Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Ümmet İçin Kurban

Ümmet İçin Kurban

Müslümanların hayatlarında ümmet bütünlüklerinin özellikle son asırda her zamankinden daha fazla sarsılan, bozulan hayatlarına yansıtılması açısından Hacc İbadetinin ve Kurban Bayramının çok özel yeri ve anlamı vardır.

Müslümanlar için birbirlerine bağlılığın olmazsa olmazlardan bir tanesi olan BİZ mefhumunun içi boşaltıldı ve birliktelikler farklılıklara dönüştürüldü, makro milliyetçilikler yanında mikro milliyetçilikler de sıradanlaştırılarak kardeşliklerin yerini alır oldu.

Bu anlamda son yıllarda yerel yönetimler ve onların kol kanat gerdiği sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri ile dini bayramlar için verdikleri ilanlarda bile bu hususlar göz ardı edildiğinden islam toplumunun, milletinin tümünün bayramını tebrik etmek yerine, sadece hemşerilerin ya da mensupların bayramları tebrik edilerek olay vakayi adiye haline getirildi.

Hâlbuki Bayram Günleri dar ve kısır bir çevre yerine tüm Müslümanların birlikteliğinin öne çıkarılması, bir büyük ümmetin birbirini hiçbir zaman unutmaması gereken fertleri olduklarını hatırlamaları ve kardeşlik duygularını bir kez daha pekiştirmeleri gereken günlerdir.

İslam düşmanı ülkelerin aralarındaki sınırları yok sayarcasına dil ve ırk farkını bile bir kenara bırakarak siyasi ve ekonomik birleşmelerle büyük bir devlet olma çabasında iken, İslam coğrafyasının hemen her bölgesinde ayrılıklar, farklılıklar artırılmakta ve bunun sonucu olarak da savaşlar, gözyaşı hiç eksik olmamakta masum sivil halk sürekli bir biçimde zarar görmektedir.

İslâm dünyasının çok ciddi sıkıntılar yaşadığı bu günlerde Amerikan-İsrail magandalığı İslâm âlemini bir kez daha gönlünce dizayn etme çabasıyla akla hayale gelmeyecek plan ve desiselerle çalışırken gelen Kurban Bayramının Cenab-ı Allah’(cc) ın bir hediyesi olduğu hatırlanarak ümmet bilincinin bir kez daha hayata geçirilmesi gerekmektedir.

İslam dışı güçler hemen her fırsatı lehlerine çevirirlerken, Müslümanların ellerine geçen fırsatları tabiri caiz ise mirasyediler gibi hoyratça harcamaktan ve sonrada her zamanki yaptıkları gibi yabancı güçler bahanesine sığınmaktan vazgeçerek, Cenab-ı Allah`(cc)ın Müslümanlara bahşettiği önemli günleri ve geceleri fırsat bilerek birlik ve beraberliklerini yeniden tesis edecek çalışmalar yapmalıdırlar.

Buradaki birlik beraberlik sadece milli sınırlar içerisinde yer alması gereken bir birlik ve beraberlik olarak anlaşılmamalıdır.

Söz konusu olan önemli fırsatların bir yenisi tekrar gelmiştir.

İdrak etmek üzere olduğumuz Kurban Bayramı dinimiz için önemli iki bayramdan birisi olduğu kadar hem konu-komşuya hem de dünyadaki mazlum ve mağdur müslümanlara kardeşlik ve yardım elini uzatabilmemiz için bir fırsattır.

Son yıllarda milli gelirin birkaç kat artması ile övünüldüğü iddiasını dikkate aldığımızda Özellikle büyükşehirlerde yaşayan Müslümanların büyük çoğunluğunun gıda ve et noktasında ihtiyaçlarının karşılanamaz boyutlarda olduğu kanaatinde değiliz.

Konya başta olmak üzere özellikle büyükşehirlerde yaşayan insanların merkezi iktidar ve yerel yönetimlerce her türlü imkâna kavuşturuldukları(!) ve ihtiyaç sahibi olanlarında en azından konu komşu tarafından ihtiyaçlarının az da olsa karşılanabileceği göz önüne alındığında ihtiyaç karşılayacak komşu bulmanın hemen hemen imkânsız olduğu coğrafyalar dikkate alınarak Kurban İbadetinin artık yerelden genele taşınması gerekmektedir.

Dünyanın hemen her köşesinde sadece “Rabbim Allah’tır, Dinim İslam’dır” dediği için Müslümanların katledilmediği hiçbir günümüz geçmiyor maalesef.

Televizyonlarda yayınlanan dizilerde yarım yamalak telaffuzlarla okunan dualara âmin deme telaşına düşen bir toplumun, Mısırlı, Suriyeli, Filistinli, Myanmarlı-Arakanlı, Sincan Özerk Bölgeli Uygur Müslümanların zulüm altındaki feryatlarını duymamakta direnmesi, annesinin babasının seherlerde gözyaşlarıyla ettiği dualara iştirak etmesi, uzak komşusu bir yana yanı başındaki komşusunun halinden bile haberdar olması ve bitişiğindeki kardeşinin yardımına ilk yardıma koşan kişi olması ve Mısırlı müslümanlar için okunan Kunut’lara iştirak etmesi mümkün değildir.

Bayram gibi bayramlara kavuşmak ümidiyle Kurban Bayramınız mübarek olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR