M. Emin Karabacak

M. Emin Karabacak

LYS için nefes, uyku ve göz egzersizleri

LYS için nefes, uyku ve göz egzersizleri

Sınav heyecanını yenmek için bedeni; bedeni kontrol etmek için de nefesi kontrol etmek gerekir.

Nefes Alma Egzersizi

İyi bir nefes alma egzersizi, iyi bir nefes almakla başlar. Oturduğumuz koltuk ya da sandalyede arkamıza yaslanarak oturmalıyız. Sağ elimizi göbeğimizin üstüne, sol elimizi göğsümüzün üstüne koymalı ve gerekirse gözlerimizi kapatmalıyız.

Zihin, nefes alıp vermeye odaklanmalıdır. Nefesi burnumuzdan alıp ağzımızdan vermeliyiz. Bunun için de hayali olarak ciğerimizi ikiye bölmeli ve ciğerlerimizdeki havayı tamamen boşaltmalıyız.

İçimizden “biiir” diyerek ciğerimizin yarısını, sonra “ikiii” diyerek tamamını doldurulmalıyız. Ellerinizin yukarıya doğru hareket ettiğini göreceksiniz. Bu arada dört beş saniye kadar içerde nefes tutulmalıdır.

Burnumuzdan aldığımız nefesi bu sefer, ağızdan vermeliyiz. Yine içerdeki nefesi kibar bir şekilde “biiir” diyerek yarısını, “ikiii” diyerek geri kalan kısmını boşaltmalıyız. Ellerinizin aşağıya doğru indiğini göreceksiniz.

Yeni bir nefes alma egzersizine başlamadan önce dört beş kez normal nefes alınmalıdır.

Uyku Egzersizi

İnsanlar, sıkıntılı olduğu günün gecesinde olduğu gibi öğrencilerde sınav kaygısına bağlı olarak sınav gecesinde uykusu kaçabilir.  Bu durumda ne yaparsan yap, uyku bir türlü gelmez. İster sağa dön, ister sola, istersen yorganı başına geçir. Uyumak istedikçe uyku kaçar.

Uykunun gelmediği bu durumlarda ters niyetlenmek gerekir. Yani sabaha kadar uyumama kararı almak gerekir.

 Bu egzersiz için yatağa sırtüstü yatarak, eller göbeğin üstüne ve gözler tavanda bir noktaya bakmalı. Zihin, gözler açık bir şekilde tavana bakmaya odaklanmalıdır.

Zihin, şu kararı alarak uygulamalıdır. “Ben sabaha kadar uyumayacağım.” Belirli bir zaman sonra gözler kapanmaya çalışacaktır. Kararınızı uygulamaya devan edin. “Hayır, ben uyumayacağım.” kararına devam edilmelidir. Belirli bir süre sonra kişi kendiliğinden uyuyacaktır.

Göz Egzersizi

Gözler; kâğıtların kalitesinin yanı sıra çalışırken yazılara yakından bakılması, sürekli belli bir noktaya odaklanılıp hareketsiz kalmasından dolayı yorulur. Bu nedenle soruları okumada ve cevaplandırmada sıkıntılar oluşmaktadır.

Göz yorgunluğu, sınavı yetiştirememeye bağlı olarak da kaygı yapabilir. Bunun için de günün belirli aralıklarında göz egzersizleri yapılması gerekir.

Göz egzersizi için işaret parmağınızı, gözünüze 30 cm kadar yaklaştırdıktan sonra bir karşıya (dağın tepesi, ağaç, direk, apartmanın çatısı... olabilir) bir de parmağınızın ucuna bakınız.

Bunu beş kez yaptıktan sonra avucunuzla gözlerinizi kapatınız. Avucunuzla oluşturduğunuz karanlığa gözler açık bir şekilde beş saniye bakınız. Bunu en az beş kez yapınız.

İkinci egzersiz için gözleri hareket ettirme adına gözleri; önce sağa, sonra aşağıya, sonra sola, daha sonra da yukarıya doğru hareket ettiriniz.

Bunu beş kez yaptıktan sonra avucunuzla gözlerinizi kapatınız. Avucunuzla oluşturduğunuz karanlığa gözler açık bir şekilde beş saniye bakınız. Daha sonra göz hareketleri değiştirilmeli. Önce sola, yukarıya, sağa ve daha sonra da aşağıya bakıldıktan sonra avucunuzla gözlerinizi kapatınız. Avucunuzla oluşturduğunuz karanlığa gözler açık bir şekilde beş saniye bakınız. Bu egzersizi de en az beş kez yapınız.

Sonuç olarak kişi, sınav kaygısını sadece kendisinin değil, sınava girecek tüm öğrencilerin de yaşadığını unutmamalı. Yukarda anlatılan egzersizler, sınavlara kadar günün belirli zamanlarında yapılmalı ki sınavlarda da faydalı olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Karabacak Arşivi
SON YAZILAR