Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Başkanları Tanıyanlar Sev(e)mez mi?

Başkanları Tanıyanlar Sev(e)mez mi?

Bir Büyükşehir Belediye Başkanı düşünün; Milleti ve hemşerileri tarafından tanınmıyor, ama seviliyor.
İlçe Belediye Başkanları mı? Geçiniz.
Eskilerin tabiriyle iğrab da mahalleri bile yok.
Garip bir durum gibi gözükse de anket sonucu bu.
Konsensüs Araştırma Şirketi’nin her ay periyodik olarak Habertürk için yaptığı “Türkiye Gündemi-Eylül 2011” başlıklı araştırmanın sonuçları İstanbul kaynaklı basın yayın organlarında ve haber portallerinde türlü başlıklarda yer aldığı gibi zaman zaman Konya kaynaklı basın yayın organlarında da yer almaya devam ediyor.
10–22 Eylül tarihleri arasında 81 ilin hem kentsel, hem de kırsal kesimlerinden seçmen nüfusunu temsil etme yeteneğine sahip, 18 yaş üstü 737’si erkek, 763’ü kadın, toplam 1500 kişiyle telefon anketi yöntemiyle görüşülerek yapılan araştırmada halka; Türkiye’nin gündemindeki sorunların ne olduğu, bu sorunların çözümlerinin ne olduğu ve bu çözümleri hangi partinin yapabileceği ile Türkiye’nin en sevilen belediye başkanları soruldu.
Yayınlanan sonuçlara göre yukarıdaki sorulara verilen cevapların da değerlendirildiği ankette gerçekten çarpıcı sonuçların ortaya çıktığı görüldü.
Ankete göre Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in Türkiye’nin en tanınan belediye başkanı sıralamasında isminin olmamasına rağmen, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’in ardından yüzde 13,3 oy oranı ile en sevilen belediye başkanı sıralamasında 8. sırada yer aldığı açıklandı.
Mustafa Sarıgül’ün hem en fazla sevilen, hem de en fazla tanınan belediye başkanları sıralamasında birinci olduğu ankette, Kadir Topbaş her iki sıralamada ikinciliği alırken, Melih Gökçek yine her iki sıralamada üçüncülüğü kimselere kaptırmıyor.
Ankete bakıldığında hemen dikkat çeken bir nokta şudur:
Hem en fazla tanınan belediye başkanları sıralamasında, hem de en fazla sevilen belediye başkanları sıralamasında Büyükşehir Belediye Başkanları dışında 3 metropol ilçe belediye başkanının girdiği ifade edilirken, bu üç ilçe belediye başkanlarından herhangi birinin Konya’daki İlçe Belediye Başkanlarının olmayışıdır.
Ankette dikkat çeken başka bir nokta ise, en sevilen belediye başkanları sıralamasında %16,8 oy oranı ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek’ten bir sıra öncesinde bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in, en tanınan belediye başkanı sıralamasında 10 kişilik sıralamada yüzde 10 oy oranı ile 4. sırada yer almasıdır.
Anket sonuçlarına göre Konya’daki belediye başkanlarını değerlendirdiğimizde şöyle bir sonuca varmak yanlış olmasa gerektir.
Bir Büyükşehir Belediye Başkanı düşünün.
Başbakan Tayip Erdoğan’ın ismini listeye yazması ile iki dönemdir rekorlar(!) kırarak seçim kazanmış olsun ama en sevilen belediye başkanları listesinde PKK’lı olduğu iddia edilen kendi işçisi tarafından yasa dışı bir halk mahkemesinde yargılandığı haber olan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanının ardından % 13,3 oy oranı ile ancak 8. olabilmiş olsun.
Üstelik rekorların sahibi olduğu iddia edilen bu belediye başkanı, PKK’nın yargıladığı Diyarbakır Belediye Başkanı en tanınan belediye başkanları listesinde 4. olurken Başbakanın desteğine(!) sahip belediye başkanı bu kategoride listeye bile girmemiş olsun.
Metropol ilçe belediye başkanlarına gelince onlarda nal toplamış gözükmekteler.
Billboardlarda şehre ve hemşerilerine yaptıkları faydalı(!) yatırımların reklâmlarını yapmaktan anketle ilgilenmeye vakitleri kalmamış ki zahir, onlarında her iki listede adların görmek imkânsız.
Siz bu anketi nasıl yorumlarsınız ve neticelerini nasıl kabul edersiniz bilemem ama ortada gerçekten garip bir durum var.
Garip olan birinci husus şudur:
Tanınmayan birisi nasıl sevilir? İnsan gerçekten bir kişiyi tanımadan sevebilir mi?
Hayatın olağan akışına ters bir durumu ortaya koyan bu netice doğru kabul edilecek olursa, başkaca tanımadan sevme sonuçlarını da beraberinde getirmiş olmaz mı?
Garip olan ikinci husus ise;
Başta Büyükşehir Belediye başkanı olmak üzere metropol(!) ilçe belediye başkanlarını tanıyanların sevmediği gibi bir sonucun ankette kendiliğinden ortaya çıkmış olmasıdır.
Siz anketi falan boş verin, seçim sonuçlarına bakın diyenler olacaktır mutlaka.
Onlara bu konuda söylenecek söz şudur:
Hakikaten anket sonuçlarını siz de boş verin ve başkanları sevenler bir adım öne çıksın da kaç kişi olduklarını bir görelim.
Konsensüs’ün araştırmasındaki en ilgi çekici sonuçlardan birisi de, Başörtüsü/Türban ile ilgili olanıdır.
Bu son araştırmada türbanın, yüzde 1,4 lük oy oranı ile Türkiye'nin ilk 10 sorunu içinde yer almadığı görülmektedir.
Türban sorunu 2010 yılı Ekim ayında yapılan ankette yüzde 29,8 oy oranı ile en yüksek değere ulaşmıştı.
Bu ibret belgesi, Türkiye’nin geçen bir yılda nereden nereye geldiğinin iyi bir göstergesidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR