Arafe Günü Hakkında Kapsamlı Bilgiler

*Halk arasında "Arife" veya "Arefe" olarak kullanılan ve "bilme" manasına gelen kelimenin doğru telaffuz şekli "Arafe"dir.

*Örf, maruf, a'râf, arafat, arif, tarif, tarife, marifet, maarif, irfan, itiraf... gibi kelimeler de aynı kökten gelir.

*Her ne kadar halk arasında Ramazan Bayramının bir gün öncesine de Arafe dense de şer'an senede bir Arafe günü vardır ve o da Kurban Bayramı öncesi Zilhicce'nin 9'u olan gündür.

*Bazı tefsirlere göre Allah, Kur'ân-ı Kerim'de 3 ayrı yerde Arafe gününe yemin etmiştir:

1-Fecr Sûresi 2. âyette "Ve leyâlin aşr" şeklinde, 10 geceye yemin ederken bu 10 gece içinde Arafe de vardır.

2-Aynı sûre 3. âyette "Veşşef'i velvetr" çifte ve teke yemin edilirken çiftten maksat Zilhicce 10. gün Kurban Bayramı, tekten maksat ta Zilhicce 9. gün olan Arafe günüdür.

3-Bürûc Sûresi 3. âyette "Ve şâhidin ve meşhûd" denirken şahid'den maksat Cuma, meşhud'den maksat Arafe günüdür. (Başka görüşler de vardır.)

*Arafe 23 vakit getirilen teşrik tekbirlerinin başladığı gündür.

*Gecelerin efdali Kadir, gündüzlerin efdali Arafe'dir.

*Arafe günü Cuma'ya denk gelen hacca "Hacc-ı Ekber" denilmesinin sağlam bir dayanağı yoktur. Esas doğrusu umre "Hacc-ı Asğar" normal tüm haclar da "Hacc-ı Ekber"dir. (Tevbe Sûresi 3. ayette geçen "Hacc-ı Ekber" ibaresi tefsirlerine bakılabilir.

Bir hadîs-i şerife göre de Kurban Bayramının ilk gününe Hacc-ı Ekber denir. (Tirmizî)

*Peygamberimizin meşhur Veda Hutbesi'nin önemli bir bölümü bugün Arafat'ta irad edilmiştir. (Veda Hutbesi bir yerde, bir seferde yapılan bir konuşma değil, Rasûlullah (SAV)'in Veda Haccı günlerinde yaptığı muhtelif konuşmalardan oluşan zengin bir dökümandır.)

*Hz. Âdem'le Havva cennetten dünyanın ayrı ayrı bölgelerine inmişken, bugün Arafat'ta buluşmuşlardır. Tevbeleri de bugün kabul edilmiştir.

*Haccın en önemli rükünlerinden vakfe Arafe günü, Arafat'ta yapılır.

*Hacı olmayanların Arafat'ta vakfe yapanları taklid etme maksadıyla bugün bir yerlerde toplanmaları bid'attır.

*Arafe günü hacıların meşakkatli hac menasikini layıkıyla yapabilmeleri için oruç tutması ve umre yapması mekruh, hacda olmayanların Arafe günü oruç tutması ise müstehaptır. Hadislerde bu orucun geçmiş bir yıllık ve gelecek bir yıllık günahlara keffaret olacağı bildirilmiştir. (Müslim)

*Arafe günü Allah'ın rahmet ve bağışlaması o kadar çoktur ki bundan dolayı şeytan bugün çok hor, hakir ve öfkeli görülür. (Muvatta')

*Allah hiç bir günde Arafe günündekinden daha fazla kulu ateşten azad etmez. (Müslim)

*Günlerin en faziletlisi Arafe, duaların en faziletlisi Arafe günü yapılan duadır. (Muvatta')

*Bugün kulağına, gözüne, diline sahip olanın günahları bağışlanır. (Müsned)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Özkafa Arşivi

Ne Güzel Hayat Ne Güzel Ölüm!

19 Ekim 2025 Pazar 08:49

Bayram Nostaljisi

28 Mart 2025 Cuma 11:02

Üç Aylar Gelince...

31 Aralık 2024 Salı 06:00

GONYALICA ELLİNCİ SENE

21 Ağustos 2019 Çarşamba 10:17

ABUBAKAR - ALBARAKA

22 Mart 2017 Çarşamba 06:05

Kiralık babaanne

10 Şubat 2017 Cuma 06:05

Emekliye promosyon!

03 Şubat 2017 Cuma 06:10

Şimdi Amerika'ya "eyyy" çekme zamanı

01 Şubat 2017 Çarşamba 06:05

Evet mi hayır mı?

30 Ocak 2017 Pazartesi 08:05

Gonya'da Gış Takvimi

20 Ocak 2017 Cuma 06:05