Tunahan Dağaşan

Tunahan Dağaşan

LGBT ve Konya

LGBT ve Konya

Şu ana dek yazmaktan kaçındığım bir konuydu. 
Hiç girmek istemedim... 

Lgbt; lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ya da travesti kelimelerinin baş harflerinden…

★★★
Konya'da 25 ağustosta trans bir sanatçının konser verecek olması tartışmalara sebep olduğu için konunun vakti geldi. 

Bu konuda bazı arkadaşlarım "ne var bunda" dedi. "sanat bu" dedi... "Sanatçı model alınan kişidir", örnek gösterilir, insanlar bu kişilere değer verir, dendi. 

Başka birisi öyleyse kamu spot reklamlarında da geyleri lezbiyenleri göstersinler, ekranlara aşı vurunun diye geyleri koysunlar, oldu mu diye sordu? 
★★★
Başka birisi “sana ne bana ne” dedi; öteki Hz. Lut'u hatırlattı. Peygamberleri rehber alıyorsan böyle konulara sana ne bana be diyemezsin, yarın senin torunların da bu topluma katılacak, “dede ben trans ya da gey olmak istiyorum” diye bir talep ve görüşle gelirse ne diyeceksin? Dedi. 
Beriki dedi ki; sen çocuğunu iyi yetiştir, gerisini boş ver, sonra başka biri “sen çocuğunu ne kadar özenli yetiştirirken yetişir arkadaş ortamı ve toplum bozuk ise o da bir gün dönüşür bozulur değişir” dedi. Sadece senin yetiştirmene bakmıyor bu işler... 
★★★
Başka birisi “madem ne var bunda diye saygı duyuyorsun, o konsere çocuklarını gönder, sanata verdiğin değeri anlamış olayım” dedi.  Başka birisi biraz daha mevzuyu şiddetlendirdi, “madem saygı duyuyorsun eniştenin, amcanın gey ya da trans olmasına da saygı duyar mısın?” dedi. Birisi fıtrat dedi, birisi bırak bu işleri ne fıtratı, hormonsal dedi, birisi şunu birisi bunu…
★★★

Yunanistan’da yangın çıktı. Yunan hava kuvvetleri komutanı istifa etti. Bizimkiler bunu yazıp çizdi, yangın zamanı örnek gösterdi. Siz de kabul edin, dedi. Aynı bizimkiler müzik kısıtlaması konusunda zıplayıp hopladılar. Yunanistan’ın Girit Kandiye, Hanya’da… Mikonos ve Zagynthos adalarında müzik kısıtlaması yapıldı, bu konuyu gündeme getiren olmadı, Yunanistan kadar olamadınız diyenler daha önce de müzik kısıtlamasında Ukrayna’yı, İbiza’yı örnek almaya çalıştılar. Yakında eşcinsel evlilikleri konusunda yasallaşma ve bu evlilikler ile evlat edinme hakkını da isteyip Hollanda ya da İskoçya kadar olamadınız da derler.  Görende bu mesele sadece Türkiye’de sıkıntılı sanır. Bakın Rusya’ya, Macaristan’a ve Polonya’ya bakın…

★★★

Bir gazete gidip de başı örtülü ve Müslüman olduğunu söyleyen bir travesti ile resimler alıp röportaj yapıyor, bu kesimin özgürlük ve onura dair görüşlerini gazetelerinde yayın yaparken, aynı gazete vaktiyle Müslüman kadınların başörtüsü ve inanç özgürlüğü noktasında bazı hareketlerini manşetlere “irtica, şeriat, gericilik” diye manşet atıyordu.

Aynı şekilde bir partiyi temsil eden birisi transların tedavisinin Sgk tarafından karşılanmasını teklif ederek, onlara haklar tanınmıyor, diyordu. Bunlar konuşuldu, yazıldı ve çizildi.

★★★

Bu konser Konya’da neden yapılıyordu? Doğrusu merak konusu bir şeydi bu. Neden başka bir şehir değil de muhafazakarlığı ile bilinen Konya’da! İnsanın aklına her şey geliyordu. Tepki alıp gündem mi olmak istiyorlardı. Ayrıca Konya’dan sponsor olan firmaların olduğu yerel gazetelerde haber yapıldı. Kim oldukları açıklanmadı. İnsanlar yorumlarda “açıklansın da biz de bilelim” dedi.

★★★

Bunun yapılacak olması nefret söylemlerini körükleyip kamu düzenini bozmayacak mıydı?

Bu konuda Konya ısrarının sebebi tepki alıp gündemde nefret söylemlerini körükleyerek cinsiyet ayrımcılığı hususunda bir mağduriyet oluşturmak mıydı?

                                                                                              





 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
36 Yorum
Tunahan Dağaşan Arşivi
SON YAZILAR