Ramazan Kural

Ramazan Kural

Şeb-i Arus’u anlamak

Şeb-i Arus’u anlamak

Şeb-i Arus törenlerini her sene güzel şehrimizde halkımızla beraber ve şehir dışından gelen insanlarla büyük bir coşkuyla kutluyorduk. Salgın nedeniyle bu sene şebi aruz törenleri 747. Vuslat Yıldönümü 7 Aralık Pazartesi ve 17 Aralık Perşembe saat 19.00’da Konya Mevlana Kültür Merkezinde seyircisiz yapılarak televizyonlardan naklen yayınlanacak.

**

Mevlana 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan yöresinde Belh şehrinde doğmuştur.

Mevlâna'nın babası Belh şehrinin ileri gelenlerinden olup sağlığında 'Bilginlerin Sultanı' unvanını almış olan Hüseyin Hatibi oğlu Bahaeddin Veleddir. Annesi ise Mümine Hatundur.

Yaşamını “ Hamdım, Piştim, Yandım” sözleri ile özetleyen Mevlana 17 Aralık 1273 pazar günü Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur.

**

Şeb-i Arus kelimesi Düğün Gecesi demektir. Mevlana ölüm gününü Hakk’a vuslat yani (Yaratana Kavuşma) Düğün Günü-Gecesi saymıştır, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle Allah’a dönüş olarak yorumlar. Bir başka ifadeyle ölüm “cismin ortadan kalkması değil, Allah’a doğru uçmasıdır”.

**

Mevlana "Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan" der. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle “Allah’a dönüş” olarak yorumlar.
Eserlerinde, ölümünü "düğün günü" olarak ifade eden Mevlana, bu konudaki düşüncelerini şu kelimelerle ifade etmiştir.

**
Bizim ölümümüz her ne kadar insana matem olursa da aslında, Hak'la buluşma vakti olduğu için bizim en neşeli en mutlu zamanımızdır.

**

Çünkü bu dünya bizim zindanımızdır. Zindanın harap oluşu ve yıkılışı zindandakileri sevindirir. Yani bizim bedenimiz ruhumuz için bir zindan kesilmiştir. Ölüm, bedeni yıkınca toprağa düşürünce, ruh zindandan kurtulacak, Hakk'a kavuşacaktır.

**

Konya şehrimiz ile Mevlana birbiri ile bütünleşmiş haldedir.

Konya’nın her yıl en önemli etkinliği, Mevlana’yı anma günleridir. Yurtdışı ve yurt içinden çok sayıda turist gelmektedir. Şebi aruz geceleri Mevlana’yı anlama ve anlatma ve o manevi duyguyu yaşama günüdür.

**

17 Aralık günü yani Şeb-i Arus gecesi, her yıl Konya için en önemli günlerin başında yer alır.

Gönlü ışık yakmayı, aydınlanmayı öğrenen kişiyi, güneş bile yakamaz. Gündüz gibi ışıyıp durmayı istiyorsan, geceye benzeyen benliğini yakıver…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR