Asiye Saç

Asiye Saç

Çocuk Dünyasında Kurban Bayramı

Çocuk Dünyasında Kurban Bayramı

Sevgili Anne Babalar, öğretmenler, ablalar abiler hatta anne baba adayları yani Canım Dost☺

Kurban bayramı denilince anlatılmaya başlanılan HZ.İBRAHİM ve HZ.İSMAİL kıssasının; kurban etme hadisesinin anlamı açısından soyut bir eylemi anlatıyor olması sebebiyle ve hatta çocukların zihinsel algılayışları bakımından da hikayenin ana temasından ziyade kesim kısmına takıla bilirler.

Ramazan ayını oruç tutarak, çocuklara göre aç kalarak geçirir, kurban bayramını kurban ibadetini yerine getirerek, çocuklara göre hayvanları öldürerek geçiririz,

Çünkü çocuklar soyut kavramları somutlaştırarak anlamaya çalışır. Bu sebeple bilhassa okul öncesi ve hatta 10 yaş altına uygun olmadığı pedegog ve eğitimciler tarafından mutabık bir görüştür.

İbadetleri çocukların yapmasını istemeden önce bu ibadeti neden yapmamız gerektiğini anlatarak başlaya biliriz, birde kurbanı kurban üzerinden değil de haccın kıymetini anlatıp tıpkı Ramazan bayramı gibi haccın sonunda gelen paylaşma ve yakınlaşma bayramı olduğundan bahsetmek lazım.

Peki Hac ile ilgili neler anlatalım;

1-Kabenin Allah’ın en sevdiği yer oluşunu, eğer duymuş ve biliyorsa açıklık getirmek adına ‘’ALLAH’IN EVİ’’ denmesinden sebebin bu olduğunu söyleye biliriz.

2-Kabenin hikayesini anlata biliriz; Hz. Adem’den beri dünyada var olduğunu ancak temellerinin kalıp diğer kısmının kaybolduğunu sonra da Allah’ın emri ile Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail’in kâbeyi tamamladıklarını ve bunu yaparken okudukları duaları anlatıp beraber okumamız mümkün.(HACC SURESİ 26-28\ BAKARA SURESİ 127. AYETLER)

3-Kabenin kıblemiz olduğunu ,dünyanın neresinde olursak olalım müslümanların oraya yönelerek namaz kıldığını.

4-Irk,renk,dil ayrımı yapmaksızın herkesin orada toplanıp bir olan Allaha ibadet ettiklerini

5-Haccın özelliklerinden, ihram giysisinden ve tabi tavafın nasıl yapıldığından bahsedip oyunlar oynaya biliriz, Kabe maketi yapa biliriz.

6-Say vazifesini, Safa ile Merve arasında ki Hacer-i koşturmayı ve bunun hikayesini anlata bilir beraber okuya biliriz.

Kurban esasen ‘’yakınlaşmak’’ kökünden gelir ve bayramlar bize paylaşmayı öğretir. O zaman şunu diye biliriz evlatlarımıza:

Sevdiklerimiz ve ihtiyaç sahipleri başta olmak üzere bu bayram diğerlerine ek olarak sevgimizle beraber etlerimizi de paylaşacağımızı, sevdiklerimizle yakınlaşıp bu güzellikten dolayı Allah’ın mutlu olacağını da söyleye biliriz efendim.

Özellikle sosyal medya platformlarında lütfen kurbanlarınızın boğazlanma ve dâhi can çekişirken ki kan revan hallerini de paylaşılmasının sebebini hâlâ çöze bilmiş değilim kime neyi ispat etmeye çalışıyorsunuz sizin kayda almaya çalıştığınız ibadeti kaydetmekle görevli melekler zaten var ve hiçbir anını kaçırıyorlar merak etmeyin.

Son olarak Kurban kanını çocukların alnına sürmeyin lütfen! DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU ÜYESİ Prof. Dr. Ahmet Yaman konuyla ilgili olarak ‘’Dinde yeri olmayan bazı davranışlar görülmektedir. Kesilen kurbanın kanı kişinin yüzüne sürmek, ev yada aracının bir yerine sürmek hiçbir dini dayanağı olmayan bir uygulamadır. Akan kan dinimize göre necistir. Yani maddi bir pislik hükmündedir. Her bakımdan temiz olması gereken Müslüman bu pislikten de uzak durması gerekir.’’ Açıklamasında bulunmuştur. Psikologlarda bu geleneğin çocukların psikolojisini olumsuz etkileyeceğinde hem fikirdir.

Eğer birey Kuran ve Sünnetle çelişen bir hayatı benimsemişse ve bırakamıyorsa asıl sebep ona Allah’ı ve dini yanlış öğretmiş olmalarıdır.

-ÜSTADIM BAYRAMA NE KESEYİM?

-ÖNCE GIYBETİ KES, KUL HAKKI YEMEYİ KES

HARAM YEMEYİ KES, YALAN SÖYLEMEYİ KES, KÖTÜLÜKLE İRTİBATINI KES

BUNLARI KESMEZSEN NE KESERSEN KES BEYHUDE... ZİRA;

KURBAN İBRAHİMCE BİR ADAYIŞ İSMAİLCE BİR TESLİMİYETTİR

KURBAN BAYRAMIMIZ MÜBAREK OLSUN.


Önceki ve Sonraki Yazılar
Asiye Saç Arşivi
SON YAZILAR