Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Ramazan Mukabeleleri

Ramazan Mukabeleleri

Muhteşemdir Ramazan… Her şeyi güzeldir onun. Mukabelede okunan Kur’an’ları, yatsıdan sonra kılınan teravihleri, sırf rıza için kalkılan sahurları ve yine sırf rıza için tutulan oruçları, iftarları, son on gün içindeki itikâfları ile bir başkadır Ramazan. Oruç güzeldir ama Ramazanda tutulan oruçlar ayrı bir güzeldir. Namaz güzeldir ama Ramazanda kılınanlarda farklı bir haz vardır, Ramazanda yapılan zikrü tesbihatlarda farklı bir lezzet vardır. Hele Ramazanda yapılan dualar nasıl içten nasıl samimi ve nasıl ihlaslı olur. Bir başkadır Ramazanda ibadet lezzeti…

Ramazanda camilerin toplayıcılığını yazdığımız geçen ki yazımızın devamı niteliğinde bu seferde mukabelelerin toplayıcılığından söz etmek istiyoruz siz kıymetli okuyucularımıza.

Mukabele; peygamber efendimiz aleyhisselatü vesselam’ın vefatından önce Cebrail aleyhisselam ile birlikte yaptıkları Kur’ân-ı Kerim okuma faaliyetidir. Kur’ân’ın eşliğinde iki değer, biri melek biri peygamber birlikteliğidir mukabele. Cenâbı Hak’tan gelen ilâhi mesajı kendi aralarında mütaala etmişler, peygamber aleyhisselatü vesselam okumuş Cebrail aleyhisselam’da O’nu takip ederek tasdik etmiştir. O günden bu yana yaygın olan adet üzere Müslümanlar sâir zamanlarda pek okuma zamanı ayırmadıkları ilâhi kitaplarını kendileri için kutsal olduğuna inandıkları Ramazan ayında bir ay boyu devam ederek okumaları veya dinlemeleri gerçekten faziletli bir davranış olarak devam etmiştir. Odak noktasında Kur’an olan böylesi birliktelikler doğrusu muhteşem ve mübârek birlikteliklerdir. İçinde Kur’ân’ın okunduğu meclislere melekler meleği âlâdan inerek iştirak ederler. Kuran okunan mekandaki boş yerleri o nurdan varlıklar doldururlar. Allah(c.c)’ın kelâmının okunduğu birliktelikler kutsaldır, mekanlar kutsaldır. Sâdece Hakk’ın rızası için bir araya gelerek ilâhi kelam olan Kur’ân’ı Kerimi okumak kadar güzel bir beraberlik olmaz. Herkes oraya yüce ve ulvi bir gaye için gelmekte. Bu meclislerde çok samimi ve candan dostluklar gelişmekte. Birbirlerini Allah (c.c) için seven insanların sayısı çoğalmakta.

Mukabeleler toplumun soysal yapısına çok olumlu katkılarda bulunmaktadır. Son yirmi senedir uyanan kardeşlerimiz mukabelelerle çok değerli hizmetler vermekteler. Mesela; mukabelelerde sadece Kur’ânı Kerim okumakla kalmayıp okunan ayetlerin mealleri okunmakta, Ramazanla ilgili halkın ihtiyaçları tespit ederek çeşitli sohbetler yapılmakta, oruçla ilgili fıkhî ilmihal bilgileri verilmekte. Bu bilgiler herhangi bir okula gitmeyen ev hanımları için lüks sayılmakta. Mukabelelerde yapılan çalışmalar; halkımızın şuurlanmasına, aile yapısının kalkınmasına, insanların ahlâki erdemlerinin gelişmesine büyük katkılar sağlamaktadır. Bizler de bu çalışmaları yıllardır yapıyoruz. Dışarıdan cahil diye küçümsenerek bakılan ilkokul mezunu ev hanımları ile ne meal çalışmaları, ufak çaplı tefsir çalışmaları, esmaül Hüsna bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Ev hanımı kardeşlerimizi küçümsemek kimsenin haddi değil. Onlar gayet iyi niyetli ve ne verirsen onu okullulardan daha güzel kavrayan bir azme sahipler. Diploması olanların göstermediği sabrı onlar gösteriyorlar. Biz yıllarca hanım kardeşlerimizle Ramazan boyunca okuduğumuz cüzlerin ayni zamanda meallerini yaptık. Hatta bu çalışmalarımız küçük bir tefsir çalışması mahiyetinde idi. Düşünsenize kutsal kitâbımızın bize ne dediğini bilmek bir hanım için bir anne için bir genç kız için ne büyük kazançtır. Benim diyen imam hatipli veya ilâhiyatçı acaba kaç kez meal bitirmiştir? Ramazan mukabelesinin kazanımıdır bu bizlere.

Yine her gün Allahüteâlâ’nın güzel isimlerinde 5-6 esma ilmi ağırlıklı kitaplardan okunarak mütelâ edilerek ders gibi işlendi ve Ramazan sonunda Esma-ül Hüsnâ’ların tümü tamamlandı. Biz kendi sitemiz sakinleriyle bunu iki ayrı kitap takip ederek yaptık elhamdülillah. Hanımların bilgilenmeleri yönüyle bunlar hakikaten muazzam birikimlerdir. Kimse mukabeleleri küçük görmemeli. Yanlış okuyorlar dememeli. Kur’an okuma bilgisine sahip olmayanlar zâten onu okuyamazlar. Ancak Kur’ân-ı Kerim’i tecvidiyle okuma salahiyetine sahip olanlar okusunlar. Şurası muhakkak ki mukabelelerde okunan Kur’ân-ı Kerim’leri ehil kişiler okuyorlar. Ufak tefek istisnalar olabilir. Bunlar var diye mukabeleleri cahil kişiler yapıyor, yapılmasın, radyodan dinlesinler, televizyondan takip etsinler düşüncelerine katılmıyoruz. Mukabeleler İslam’ın sünnet olan güzelliklerdir. Siz bu güzelliklere nasıl yapılmasın dersiniz? Bu haksız bir düşüncedir. Velev ki üç beş istisna var diye yanlış bir kanaatin gazetemiz de bile olsa yazılmasını kesinlikle doğru olmadığını düşünüyoruz.(Mukabeleler olmasın diyen hanım yazar arkadaşa..)

Kur’ân’ın okunduğu yere sağanak sağanak rahmet yağar, sekine iner. Melekler hazır ve nazır bulunurlar. Sırf Allah (c.c)’ın kelâmını terennüm etme, dinleme, okuma niyetiyle mukabele yapılan mekanlara giden müminlerden Rabbim ebeden razı olsun. İslam’ın bu güzel âdeti ve sünneti hep devam etsin. Sayıları artsın, eksilmesin. Kur’ân cemaatleri coşsun, taşsın. Oraya gelenler bağışlansın, her türlü sıkıntıları gitsin, bitsin. Değil mi ki onlar Ramazana ve Kur’ân’a muhabbet ederek yan gelip yatmamış, işlerini bırakıp gelmişler orada Hak ile meşguller. Rabbim onlara engin rahmetinden ganice versin. Kalpleri saflaşsın, gönülleri zenginleşsin, imanları kavileşsin inşallah.

Mukabele cemaatlerine hediye olması için Elif Alıcı teyzemizin bir şiirini buraya almak istiyorum:

Hak rızası için buraya geldiler

Kimisi Kur’an okur; kimisi dinler

İnşallah hepsi de cennete girer

 

Allah’ım onlara buldur hak yolunu

Hepsini kazadan, beladan sen koru!..

 

Uzaktan yakından gelip buraya dolmuşlar

Bunlar yürekten pişman olmuşlar

Hepsi de hakkın davetine koşmuşlar

 

Ya Rabbi sen bunların kusurlarından geçiver

Onlar için cenneti firdevsini seçiver…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR