Adem Turan

Adem Turan

Faizleri düşürmek yetmez tamamen kaldırmak lazım

Faizleri düşürmek yetmez tamamen kaldırmak lazım

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir haftalık repo faizini 425 baz puan aşağı çekerek yüzde 24'ten yüzde 19,75'e indirdi. Bu kararla Merkez Bankası 2015'ten bu yana ilk kez politika faizinde indirime gitmiş oldu.
Uzmanlar, beyanatlarında şu anda Merkez Bankası verilerine göre ortalama faiz oranları, tüketici kredilerinde yüzde 27,01, Taşıt kredilerinde yüzde 27,67, konut kredilerinde yüzde 21.26, Ticari kredilerde ise yüzde 25.43'ük oranlar uygulanıyor. Mevduat kredilerinde ise ortalama oran yüzde 21.85. Merkez Bankası'nın 425 baz puanlık indirimi sonrasında bu oranları aşağı yönlü hareket edeceğini ve yeni düşük faiz oranlarıyla hem borçların kolay ödenmesinin hem de piyasaların canlanmasının sağlanacağı görüşündeler.

Faizleri düşürmek, lokal tedavi olsa da top yekun kaldırmadıktan sonra yeterli olacağını düşünmek doğru olmaz.

Zira Cenab-ı Hakk kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’de (Bakara 276) şöyle buyurur;

“Allah faizi mahveder, oysa sadakaları bereketlendirir. Allah günahta ve inkârda direnen hiç kimseyi sevmez.”

Allah’ın sevmediği ve yasakladığı bir hususta ısrarlı olmak aklı başında olan bir Müslüman’ın yapacağı hareket değildir. Nahoş sonuçları ortada. İşyerleri kapanıyor, aileler sıkıntılı hayat yaşıyorlar. Velhasıl faizle işleyen ekonomi hayır getirmediği gibi, anaparayı da yok ediyor.

Faiz olmadan iktisadi hayat yürümez diyenler, asrısaadet dönemine bakmalarını tavsiye ediyoruz. Ekonomik krizden dolayı ne firmalar kapanmış ne de işsizlik meydana gelmiştir. Dahası zenginler zekat verecek fakir bulmakta zorlanmışlar.

Biz de böyle bir ekonomik hayat ümit ediyoruz.

Faize karşı kampanya düzenleyen; AGD-MGV ve YENİAD derneklerini tebrik ediyor, diğer sivil toplum kuruluşlarına bu duyarlılığa davet ediyoruz.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR