Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Arafe günü ve bayram

Arafe günü ve bayram

Çok değil birkaç gün sonra Rabb’imiz nasip ederse Kurban Bayramı’nı idrak edeceğiz. Bu yazımızda hem Arefe gününün faziletini hem de Bayramın güzelliklerinden bahsetmek istiyoruz efendim.

Bilindiği üzere Zilhicce’nin dokuzuncu günü Arefe günü oluyor. Oruçların makbul, ibâdetlerin değerli, duâların kabul olduğu muhteşem bir gündür Arefe günü. Bu günü ihya etme husûsunda titizlik gösterilmesi müminin kârınadır. Yine Arefe günü sabah namazının ardından başlayan teşrik tekbileri unutulmamalı, inşaALLAH.

Yüce dînimiz İslam, barış dînidir, kardeşlik, dayanışma, yardımlaşma dînidir. Dînimizde sevgi, şefkat, merhamet esasları hâkimdir. İlim, irfan İslam dîninin olmazsa olmazlarıdır. İnsanlar arası eşitlik, kardeşlik, birlik ilkeleri yine İslâm’ın değişmez umdeleridir. Ahlak, güven, samimiyet, sadâkat, saygı güzel dînimizin şaşmaz ölçüleridir. Bunları niye yazıyoruz bir bayram yazısında, bugün yitip giden değerlerimizdir bunlar da onun için yazıyoruz. Bizi Bayramlarda mutlu eden, bizi birbirimize bağlayan, birbirimizin derdiyle dertlenen, kardeşler olarak birbirimizin yardımına koşan rûhumuz Kurbanla bir kez daha canlansın diye o yüzden bahsediyoruz. Toplum olarak bizler yitip giden değerlerimizle ayaktayız. Kendi içimizden daha çocuk yaştaki hâinler tarafından polislerimizin, askerlerimizin alçakça kurşunlanarak şehit edilmesi, milli servetin yakılıp-yıkılması hangi kitapta hangi dinde yazar? İşte hepimizin bildiği bu acılarla birlikte nasıl bayram yapacağız? Diye düşünürken iki cihânın sultânı sevgili Peygamberimizin örnek davranışları ile ancak huzûra kavuşuruz diyoruz. Bakalım o en kâmil örnek insan modelinin sözlerine neler diyor bizlere neler fısıldıyor şu bayram arefesinde;

‘Müslüman, Müslüman, Müslüman’ın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu tehlikede yalnız bırakmaz. Kim kardeşinin ihtiyâcını görürse, Allah’da onun ihtiyacını görür. Kim bir Müslüman’ın sıkıntısını giderirse Allah’da o sebeple onu kıyâmet gününün sıkıntısından kurtarır. Kim bir Müslüman’ın ayıp ve kusurunu örterse, Allah’da o kimsenin ayıp ve kusurunu (kıyâmet gününde) örter.’ (1)

‘Sizden biriniz kendisi için sevip arzu ettiği şeyi din kardeşi için de sevip istemedikçe (gerçek anlamda) iman etmiş olmaz.’ (2)

‘Birbirlerine karşı sevgi, şefkat ve acımalarında mü'minler tek bir vücuda benzerler. Vücudun bir organı rahatsız olunca diğer organları da uykusuzluk ve ateş ile onun rahatsızlığını paylaşır.’ (3)

‘Mü'minin mü'mine durumu (bağlılığı), parçaları birbirini kenetleyip tutan/bütünleyen bir bina gibidir’ deyip Peygamberimiz bunu açıklamak için, iki elinin parmaklarını birbiri arasına geçirerek kenetledi.’ (4)

‘İnsanlara merhamet göstermeyen kimseye Allah da merhamet etmez.’ (5)

Sevgili Peygamberimiz aleyhissalâtu vesselâm’ın her biri bir diğerinden değerli olan hadisi şerifleri bizlere dünyâdaki en büyük kardeşlik düsturlarını ve birlik mesajlarını veriyor. O aleyhisselam böyle olun diyor zirâ kendisi bizzat böylesi mükemmel umdeleri hayâtına koymuş ve uygulamıştır. Arapla Acemi, köleyle efendiyi, fakirle zengini, makam sâhibiyle rütbesizi O hep müsâvi tutmuş aralarında ayrım yapmamış yapanları uyarmıştır.

Müslümanların birbirlerine kin ve nefret gütmemelerini birbirlerine zarar vermemelerini birbirlerini sevmelerini istemiş ve bunu sağlamıştır.

Bu sebeple bu bayram sevgi ve kardeşlik bayramı olsun… Bu bayram dertlerin, kederlerin ve ızdırapların dindiği bir bayram olsun… Bu bayram kin, nefret ve düşmanlıkların sona erdiği bir bayram olsun… Bu bayram dargınlıkların, kırgınlıkların, ayrılıkların sona erdiği bir bayram olsun… Bu bayram müminler arasındaki çekişmenin, iftiralaşmaların bittiği bir bayram olsun… Bu bayram her türlü ahlaksızlıkların, kötülüklerin giderildiği bir bayram olsun… Bu bayram Müslümanların kurşunlanmadığı, ağlamadığı, ölmediği bir bayram olsun… Çünkü bayramlar iyiliği, güzelliği, barışı, yardımlaşmayı, birleştirmeyi yâni faziletli erdemleri sağlamak için vardır.

Dileğimiz ve niyâzımız odur ki bu bayram Müslüman’ın Müslüman’la hakiki anlamda kaynaştığı, bağlandığı, muhabbet ettiği bir bayram olsun…

Nice güzelliklerin yaşandığı bayramlara erişmek dileğiyle..

------------------

1- Buhârî, Mezâlim 3/ Müslim, Birr 58

2- Buhârî, İman 6-7/ Tirmîzî, Kıyâmet 59

3- Buhârî, Edeb 27

4- Buhârî, Salat 88/ Müslim, Birr 65

5- Buhârî, Edeb 18/ Tirmîzî, Birr 16

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR