. Hakkı olmayanlara hak dağıtıyor, hak sahiplerine “siz haksızsınız, aşırı gidiyorsunuz!” diyor. Suya sabuna değmemek için neredeyse dans ediyor.

***

Bakara Suresi’nin hemen başında 15. Ayetinde Cenabı Allah münafıklara cevaben: Münafıklar 14. Ayette: “Biz onlarla (müminlerle) alay ediyoruz.” Deyince Allah: “(Asıl) Allah onlarla alay eder.....” Diye cevap veriyor.

***

Buna Elmalı Tefsirinde şöyle bir örnek veriliyor. Allah nasıl alay eder?.. Mesela; adam üstüne bir elbise giymiştir, renkli yazılı yazılar (ama anlamını bilmediği yazıları) üzerine takmıştır. Herkes ona gülüyor. Çünkü o yazılarda: “ Ben eşeğim yazıyor.

***

Adam zaten eşekti ama Allah onun eşek olduğunu ortaya çıkarmak için fırsat verince o da ortaya çıkıyor. Tekrar ediyoruz; gerçekler hiçbir zaman gizli kalmaz. Allah bizim canımızı alırken de, yeniden haşrederken de salihlerle beraber eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Çelik Arşivi

Arefe

27 Haziran 2023 Salı 07:00
SON YAZILAR