Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Konya Neyin, Nerenin, Kimin Merkezi?

Konya Neyin, Nerenin, Kimin Merkezi?

Belediye başkanlarının, milletvekillerinin ve bakanların, başbakanların seçim meydanlarında Konya için söyledikleri sözlerden bu gün kaç tanesi hatırlardadır?
Konyalılar, Konya’mızın Türkiye’de sanayinin, turizmin, kültürün, ticaretin, eğitimin, sağlığın merkezi olduğu/olacağı konusunda yıllarca koca koca laflar edildiğini duymuşlardı.
Konyalılar yine siyasetçiler eliyle Konya’mızın orta Anadolu’nun, Türkiye’nin, Orta Doğunun ve hatta dünyanın merkezi olduğu konusunda da yeteri kadar bilgilendirilmişlerdi.
Belediye başkanları da yetkilerine, sorumluluklarına ve kanunun kendilerine tanıdığı hak ve salahiyetlerine yani cürümlerine bakmadan yukarıdaki konularda boylarını hayli aşan laflar da etmişlerdi.
Bu açıklamalar yıllardır böyle sürüp gitmemeli artık.
Görev başındaki belediye başkanlarından önceki başkanlar da görev sürelerinde buna benzer sözler söylemişlerdi. Mesela ekmekte , suda  ve ulaşım da en ucuz şehir olduklarını iddia etmişler ve bu iddialarını anlaşılır rakamlarla ortaya koymuşlardı.
İş başındaki belediye başkanlarından birileri bu açıklamalar beyanında şehirde bu güne kadar hiç yapılmamış ölçüde hizmetler yaptığından bahsederken bir başkası ondan geri kalmamacasına bir gayretkeşlikle, göreve getirildiği iki yıl içinde, Konya’nın Ankara’ya uzaklığı kadar yol açtığından dem vururken,  bir diğeri yeşil alan rekoru kırdığından bahsederken, diğer birisi de ilçesinin kara talihini sona erdirdiğinden söz açtığında ortaya herkes için anlaşılır rakamlar ortaya koymalıdır.
Belediye başkanları sadece belediyeleri ile ilgili işleri ile rakamları da ortaya koymakla yetinmemelidir.
Belediye ile direkt ilgili olmasa da dolaylı olarak yapıp ettikleri tüm diğer çalışmaları, iş ve işlemleri ile ilgili rakamları da net ve anlaşılır bir şekilde hemşerileri ile paylaşmalıdırlar.
Mesela Büyükşehir Belediyesi söz konusu olduğunda her yıl üst üste kar etmesine rağmen KOSKİ nin neden suya her yıl zam yaptığı ile 2010 ve 2011 yılları karı açıklanmalı.
Büyükşehir belediyesinin kaç yıldır KOSKİ nin karına el koyduğu ile şu ana kadar KOSKİ den alınan toplam meblağın ne olduğu ve bu paranın nerelere harcandığı, hatta bu para olmasa idi belediyenin yaptım ettim dediği işlerden hangilerinin yapılmamış olacağı da açıklanmalı.
Caddeleri parselleyerek otoparka dönüştüren belediyenin başat şirketi olarak görünen KONBELTAŞ başta olmak üzere, tüm şirketlerinin 2010 ve 2011 mali tabloları ile şirket çalışanlarının, idarecilerinin kimlerin olduğunu bu kişilere son iki yılda yapılan her tür ödemeler açıklanmalıdır.
Selçuklu söz konusu olduğunda şu kadar metre bordür ve taş döşeyerek şu kadar büyüklükte park yaptığını söyleyenler göreve başladıkları yıl belediyelerine bağışlanan şirketin bu güne kadarki mali tablolarını ve şirket yöneticilerinin belediyeden aldıkları maaşın yanında şirketten bu güne kadar kaç para aldıklarını ve bu paraya değecek hangi işi yaptıklarını açıklamalılar.
Veya bu güne kadar belediyelerine güvenilerek bağışlanan tek bir şirketten başka bir şirketin daha neden bağışlanmadığını da açıklamalılar.
Karatay söz konusu olduğunda adı ak ile başlayan kooperatiflerinin sayısı ile övünenler neden kooperatiflerinin yöneticilerinin kimler olduğunu ve bu yöneticilerin hangi kriterlere göre seçildiğini milletin anlayacağı bir şekilde bu güne kadar açıklamadıklarını açıklamalılar.
Meram söz konusu olduğunda ise son zamanlarda geçmişi kötülemeyi bıraksa da Karatay’a özenip kurdurdukları kooperatiflerin son iki yıllık mali tablolarını ve kooperatif idarecilerinin adları ile aldıkları ücretlerin miktarlarını açıklamalılar.
Veya Meram bölgesinde geçmişte hiçbir mahallede yol açılmamış gibi açtıkları yolun uzunluğunu km cinsinden ifade etmeyi bırakıp, meşrepleri aynı da olsa, meslekleri aynı olmayan ilçe başkanı ve belediye başkanının şürekâları ile yaptıkları Dubai seyahatinin günlük programını ve yaptıkları söylenen “Çöl Safarisi” nin km sini açıklamalılar.
Bütün bunlar  Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın son Konya seyahatinde Konya Belediyelerinin Türkiye’deki en başarılı belediyeler olduğu, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ortaya konulan projeler, üretilen kaynaklar ve vatandaş işbirliğiyle Türkiye’deki tüm belediyelere model olduğu, Konya’nın her alanda Türkiye’nin en fazla kalkınan, gelişen şehirlerinden biri olduğu konusundaki sözleri üzerine akla gelenlerden sadece birkaçı.
Başarılı olduğunu iddia edenler sadece kendi ifade ettikleri rakamları basın yayın organlarına servis etmekle kalmamalılar. Haklarında TBMM ye kadar verilen soru önergelerine de açık ve anlaşılabilir rakamlarla cevap vermelidirler.
Aksi halde kapalılığın, gizliliğin merkezi olmaktan asla kurtulamazlar.
Sahi gelecekte “Bilimin de merkezi Olacak” denilen Konya’mız, bu gün neyin merkezidir? 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR