Salih Acıbadem

Salih Acıbadem

KYK borçlarıyla ilgili acil düzenleme yapılmalı

KYK borçlarıyla ilgili acil düzenleme yapılmalı

Türkiye’de öğrenci olmak gerçekten zor. Üniversiteyi kazanana kadar türlü sıkıntılar yaşayan gençleri mezuniyetin ardından daha çetin bir dönem bekliyor.

Üniversite okurken burs çıkmayıp geri ödemeli KYK kredisine mecbur kalan ciddi bir kitle var. 4 yıl boyunca aldıkları para 30 bin lirayı bulmazken, mezun olunca astronomik bir borçla karşı karşıya kalacaklar.

****

Öğrenim kredisini toplamda 30 bin lira alanlar geri öderken astronomik bir fatura ile karşılaşacak demiştim. Bunun sebebi ise yıllık bazda verilen kredi miktarına kurum tarafından enflasyon farkının yansıtılması.

Çok öğrenci kredi çıktığında taahhüt belgesine maddeleri okumadan imza atıyor. Mezun olunca aldıkları miktardan neredeyse 3 katından fazla bir geri ödeme tutarını görünce şoke oluyorlar. Bu duruma canlı olarak onlarca kez şahit oldum.

****

Geri ödemeler başladığında işi olan gençler bile zorlanıyor. Kredi taksitlerini geri ödeyemeyenlere icra takibi başlatılıyor. Kısacası bu durumdan dolayı mağduriyet yaşayan binlerce genç var.

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK), öğrencilere verdiği kredilerin geri ödemesine Üretici Enflasyonu’nu (ÜFE) yansıtarak bayramın ikinci gününde yeniden hesaplamasıyla, gençlerin borçları astronomik rakamlara dönüştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ÜFE nisan ayında yüzde 138.31 gerçekleşirken, yeni ödeme yapacak gençlerin de borcu bu oranda arttı.

****

Mezun olma zamanına göre ise oranlar değişti. Geçen eylül ayında mezun olan bir öğrencinin borcu o zamanın enflasyonuna göre 22 bin TL’den 34 bin TL’ye çıkarken yeni mezun olan ya da olacak öğrencinin borcu 32 bin liradan 100 bin TL’ye yükseldi.

Kredi peşin olarak kapatılsa bile ödenmesi istenen tutar 80 bin TL. 2016 yılında tıp fakültesine başlayıp 6 yıl boyunca toplamda 41 bin TL KYK kredisi alan ve 2022 yılında mezun olan bir öğrencinin borcu ise 152 bin TL’ye kadar yükseldi.

Yani aylık geri ödemeler 3 bin lira civarında olacak. Bu parayı yeni mezun bir genç nasıl ödeyecek merak ediyorum.

****

Durum böyle olunca gençler ve aileleri KYK geri ödeme tutarlarına isyan etti. Sosyal medya binlerce kişi mağduriyetle ilgili paylaşım yaptı.

Geçtiğimiz gün Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, KYK borçlarına müdahale edilecek mi? sorusuna da yanıt verdi.

Kasapoğlu, “Gençlerimizi bu anlamda biz hiçbir zaman mağdur etmedik. Çalışmalarımız hazır. Kabine toplantısında konuyu ele alacağız” ifadelerini kullandı.

****

Olması gereken de bu zaten. Gençlerimizi sıkıntıya mahkum etmemeliyiz.

Bir ülkenin geleceği gençliktir. Yüksek miktardaki borçla gençler nasıl iş hayatına başlayacak...

****

KYK borçlarının silinmesini talep etmek de mantık dışı. Şimdiye kadar milyonlarca vatandaşımız bu borcu geri ödedi.

Yeni nesil de aynı şekilde borcunu geri ödemeli. Miktar eski seviyelere düşerse ortada sıkıntı kalmaz.

Umarım gereken yapılır ve olabilecek en uygun ödeme planı gençlerimize sunulur.

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Salih Acıbadem Arşivi
SON YAZILAR