1. YAZARLAR

  2. A. Galip Doğan

  3. Soru ve cevaplar
A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

FIKIH BİLGİSİ
Yazarın Tüm Yazıları >

Soru ve cevaplar

A+A-

Soru 1.         Hocam, biz üçüncü bayram şeytan taşlamadan hacdan döndük. Erken gitmiştik. Senin haccın olmadı, üçüncü gün şeytan taşlamadın dediler. Ne yapmak lazım, Açıklarmısınız?

Cevap 1. Şeytan taşlamak vaciptir. Siz vekâlet verdiniz mi? Vekâlet verilmemişse vacibin terkinden dolayı ceza kurbanı keseceksiniz. Bunun kesim yeri Mekke’dir. Umreye gidenlerle parasını gönderip kestirebilirsiniz.

Soru 2. Hocam, hacdan sonra bir tavaf yaptık. Kalabalıktı, başka tavaf yapmadık. Medine’ye döndük. Ne yapmamız lazım?

Cevap 2. Veda tavafı yapmak vaciptir. Siz veda tavafını yapmadan ayrılmayacaktınız. Ceza olarak bir koyun veya keçi kurban keseceksiniz. Bunun kesim yeri Mekke’dir.

Soru 3. Hocam, hacda ölenlerin durumu nedir? Kader midir? İhmal midir? Açıklarmısınız?

Cevap 3. Allah katında ecel tektir. Bir canın eceli gelince bir saniye ileri, bir saniye geri olmaz. Yalnız burada ihmallik söz konusudur. Diyelim ki bunlar orda ölmeselerdi yine aynı saniye, aynı dakikada öleceklerdi. Amma bir başka sebepten öldüler. Fakat ölmeyip de yaralananlar veya sakat kalanlar da var. Biz yeni yapılan cemaratı inceledik, çekim de yaptık. Bu çapta zayi af olacak, bir birine girecek yer değil. Burada askerin, idarenin ihmalliği var. Allah ölenlere rahmet eylesin. Hükmen şehittirler.

Soru 4.         Hocam, Bizim kurbanlar gece saat 4’de kesilmiş. Biz ihramdan çıktık. Burada sizin kurbanınız olmamış dediler. Ne dersiniz?

Cevap 4. Peygamberimiz s.a.v şöyle buyuruyor: Bayram günü ilk yapacağımız iş namaz kılmaktır. Sonra kurban kesmektir. Böyle yapan bizim sünnetimizi işlemiş olur. Bayram namazından önce kurban kesen kurban kesmemiş ehline et yedirmiş olur. Sizin kestiğiniz kurban olmamıştır. Et yerine geçmiştir. O saatlerde sabah namazı bile olmuyor. Bundan dolayı siz bir kurban keseceksiniz. Koyun ve ya keçi. Kesilecek yer ancak Mekke Haram bölgesidir.

Soru 5.         Hocam, biz buradan kasap olarak gittik. Haccı kırana niyet ettik. Kokulu sabunla yüzümüzü, ellerimizi yıkadık. Bilmeyerek yaptık. Ne yapmamız lazım.

Cevap 5. Burada ihram yasağı işlemişsiniz. Kıran haccında iki sık var. A) Mekke’ye inince umre yaptınızsa, tavaf yaptınızsa ve saydan sonra kokulu sabun veya şampuan kullandıysanız ceza olarak bir koyun ve ya keçi kurban edeceksiniz. Kesim yeri Mekke’dir. B) Eğer umre yapmadan kokulu sabun kullandıysanız 2 koyun kurban edilecektir. Biri umrenin cezası, biri de haccın cezası. Kesim yeri yine Mekke Haram bölgesi.

Soru 6. Hocam, biz yedi kişi kurban kestik. Bir ortağımız adak kurban olarak kesti. Sizin kurbanınız olmadı dediler. Ne dersiniz?

Cevap 6. Peygamber efendimiz s.a.v ‘inne mel amalı binniyet – ameller niyete bağlıdır’ buyuruyor. Burada aranan hepsinin niyetinin kurban olmasıdır. Adak ta vacip olan bir kurbandır. Allah kabul etsin. Kurbanınız olmuştur. Hiçbir şüpheniz olmasın.

Soru 7. Hocam, kestiğimiz koyundan canlı yavru çıktı. Onu biberonla sütle besliyoruz. Bu kuzuyu ne yapacağız?

Cevap 7. Siz bu kuzuyu besleyip sonra bir fakire verin. Bazı kaynaklarda anneyle beraber kesilsin diyor. Bir çok ulema buna katılmıyor. Biz de katılmıyoruz.

Soru 8. Hocam, biz 6 kişi bir kurban aldık. Sonradan bir arkadaş daha katıldı. Onlar da iki hisse katılmışlardı. Yani bir hissenin etini, parasını iki kişi paylaşacaklar. Sizin kurbanınız olmadı dediler ne dersiniz?

Cevap 8. Öyle anlaşılıyor ki, siz 8 kişi kurban kesmişsiniz. Bir sığır ancak 7 kişi adına kesilir. Burada bir de şu var, fiyatını düşürmüşsünüz. Bir de girenlerin niyeti et kurban değil, et kesmiş olmuşsunuz. Hepinizin kurbanı olmamış. Siz yeniden bir sığır alın ve fakirlere verin. Onlar kesip paylaşsınlar.

Soru 9. Hocam, Şafii mezhebinde kaza borcu olanın sünnet namazı kılamaz. Sünnet yerine kaza kılsın diyorlar. Açıklarmısınız?

Cevap 9. Şafii mezhebinde kaza borcu olan bir Müslüman’ın sünnet namazı yerine kaza namazı kılması lazım. Hanefi mezhebinde sünnet namazı da kılınacak, kaza namazları da. Biz hem sünnetleri hem de farzların kazası ile Vitr’in kazasını kılarız. Ulusal kanallarda yanlış fetvalar verilir. Siz sünnetleri de kılın. 

Soru 10. Hocam, Mekke’den Medine’ye dönüyorduk. Petrolde öğle namazını kıldık. Hoca ikindi namazını da kıldırdı. Sorduk neden böyle yaptın? Cemi takdim yaptım dedi. Bu bizim için de geçerli mi?

Cevap 10. Şafii mezhebinde cemi takdim caizdir. Yani öğleni kıldıktan sonra ikindi namazını birleştirip kılarlar. Hanefi mezhebinde cemi takdim sadece Arafat’ta olur ikindi ile öğle birleşir. Akşamla yatsı da Müzdelife’de kılınır. Diğer zamanlarda cemi takdim olmaz. Hanefi mezhebinde olanlar cemi takdim Arafat’ta ve Müzdelife’de olarken yaparlar. Diğer zamanlarda yapılamaz. O hoca Hanefi ise yanlış yapmıştır.

Selam ve dualar.

Bu yazı toplam 6547 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.