A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S.1) Hocam bu ramazanda umredeydik. Eşim hastaydı ay haliydi görevli hocamız o vaziyette ziyaret yapar tavaf eder. Umre olduğu için bir şey lazım gelmez dedi. Hocam siz ne dersiniz. Açıklamanızı bekliyorum.
C.1) Evet hiçbir şey lazım gelmez demek hatadır. Kadının renkli halinde Kâbeyi tavaf etmesi haramdır. Hac da böyle bir şey olsa BEDENE Deve kurban edilmesi gerekir. Umre de kadının renkli halinde kâbeyi tavaf ederse büyük günah işlemiş olur ceza olarak da bir koyun Kurban eder. 
S.2) Hocam Ramazan umresinde ihramlı iken kokulu Şampuanla yıkandım. Sordum görevliye ne lazım diye görevli şöyle dedi. Erkek olsa koyun kurban eder ama Kadın olduğu için bir şey lazım gelmez dedi, fakat içime de sinmedi ne dersiniz?
C.2) Fetva veren yanlış fetva vermiş hata işleyen kim olursa olsun hiçbir şey lazım gelmez demek hatadır. Elinden kan akan Hanefi bir erkek olsun kadın olsun abdesti bozulur. Kadın Erkek fark etmez. Vücudun veya bir organın dörtte birinin kokulanması cezayı gerektirir ceza olarak da bir koyun kurban edilmesi lazım.
S.3) Hocam ben Dört yıl oldu hacca yazıldım çıkmadı Ramazan’da hanımla umreye gittik dönüşte hac sana farz olmuş mesulsun umreye gitmişsin farz etmişsin gitmeseydin farz olmazdı dediler ne dersiniz?
C.3) Haccın farzlarından birisi de yol emniyeti almak Hac zaten size farz olmuş ki yazılmışsın. Ancak, Kurada çıkmayınca gidemiyorsun. Ayette Allah C.C  Hacca gücü yetenlerin yol emniyeti olanların hacca gitmesi Allah’ın hakkıdır. Burada gücü yetenler deniyor siz zaten yol açılsa gideceksiniz Şayet ömür vefa etmezse İnşallah Hac borçlusu olmazsınız.
S.4) Hocam Medine’de 9 gün kaldık bazı hocalar 40 vakti Ravza’da kılacaksınız dediler bazıları da Otellerde de kılınan aynen Ravza’da kılınmış gibi olur diyorlar hangisi doğru açıklarmısınız?
C.4) Efendimiz (S.AV.) SAHİH MEŞHUR HADİSTE ŞÖYLE BUYURUR. “Kim benim şu mescidimde hiç ara vermeden 40 vakit kılarsa Allah C.C.yarın onu Cehennemin narından, azabından şiddetinden, nifaktan korur.” buyurur. Ravzayı mutaharada kılınması ve hiç ara verilmemesi lazım. Otelde kılınan bu tertibe girmez. Onun için 40 vakti ravza da kılmalıyız.      
S.5) Hocam sürekli olarak bazı Radyolarda Sünnet yerine kaza Namazı kılın deniyor ne dersiniz?
C.5) Hanefi mezhebine göre sünnetler kılınır kaza da kılınır.Şafi mezhebinde ise kaza borcu olan sünnet yerine kaza kılar denir.
S.6) Hocam benim elimde buluntu bir miktar para var bu parayı ben ne yapayım bir açıklama yaparmısınız?
C.6) Siz belli yerlerde duyuru yaparsınız sahibi çıkarsa verirsiniz. Çıkmazsa bir fakire yada bir kuruluşa verirsiniz. O zatın hayrı olmuş olur. Bu görüş Hanefi ve Şafii mezhebinin görüşüdür.
S.7) Bu Ramazan’da umredeydik Kızım 13 yaşında bir gün dayanamayıp zemzem içmiş bir ay önce buluğ çağına girdi ne yapmalıyız?
C.7) Buluğ çağına erdiği için Hanefi mezhebine göre Keffaret lazım gelir. 61 gün aralıksız Oruç tutacak Ancak, Ay halleri olanlar ara verebilir. Şafii mezhebine göre ise güne gün lazım gelir. Şafilerde Keffaret sadece Cimadan dolayı gerekir denir.
S.8) Promosyon nedir? Caiz midir açıklarmısınız?
C.8) Promosyon, bir malın sürümünü, satışını artırmak için yapılan bir satış şeklidir denebilir 
Şart koşmaksızın malı verdikten sonra hediye olarak verilen bir maldır. Bazen de kura ile verilmektedir. Sonuç olarak bu iş meşru olması kaydıyla caizdir.
S.9)Hocam Çek ve senet kırdırmak Caizmidir açıklarmısınız?
C.9)Yani elinde 5000 bin liralık senet var vadesinin dolmasına da 10 gün kalmış olsun  bunu 4700 TL. peşin para olarak satıyor. Bu satış faizdir. Haramdır.
S.10)Hocam oğlumu yeni evlendirdim. Sürekli korkuyor hanımına karşıda soğuk davranıyor büyü var diyorlar ne yapmalıyız?
C.10)İlkönce Tıbbi olarak bir Psikologa götürerek tedavi ettirin.Sonra güvenilir,İlmiyle amîl birine gidip Okutursunuz.
Dua ve Selamlar. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR