Dr. İbrahim Büyükeken

Dr. İbrahim Büyükeken

2020 gazeteciler için travmatik bir yıl oldu!

2020 gazeteciler için travmatik bir yıl oldu!

2020 yılı sadece ülkemizde değil tüm dünyada gazeteciler için travmatik bir yıl oldu. Pandemi salgınından dolayı yaşanan ekonomik daralma basın ve yayın sektörünü de olumsuz etkiledi…

**

Ülkemizde ve dünyada binlerce gazeteci işsiz kaldı. Ekonomik krize direnemeyen yüzlerce basın kuruluşu bir bir kapandı… Ülkemizde de çok sayıda gazete kapandı ve yüzlerce gazeteci işsiz kaldı…

**

Pandemi salgını nedeniyle gazeteciler sağlıkçılar kadar büyük risk altına girdi. Dünyada 489, Türkiye’de 15 gazeteci korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti…

**

HAYATINI KAYBEDEN GAZETECİLERİMİZ

Hacı Bozkurt / DHA
Ferhat Koç / Milli Gazete
Hikmet Bakan / ATV– SHOW TV
Yılmaz Tarancı / Dokuzhaber
Cengiz Koncuk / Amatörce Gazetesi
Ahmet Kekeç / Star
Hasan Can / TRT
Süleyman Usta / Çay TV
İbrahim Toru / Kanal Urfa TV
İlhan Erk
Tevfik Fazlı Doğan / Zafer Gazetesi
Akif Çelik
Yakup Kocabaş / Gündem Gazetesi
Süleyman Şah Gökcan / Şah Medya
Hıdır Keleş / Halk Gazetesi

**

2020 yılında hayatını kaybeden tüm meslektaşlarımıza ve gazeteci büyüklerimize Allah’tan rahmet yakınlarına sabır diliyorum. Türk basının başı sağolsun…

EKONOMİK DARBOĞAZ DAHA DA BÜYÜDÜ!

Bir yanda ekonomik sorunlar diğer baskılar, tehditler ve şantajlar gazeteciler için büyük travmaya neden oldu. Haber alma özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar gazetecilere büyük bir darbe oldu…

**

Ekonomik koşullar basılı gazeteleri Basın İlan Kurumu (BİK)’in teşvikiyle birleşmeye zorladı… Çok sayıda yerel gazete kapısına kilit vurdu ve sadece dijital ortamda yayına yapmaya devam etti…

**

GAZETECİLER İÇİN TEHLİKELİ ÜLKE ‘MEKSİKA”

Ülkemizde gazetecilerin doğrudan fiili bir saldırıya uğramaması işin tek sevindirici kısmı. 2020 yılında gazeteci ölümleri bir önceki yıla göre iki kattan daha fazla artış gösterdi…

**

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), gazeteci cinayetleriyle ilgili kapsamlı bir rapor hazırladı. Gazeteci cinayetlerinde geçen seneye göre önemli bir artış gözlendiğini ancak savaş haberciliğiyle alakalı ölümlerde azalma olduğunu kaydetti.

**

CPJ, 2020 yılında dünya genelinde en az 30 gazetecinin öldürüldüğünü, bunlardan 21’inin mesleki faaliyetlerine misilleme olarak hedef seçildiğini, geçtiğimiz yıl bu sayının 10 olduğunu açıkladı.

**

2020 yılında, en fazla gazeteci cinayetinin Meksika, Afganistan ve Filipinler’de işlendiği belirtildi.

**

Raporda, 2019 yılında çatışma esnasında öldürülen gazeteci sayısında Afganistan’da önemli bir artış gözlemlendiği, militan grupların en az dört gazeteciyi hedef seçerek öldürdüğü kaydedildi.

**

İran’ın, idama mahkum edilen gazeteci Ruhollah Zam’ı 12 Aralık tarihinde infaz etmesiyle, bir gazetecinin bir devlet tarafından doğrudan ve kamuoyunun önünde katledildiği ilk örnek olarak tarihe geçti…

**

Acısıyla tatlısıyla bir yılı, bir 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramını daha geride bıraktık… Zor iştir gazeteci olmak. Özellikle de böyle bir zamanda gazetecilik yapmak yürek ister...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Dr. İbrahim Büyükeken Arşivi
SON YAZILAR