Oğuzhan Kara

Oğuzhan Kara

Her İmkan İmtihandır

Her İmkan İmtihandır

Bize akıl nimetini vererek bizi insan eyleyen, bize iman nimetini vererek bizi Müslüman eyleyen Allah’a hamdolsun. Bizlere bilinçli insan olmak nimetini vererek kendi rızası uğrunda bizi koşturan Allah’a hamdolsun. Ve bizlere, her imkanımızın veya imkansızlığımızın bir imtihan olduğu bilincini veren Allah’a hamdolsun. Kıyamete kadar gelecek bütün insanlığa rehber olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) salat ve selam olsun.

Göklerin, yerin ve ikisi arasındakilerin Rabbi, rahman ve rahim olan ve din gününün sahibi olan Allah’a iman eden insanlarız biz. Allah’ın meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, kaza ile kadere ve ahiret gününe de iman eden insanlarız biz.  Neyi, nerede, ne zaman, nasıl, ne kadar ve ne için yapacağını bilerek hareket eden inançlı nesilleriz biz, elhamdülillah. Karşılaştığımız her durumun Cennet’e Girme Sınavında karşımıza çıkacağına iman eden insanlar olarak Rabbimize sığınırız biz. “İnsanlar, “İnandık” demekle imtihan edilmeden bırakılacaklarını mı zannederler. Andolsun, biz onlardan öncekileri de imtihan etmiştik. Allah, doğru söyleyenleri de mutlaka bilir, yalancıları da mutlaka bilir.” (Ankebût Suresi 2-3)

Kapitalist ekranların kamplaştırıcı ve kutuplaştırıcı yayınlarının etkisinde kalmadan “çaylar benden diyen” insanlarız biz.  Her insanın özel olduğunu bilerek selamı ve tebessümü yayma derdindeyiz biz. Kötülüğün iyilik ve yanlışın doğru gösterilmeye çalışıldığı bir algı dünyasında iyilik ve güzellikten taviz vermeyen insanlarız biz. Bir şekilde içerisinde bulunduğumuz hayat imtihanda asıl gayeyi ıskalamadan yolun sonuna ulaşma derdindeyiz. İyi ile kötü, güzel ile çirkin, doğru ile yanlış, faydalı ile zararlı, adalet ile zulüm arasında süren bu imtihanı, alnımızın akıyla tamamlamaktır gayemiz. Herhangi bir davranış, maddi olarak aleyhimize görünse bile büyük buluşma olan Ahiret gününe inandığımız için, adaletten ayrılmayız biz.  “O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.” (Mülk Suresi 2)

Kişinin kendisine faydası varmış gibi görünse de zulüm ile sağlanan kazancın ahiret gününde pişmanlık sebebi olduğuna iman eden insanlarız biz. Helal olan kazanca gıpta eden, haramın zerresine bile yaklaşmayan insanlarız biz. Bile isteye yapılan kötülükleri görmezden gelmeyen, o kötülüğün ortadan kaldırılması için terleyen insanlarız biz.  Ve kalmaya gelmediğimiz bu sonlu Dünyaya sonsuz değer vermeyerek, ebedi huzuru yakalamak isteyen inançlı insanlarız biz. “Kârûn, zineti ve görkemi içerisinde kavminin karşısına çıktı. Dünya hayatını arzu edenler, “Keşke Kârûn’a verilen (servet) gibi bizim de (servetimiz) olsaydı. Şüphesiz o büyük bir servet sahibidir” dediler.” (Kasas Suresi 79)

* * *

Hayatımızın tamamının bir sınav olduğunu bilen insanlarız biz; bütünlemesi olmayan bir sınav. Okul, iş, eş, evlat derken en büyük sınavı ihmal edemeyiz biz. Her seçeneğimizin iyi, güzel, doğru, faydalı ve adil olmasına dikkat ederiz biz. Dünyadaki nimetlerin bütün insanlık alemine yeteceği hakikatiyle kendimiz için istediğimizi kardeşimiz için de isteriz biz. Afrika’da bir annenin “oğlum, o tabaktaki yemek bitecek” diyeceği günler için gayret eden insanlarız biz. Bütün insanlığın iyilik ve güzelliği için çalışıp çalışmamakla da sınavda olduğunu unutmayan insanlarız biz. Ve Dünya hayatının sonlu olduğunu, bir saniyenin bile tekrarının olmadığını bilen insanlarız biz. “Allah’ın sana verdiği şeylerde ahiret yurdunu ara. Dünyadan da nasibini unutma. Allah’ın sana iyilik yaptığı gibi sen de iyilik yap ve yeryüzünde bozgunculuk isteme. Çünkü Allah, bozguncuları sevmez.” (Kasas Suresi 77

“Kalbim temiz ya, daha ne olsun.” diye düşünerek yerimizde oturamayız biz. Gönlümüzdeki temiz düşünceleri davranışa dönüştürmek için gayret etme derdindeyiz biz. Dertli insanlar olarak, son nefesimizi, kaç yaşımızda ve nerede vereceğimizi bilemesek de bir şey biliyoruz biz; Bu fani hayat elbet bir şekilde tamamlanacak ve ruh bedenden ayrılacaktır. Ebedi olan Ahiret hayatı Rabbimizin emriyle mutlaka başlayacaktır. Ruh bedenle tekrar birleşecek ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) uyarısı gerçekleşecektir: Ömrünüzü nerede tükettiniz, gençliğinizi nerede geçirdiniz, malınızı nereden kazandınız, malınızı nerede harcadınız ve bildiklerinizle hangi ameli işlediniz.

İyilik ve güzellik için sevdalananlara selam olsun. Allah’a emanet olunuz.

                                                                                                         

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Oğuzhan Kara Arşivi
SON YAZILAR