Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Yeni Yıla Girerken

Yeni Yıla Girerken

Perşembe günü Hicri Yılbaşı. 1 Muharrem 1431, İslam âleminin yılbaşıdır. Şimdiden siz güzel gönüllü okurlarımızın ve tüm Müslümanların yeni yılını tebrik ediyor ve gelecek yılın size bize hayırlar getirmesini diliyoruz efendim.
Hicri (İslâmî) ayların ilki Muharrem ayıdır. Müslümanların kutsal kitâbı Kur’ân-ı Kerim’de tevbe Sûresi 36’da: “ Allah yeryüzünü, semâlar ve latif cisimleri yarattığından beri Levh i Mahfuz’da ayların sayısı onikidir. Bunlardan dördü haram aylardır.” Buyuruyor. Haram aylar ise; Recep, Zilkâde, Zilhicce ve Muharrem’dir. Bu aylar; Müslümanların hürmet ve tâzim ettiği aylardır. Hatta bu ayların faziletinden ötürü o aylarda savaş dahi yapılmaz. Ve yine İhya Tercümesinde bu aylara yönelik; ‘Haram aylarda üç gün, yâni Perşembe, Cuma, Cumartesi günleri oruç tutan kimseye Allah Teâla hazretleri her gününe mukabil yedi yüz senelik ibâdet sevâbı yazar’ diye bahis vardır. Zâten bu sene 1 Muharrem hicrî yılbaşı da tam Perşembe gününe denk geliyor. 1 Muharrem Perşembeyi ve onu tâkip eden diğer iki günü de sevâbını umarak oruçlu geçirelim inşallah.   
Muharrem ayının ilk gününün oruçlu geçirilmesine dâir İbn-i Abbas(r.a) gelen bir hadisi şerifte: ‘Zilhiccenin son günü ile Muharrem’in birinci günü(yılbaşı günü) oruç tutan, geçmiş yılı bitirip, yeni yıla oruçla başlamış olur. Allah Teâla o orucu onun elli yıllık günahlarına kefâret eder.’(Günyetüt Tâlibin) buyuruluyor. Bire elli müthiş karlı bir kazanç istifâdele etmeyene aşk olsun doğrusu.
Rasullullah aleyhissalâtü vesselam: ‘Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allâh’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazdan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.’ (Tac Tercümesi, 2/146) diyerek Muharrem ayında oruç tutmanın önemini bize hatırlatmış oluyor. Yine ilmin kapısı Haz. Ali(k.v) diyor ki; Adamın biri gelip peygamber aleyhissalâtu vesselâm’a sordu: - Ramazan’dan sonra hangi ayda oruç tutmamı emredersiniz? O’da; ‘ Ramazan’dan sonra oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut. Çünkü o, Allâh’ın ayı’dır. O ayda bir gün vardır ki, o günde Allah(c.c) geçmiş kavimlerden birinin tövbesini kabul etmiştir. Yine o günde gelecek kavimlerin günahlarını afv eder.’( Tac Tercümesi, 2/146)diye cevap vermiştir. Bütün bu sahih rivâyetlerden Muharrem ayında oruç tutmanın çok sevaplı olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.
O halde Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan olduğuna göre yukarıda belirtilen günlerde özellikle de hicri yılbaşı gününü oruçla geçirmemiz bizlere faydasına binâen tavsiye edildiği için mümkünse bu sevaplı oruçları kaçırmayalım Allâh(c.c)’ın izniyle. Perşembe günü gireceğimiz inşallah yeni yıla oruç gibi güzel bir ibâdetle girelim. Yeni yılda her türlü bela ve musibetlerden, tabî afetlerden korunmak için Rabb’imize çokça dualar edelim. Bilhassa eski senenin şöyle oturup bir muhasebesini yapalım. Hesaplı, kitaplı Müslümanlar olalım. Yeni yıla girerken de kar zarar hesâbı yapmayı en tabi alışkanlık hâline getirelim. Muhasebe yapmayı husûsiyetle şahsımıza yönelik eleştirilerimizi ihmal etmeyelim. Hiç olmazsa yeni yılda bu hesâbı yapalım. Nasıl Mecliste sene sonu bütçeleri sunuluyor hükümet hesap veriyorsa aynen bunun gibi bizde kendi günah hesaplarımızı bir bir gözden geçirerek yeni başlayacak senede eski günahları tekrar etmemek için neler yapmalıyım? Gayretinde olalım. Tedbirler alalım ve onları kısa zaman aralıklarıyla gözden geçirerek tefekkürler edelim ve dua dua yalvaralım Rabb’imize daha güzel kul olmaya çalışalım inşaalah.
Hayırla kalın, güzellikler hayat yolunuza ışık olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR