Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Kuran Yollarımıza Işık Olsun

Kuran Yollarımıza Işık Olsun

Okullar bugün tâtil oluyor. Sene boyu çalışmalarının neticesini alacak çocuklarımız. Rabbim hepsine zihin açıklığı versin, üstün başarılar ihsan etsin. Cenâbı Hak çocuklarımızı bâsiret sâhibi, çalışkan, geleceğini düşünen, gününü gün etmeyen gençlerden olmalarını nasip etsin. Populist kültür memleketimizin gençlerini, ailelerin evlatlarını, yuvalarımızın çocuklarını maalesef müthiş derecede menfi etkilemekte. Ebeveynler haklı olarak ne yapacaklarını şaşırdıklarından çeşitli arayışlara girmişlerdir. Gün geçtikte eski yılları arar olduk ister istemez hatta iki sene önceki gibi değil ortalık. Değerlerimiz yozlaştı, önceliklerimiz değişti. Olmaz böyle şey dediğimiz anlar çok. İşte tam bu sıralar bir de yaz tâtili girdi. Anne ve babalara bakıyorum bu sene daha temkinliler. Sevindirici bir gelişme de şunu tesbit ettim bu sene babalar da çocuklarının derdine düşmüş vaziyette. Bu cidden arzu edilen bir netice.
Evet efendim, daha okullar tâtile girmeden Kur’an Kursu arayışları ve araştırmaları başladı ve de babalar da seferberler bu sene. Gençliğin ahlâki açıdan durumunun kötüye gittiğinin onlar da farkına vardılar artık ve âcilen tedbir alınması gerektiğine inandılar demekki. Şükür, şükür! Fakat gençlik böylesi SOS vermeden önce uyanık davranılsa daha iyi değil miydi? İlla gençler bu ahlak yangınının içinde olacaklar ve ondan sonra mı tedbir almalıydık? Neyse bu ayrı bir yazı konusu, biz asıl konuya gelelim istiyoruz. Veliler neyseki evlat emânetinin üzerine gereken hassâsiyeti göstermediklerini fark ettiler artık evlatlarını ahlâki ve dünyavî batak içinden kurtarmak istiyorlar. Bunun için de Kur’an öğrenmenin, dînî bilgi edinmenin şart olduğuna inandıklarından harıl harıl Kur’an Kursu arayıp bulup bizzat ilgilenerek çocuklarını yaz tâtilinde Kur’an Kurslarında eğitim görmeleri adına âdeta bir seferberlik başlatmışlar. Gençlerimiz ve ebeveynler adınaiyi bir gelişme bu. Yine diyeceğim, şükür Ya Rabbi!
Evet, ahlaksızlığa tek çâre Kurânî prensiplerde. Bilgisizliğe, her nevi saygısızlığa tek çâre Kurânî hükümlerde. İç huzuru, kalp temizliği, psikolojik rahatlama Ku’an okumakta. O Kur’an ki; günümüze kadar bozulmadan kalan yegâne ilâhi kitap olup okunmasıyla ibâdet edilen, insanlığın bir benzerini getirmekten aciz kaldığı ilâhi kelamdır. Uslûbuyla, muhtevâsıyla akıllara durgunluk veren, hatta hayrette bırakan ebedî bir mûcizedir.
O, Kur’an bitip, tükenmeyen, sönmeyen bir hidâyet güneşidir.
Hakkı söyleyen ve hakkı aydınlatan rahmat kaynağıdır.
O, gönüllerin muhabbet kaynağıdır. Bu hâliyle kalpleri nûruyla mânevî iklimlerde dolaştırır.
Güzel Peygamberimizin sözüyle O, apaçık bir nûrdur, bir zikri hakîmdir ve en doğru yoldur.
Kur’an kalplere nûru kuvvet, ruhlara sevinç, dertlere şifâdır. Hem de müminlere rahmet kaynağıdır ayni zamanda insana mânevi gıdadır. En büyük sevgi kaynağı O’dur.
O, hem bir şeriat kitabı hem dua kitabı hem hikmet kitabıdır. O Kur’an hem kulluk öğretici, hem devlet hem zikir hem fikirdir. En büyük güç Kur’an’dır.
Bu hakikatlari destekleyen ve delil olan birçok âyeti kerime mevcuttur Kur’ânı Hâkim’de. İşte bazıları: “ Ey insanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, gönüllerdeki dertlerinize şifa olan bir kitap geldi ki: O Müminler için bir rahmet ve hidâyettir.” ( Yunus, 85) Başka bir âyetti kerîme; “ Gerçek bu Kur’an insanları öyle doğru yola götürür ki, O en âdil ve en doğru bir yoldur. Güzel amel (ve hareketlerde) bulunan müminlere kendileri için muhakkak bir ecir olduğunu müjdeler O.” (İsra, 9) Başka bir âyette de; “ Size Allah’tan hakiki nûr ve apaçık bir kitap gelmiştir ki, Allâhu Azümüşşân, rızâsına uyanları O’nun sebebiyle selâmet yollarına doğrultur, onları kendi irâdesiyle karanlıklardan aydınlığa çıkarıp dosdoğru yola iletir.” (Mâide, 15-16)
İşte bütün gerçeklerden sonra her anne ve baba evlâdının Kur’ânî hakikatlerle büyümesini istemesi en azından böylesi muhteşem kitâbı hiç olmazsa çocuklarının okumasını istemesinden daha doğru bir gerçek olamaz. Tâtil ancak Kur’an’la değerlendirilebilir gerçeğini idrak edip bu husunda emek eden anne ve babalardan Rabbimiz râzı olsun. Gençlerimiz Kur’an’la hidâyet bulsun. Kur’an hayat yollarına ışık olsun.
Hayırlı cumalar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR