Adnan Özkafa

Adnan Özkafa

Evet mi hayır mı?

Evet mi hayır mı?

Anayasa oylamasında Evet veya Hayır diyecekler arasında biraz da haddi aşan bir kutuplaşma yaşanıyor. Halbuki sağ salim düşünerek, medenice tartışarak bir sonuca varmak mümkünken niye böyle yapılıyor bilmem.

Konuyu ağır sakin, medenice, maddeler halinde tartışalım:

1-Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi, ekonomik, sosyal, ahlaki, dini... açılardan yapılmak istenen anayasa bu konulardan hangisine mutlak çözüm getirecektir? Yeni anayasa yüzde 50-60-70... değil yüzde yüzün oyuyla bile kabul edilse dertlerimiz anında çözüme mi kavuşacak?

2-Genel kabul olarak yüzde 99'u müslüman olduğu söylenen bir ülkede besmeleyle değil de laiklikle başlayan anayasa İslam'a, müslüman halka ne kadar yakışan, ona ne kadar uygun olan bir anayasadır?

3-Anayasa taslağını hazırlayanlar, hiç yanlış yapması mümkün olmayan mutlak doğrunun temsilcileri midir? Eleştirilemez, "İsmet" sıfatına sahip kimseler midir? Bir kaç yıl sonra "yanılmışız" der çıkarlarsa ne yapacağız?

4-Taslağa karşı çıkıp hayır diyenler mutlak yanlışı mı temsil ediyorlar, karşı çıkış nedenlerinde hiç mi haklılık payları yok? Hayır demeyi düşünenlerin çekinceleri dikkate alınarak bir takım düzeltmeler yapılsa daha iyi olmaz mı?

5-Evet diyenlerin hepsi homojen bir gurup mudur? Daha açık örnekleme ile AKP=(eşittir) MHP midir?

6-Hayır diyen veya demeyi düşünenlerin hepsi aynı kefeye konup beraber değerlendirilebilir mi? Mesela "Ben laik bir anayasaya evet diyemem" diyenle "Ben Atatürkçü olmayan bir anayasaya evet diyemem" diyen aynı kategoride midir?

7-Kur'an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerde bile "Nesih"  yani bir hükmün icab edince değiştirilmesi gerçeği varken, Anayasa'da veya bir başka beşeri düzenlemede "Değiştirilemeyen, değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen" maddeler bulunması insan haklarına, çağın gereklerine, değişen zaman ve şartlara ne derece uygun ve mantıklıdır?

8-Oy verecek vatandaşlardan eski anayasayı kim, ne kadar biliyor. Yeni anayasayı kim, ne kadar biliyor? Ahali anayasayı okuyup hazmedip ona göre mi oy veriyor, yoksa mensup olduğu partinin görüşüne göre mutlak itaatle mi oy veriyor? Hayır diyen bir AK Partili veya MHP'li, Evet diyen bir CHP'li olamaz mı?

9-Taslağa hayır diyenlerin kendilerinin teklif edecekleri bundan daha iyi, somut bir teklifleri var mı? Varsa bunu kamuoyuna deklare ettiler mi?

10-Yeni anayasa taslağı "mutlak hayır" mıdır, "mutlak şer" midir, "ehven-i şer" midir, "ideallerimizde olması gereken" bir anayasa mıdır, yoksa "mevcut şartlarda yapılabileceklerin en iyisi" midir? Artıları mı çoktur, eksileri mi çoktur?

11-Bu ülkede maalesef gerçekten satılmış, vatan hainleri vardır. Geçmişte de yakın zamanda da bunun çok örnekleri var, gördük. Ama bir kanun taslağını kabul edip etmeme konusunda kim hangi tarafa söylerse söylesin, "Haçlılar, Satılmışlar, Vatan hainleri..." gibi suçlamalar ne derece doğrudur? Bir kimse "Ben anayasaya Evet de Hayır da diyebilirim ama kesinlikle vatan haini değilim, böyle bir suçlamayı reddediyorum" deme hakkına sahip olamaz mı?

Soruları daha da çoğaltabiliriz. Anayasa taslağına Evet veya Hayır demeden önce millet olarak bu ve benzeri soruların Evet veya Hayır'ını düşünsek her halde daha isabetli olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Özkafa Arşivi
SON YAZILAR