A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi sorular ve cevaplar

Fıkhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; Ben Öğle Namazının farzını kılarken bir secde yapmışım, sonra hatırladım namazın sonunda sehiv secdesi yaptım. Benim namazım oldu mu? Olmadı diyenler var, ancak sehiv secdesi yaptım. Lütfen açıklar mısınız?

C.1) Sizin yapacağınız şöyle olması lazımdı. Son rekâtta 3 defa secde etmen lazımdı. Çünkü secdenin ikisi de farzdır. Sen secdenin birini unutmuşsun. Sehiv Secdesi kurtarmaz.

Sehiv Secdesi ne zaman yapılır:

a- Farzın ertelenmesinde, siz secdeyi ertelemişsiniz, sonunda 3 secde yapsaydınız namazınız sahihti. Senin namazın olmamış, o namazı kaza edin.

b- Vacibin terk ve ertelenmesinden dolayı sehiv secdesi yapılır. Örneğin; Bir kişi 4 rekâtlı bir namazın birinci tahiyyatta oturuşunu unutursa sonunda sehiv secdesi yapar. Sehiv secdesini unutmuşsa kıldığı namazı kusurlu olur. (B. İslam İlmihali, Fetevai Hindiyye, Mebsud)    

S.2) Hocam; Bir arkadaşımız tahiyyatta oturduğu zaman Fatiha ve İhlas Surelerini okuyor. Biz uyarıyoruz ancak bizleri dinlemiyor. Ne zararı var ben Fatiha okuyorum diyor. Ne dersiniz?

C.2) Tahiyyatta oturduğunuz zaman tahiyyat okunacaktır. Bunun yerine Fatiha veya İhlas Sureleri okunması tahrimen mekruhtur. (Kaynak: Nimet-ül İslam, B. İslam İlmihali)

S.3) Hocam; Biz öğrenciyiz, aramızda tartışıyoruz. İslam, Kur’an bir olmasına rağmen neden 4 mezhep olmuştur? Bir mezhebe bağlanmak zorunda mıyız? Açıklar mısınız?

C.3) Elimiz 1 tane olmasına rağmen parmak sayımız 5’tir, hepsinin ayrı bir görevi vardır. 5 parmak olmasının vücudumuza bir zararı yoktur, üstelik faydası vardır. Mezheplerin 4 olması itikatta değil teferruattadır.

Hanefi mezhebinde; Guslün farzı 3’tür niyet sünnettir. Şafii Mezhebinde; gusle niyet farzdır. Hanefi mezhebinde; Kan çıkıp dağılınca abdest bozulur. Şafii Mezhebinde; çizme dolusu kan akmadıkça abdest bozulmaz.

Bunun gibi teferruatta 18 – 20 madde vardır. Biz bir mezhebi taklit edeceğiz, etmemiz lazım, mezhepsiz oluruz veya olamayız diye sorarız.

Ancak; Guslün farzı kaç, Namazın farzları kaç, Ramazan’da kasten oruç yiyenin durumunun ne olacağını Dinî hükümlerin içinden bu yolla buluruz.  

S.4) Hocam; Babam secde yapamıyor, yere sehpa koyup onun üzerine secde ediyor. Ben, baba bu şekilde secde olmaz diyorum ancak babam beni hiç dinlemiyor. Bu konuya bir açıklama getirir misiniz?

C.4)  Secde edilecek yerin yüksekliği 20 cm’yi geçmeyecek, koyduğu rahle 20 cm’den yüksekse onun namazı olmaz. Secdeye varamıyorsa bir engeli varsa baban özür sahibi sayılır, öne doğru eğilebildiği kadar eğilsin öylece namazını kılsın. Amma normal secde yapmaya kendisini zorlasın, yapabiliyorsa secde yapmak farzdır yapacak. (Fikri Yavuz; İlmihal, Nimet-ül İslam, B. İ. İlmihali)

S.5) Hocam; Bir arkadaşım secdeye vardığında ayaklarını kaldırıyor, ayaklarını bayağı yerden kesiyor. Buna hatırlattık amma bir gruba bağlıymış, onların başındaki hoca olur bir sakıncası yok demiş. Siz ne dersiniz? Açıklar mısınız?

C.5) Ayaklar yerden 4 parmak kesilirse namazı olmaz. Ayak parmaklarının yere değmesi şarttır. Bunu söyleyen hoca olamaz. Hoca ise bunu bilmesi lazımdır. Cahilin hocası şeytanın maskarası demektir. Demek ki bilmiyor, ayrıca bilmediğini de bilmiyor. (Kaynak: Ö. Nasuhi Bilmen, B. İslam İlmihali – Mebsud)

S.6) Hocam; Namaz kılarken arkadaşa telefon geldi, telefonu aldı, namazdayım dedi ve namaza devam etti. Bu arkadaş devamlı 5 vakit namazını kılan bir hacı efendi, bunun namazı bozulmadı mı? Açıklar mısınız?

C.6) Bu hacı efendi yanlış yapmış. Dünya kelamı konuştuğu zaman namaz bozulur. O arkadaşa söyleyin namazını kaza etsin. Hatta namazda ah, oh gibi sesler çıkartmakta namazı bozar. Bazıları esnerken namazda ah diye ses çıkartıyor, buda namazı bozar. Kapı çalınıyor, namaz kılan bir kimse namazda olduğunu duyurmak için yüksek sesle Allahü Ekber dese namaz bozulur.

S.7) Hocam; Ramazanı karşılamak için bir gün önce oruca başlasak olur mu? Teravih Namazı kılacak mıyız? Nasıl kılacağız? Açıklamanızı bekliyoruz.

C.7) Ramazanı karşılamak için bir gün önce oruca başlamak mekruhtur. Sevap yerine günaha girersiniz. Ancak 3 veya 4 gün önce başlayabilirsiniz.

Teravih Namazına gelince; Teravih Namazı sünnet olan bir namazdır. Evimizde bu namazı adam varsa cemaatle kılabilirsiniz. Yoksa kendiniz ‘niyet ettim Allah rızası için Teravih Namazını kılmaya’ der Teravih Namazlarınızı kılarsınız. Sonunda Vitir Namazını da kılarsınız.

Şafii Mezhebinde; Vitir Namazı sünnettir. 2 rekât kılar selam verir. Sonra 1 rekât daha kılar.

Teravin Namazı; Hz. Ömer (R.A) Halife iken bir imam erkeklere bir imamda kadınlara tayin ederek 20 rekât olarak kıldırtmıştır. Hz. Ömer (R.A) cennetle müjdelenmiş mutlak müçtehittir. Hz. Osman (R.A), Hz. Ali (R.A) gibi ilim sahibi Sahabe Efendilerimiz bu şekilde namaz kılmayı uygun görmüşlerdir.  

Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

Fi emanillah maas Selame

Dua ve Selamlar. 15.04.2020

İletişim-Tel: 0 (332) 3524213 veya 0 (505) 772 15 93-94

Posta:[email protected]

Facebook: Ali Galip Doğan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR