Ramazan Kural

Ramazan Kural

Ahiret ve kıyamet günü

Ahiret ve kıyamet günü

Ölüm denen gerçek her gün yaklaşıyor. Her geçen gün, yaşlı olsun, genç olsun, bütün insanların ömür takviminden bir gün daha geçiyor. Herkes kaçınılmaz biçimde hayatının sonuna doğru yol alıyor. Bunu, her gün yaşadığımız sayısız örneği ile görüp duruyoruz. Her canlının, her varlığın hayatı bir gün son bulacak.

**

Hepimizin bildiği gibi bu geçici fani hayatın bir sonu vardır. Dünya hayatı güzel ama fani ve geçicidir. Allahın taktir ettiği zaman gelince yaşadığımız bu alem son bulacak kıyamet günü yaşanıp; ebedi yaşamın kapıları açılmaya başlayacaktır.

“O gün yer başka bir yere gök de başka bir göğe dönüşecektir. O gün zalimlerin Allah’ın huzuruna çıktıkları günü olacaktır.” (İbrahim suresi, 48. ayet) buyrulmuştur.

Hz Muhammed ( s.a.s )kıyametin ne zaman kopacağını ve ruhun mahiyetinin ne olduğu sıkça  sorulmuştur Allah’ın resulü bunları Allah’tan başka kimsenin bilmediğini kesin kez bildirmiştir

Kıyamet alametleri Kur'an-ı Kerim'den ve hadis-i şeriflerden öğrendiğimize göre, kıyametin kopması yaklaşınca, ortalığı bir duman kaplayacak, bunun üzerine müminler nezleye yakalanmış bir hâle gelecek, kâfirler ise çok kötü ve zor bir duruma geleceklerdir. Deccal ortaya çıkacak ve ilâhlık iddiasında bulunacaktır. Dabbetülarz denen bir mahluk çıkacaktır. Güneş Batı'dan doğacaktır. İsa (a.s.) yeryüzüne inerek, Hz. Peygamber'in şeriatı üzere amel edecektir. Ye'cüc ve Me'cüc adlı iki kavim ortaya çıkıp, yeryüzünde bozgunculuk çıkarıp ortalığı karıştıracaklardır.  Kaçınılmaz son geldiğinde ancak Allah'ın bildiği, "sur" denilen bir boruya Allah'ın emri ile, İsrafil adlı meleğin üfürmesi ile kâinatın düzeni bozulacak, kıyamet kopacak, bütün canlılar ölecek, Allah'tan başka her şey yok olacaktır.

**

Berzah alemi İnsan ölüp kabre konulunca, Münker" ve "Nekir adlı iki melek gelip, onu sorguya çeker. Şu hadis-i şerif kabir ahvalini tasvir etmektedir.  Kul kabrine konup arkadaşları ve dostları geri dönüp gittiklerinde ölen kimse onların ayakkabılarının sesini bile duyacaktır. O kimseye Münker" ve "Nekir adlı iki melek gelir; ve ona Hz Muhammed efendimiz (s.a.s.) hakkında ne dersin diye birtakım sorular yöneltirler. Mümin de şöyle cevap verir: "-Şahitlik ederim ki o, Allah'ın kulu ve Resulüdür." Bunun üzerine ona melekler tarafından, "-Ey mümin! Cehennemdeki yerine bak, Allah Teala bu azap yerini, senin için Cennette (yüce) bir makam ile değiştirdi, denilir.

**

İnsan kaderini bilseydi hayat olmazdı. Bu ise, insanın kaderini bilmesi ilahi iradeye ters düşerdi. Bu dünya Müslümanlar için bir sınavdır. İnanmayanlar için ise bir cennettir; biz görevlerimizi tam yapmaya çalıştığımız sürede ve rabbime her zaman dualar eşliğinde af dilediğimiz sürece zaten korkmamıza gerek yoktur. Önemli olan kıyametin ne zaman kopacağı değil, insanların kıyamete karşı yapacakları hazırlıklardır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR