M. Emin Karabacak

M. Emin Karabacak

TEOG’da tercih yaparken nelere dikkat edilmeli?

TEOG’da tercih yaparken nelere dikkat edilmeli?

Sınav sonuçları ayrıca posta ile öğrencilere gönderilmeyeceği için tercih ve yerleştirme ile ilgili tüm işlemler ve bilgilendirmeler http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ile https://e-okul.meb.gov.tr adreslerindeki veli bilgilendirme sisteminden yapılacaktır.

Milli Eğitime bağlı tüm okullar Anadolu Lisesi statüsüne dönüştürülecek ve tüm okul türlerine YEP ile öğrenci alacağı için okul tercihlerini yaparken daha dikkatli olmak gerekir.

Önceki yıllarda tercih yapmada geçerli olan 201 olan taban puan bu yıl kaldırıldığı için tüm öğrencilere 7 Temmuz 2014 de açıklanan YEP (Yerleşmeye Esas Puanları) ile tercih yapacaktırlar.

Anadolu Öğretmen Liseleri, Sosyal Bilimler, Fen ve Anadolu Liseleri’ne dönüştürüleceği için Anadolu Öğretmen Liseleri’ne bu yıl tercih yapılmayacak.  Yine Fen Liseleri’nde de 2014-2015 öğretim yılından itibaren hazırlık sınıfı zorunlu olacağında tercihte Fen Liselerin bu özellikleri göz önünde bulundurulmalı

Öğrencilerin okullara kayıtlarını sistem otomatik yapacaktır. Sadece nakil yaptırmak isteyen öğrencilere boz kontenjanları takip etmeleri ve okullara müracaat etmeleri gerekir.

Bunların yanında;

Tercih yapmadan önce öncelikle 2014 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih Ve Yerleştirme E-Kılavuzu okunmalıdır.

Öğrencilerin yaşları 18 yaşından küçük olduğu için tüm sorumluluklar öğrenci velisine ait olacağı unutulmamalıdır.

Adaylar bir defaya mahsus tercihte bulunabilecekler. İkinci ya da ek yerleştirme için bir ikinci kez tercih yapılmayacaktır. Sadece nakiller için öğrenci velileri öğrencinin kayıtlı olduğu okullara her nakil için müracaat bulunabilecekler.

Öğrenci velisi bireysel olarak internet üzerinden tercih yapacağı gibi öğrencinin bitirdiği okuldan ya da başka bir ortaokul müdürlüğünden de doğrudan tercih yapabilecektir.

Öğrenci velisi yapılan tercihleri okul müdürüne elektronik ortamda onaylatmak zorundadır. Çünkü tercihlerden öğrenci velisi onaydan okul müdürü sorumludur. Elektronik ortamlardan onaylanmayan tercihler geçersiz sayılacaktır.

Şartları uymayan adayların tercihleri geçersiz sayılacağı için tercih yaparken tercih edeceği okulların şartlarına uyup uymadıklarına kılavuzdan bakılmalı.

Okullar tercih edilirken okulun bulunduğu yeri, yabancı dili, pansiyon durumu, hazırlığı ve mezuniyetten sonra kazandıracakları göz önünde bulundurmalı.

Çevrenin ya da anne babanın istedikleri okulları değil de öğrenciler kendi istedikleri okulları tercih etmeli.

Tercih yapılan okullar her şeyden önce öğrencinin kişiliğine, seviyesine, yeteneklerine ve idealine uygun olup olmadığına dikkat edilmeli.

Bu öğrenciler ergenlik döneminde oldukları için tatil ve bayramlarda ulaşım problemi olmayan yerlerin tercih edilmesine dikkat edilmeli. Buna rağmen biz, öğrenci ve velilerimize liseyi ailelerin yanında okunmasını tavsiye ediyoruz.  Çünkü ailenin ikinci plana itilip arkadaş çevresinin ön plana çıktığı ergenlik döneminde, aile kontrolünden uzak ve olumsuz arkadaş çevresinde kalan bu çocukları kazanacağız derken baştan kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalınabilinmektedir.

Yerleştirmelerde puan üstünlüğü ve tercih sırasına göre yapılacağından tercih yaparken okul kontenjanları da dikkate alınmalı. Bunun içinde tercihi yaparken;

—Başlara adayın puanından yüksek olan idealdeki okullar,

—Ortalara puanına yakın ve yerleşebileceği okullar,

—Sonlara ise sigorta tercih dediğimiz istenmeyen okullara yerleşmemek için isteğine uygun puanı düşük okullar yazılmalı.

Adaylar 15 tercihi doldurmak zorunda olmadıkları gibi gitmek istemedikleri okullar tercih edip nakillerle şansını denemek yerine gidebilecekleri ve istedikleri okullar tercih edilmeli.

YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları 22 Ağustos 2014 tarihinde http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilân edilecektir. Öğrenciler T.C. kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuç bilgilerini sorgulayabilecektir.

Bütün öğrencilerimizin gönüllerine göre yerleşmeleri dileğimle…

Not: Sorularınız için [email protected] adresine e-mail atabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Karabacak Arşivi
SON YAZILAR