A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S.1) Hocam; ben 6 çocuk sahibiyim kocam tüplerini bağlatalım diye ısrar ediyor bende bağlatmak istemiyorum. Hocalara danıştım bir sakıncası yok. Bağlata bilirsiniz demişler ne dersiniz? sizden cevap bekliyorum.
C.1) Tüpleri bağlatmak demek tarlayı öldürmek demektir. Yani kadının kısırlaşması demektir. kadının kısırlaştırılması bazı şartlara bağlıdır.
Şöyle ki;
A-Kadının hayatı tehlike de olması lazım.
B-Kadın doğum yaptığında ananın hayatı ciddi tehlikede olması lazım.
C-Güvenilir uzman ve yine doktorların vereceği raporlara göre hareket edilir
Anada doğum yaptıktan sonra ölme riski büyükse o zaman tüpler bağlanır. Zümrüt Apartman olayını yaşadık veya depremlerde yaşananları gördük. Bazen tüm çocuklar ölüyor tüp bağlanırsa artık o kadın bir daha çocuk sahibi olamaz. Yarın ne getirecek belli değil o açıdan sağlam olan bir kadının tüplerini bağlatması caiz değildir.
S.2) Hocam, kocam 3 yıldır Arabistan’da çalışıyordu. Hiçte gelmedi gelince nikah kıydırmam lazım. Karın senden boşandı demişler. Bizde kıydırmadık yani kocam kıydırmadı biz günaha giriyor muyuz. Zinamı işliyoruz açıklar mısınız?
C.2) Bu tür söylenen sözün hiçbir ilmi değeri yoktur erkek eşini üç talakla boşamadığı müddetçe ayrılık isterse 5 yıl olsun bir şey lazım gelmez siz sevaba giriyorsunuz günaha değil
S.3) Hocam, bazen televizyonlarda açık filimler seyrediyoruz. Tabi bu resimdir bunları seyretmek günah mıdır? Açıklar mısınız.
C.3) Evet bende soru soran kardeşime sorayım. Böyle açık filmi seyretmek sevap olur mu? Bundan hayır umulur mu?
Öyleyse açık seçik sahneleri seyretmek elbette günahtır. Haramdır zina sadece fiili birleşme ile olmaz zina aynı zamanda elle, gözle, dille de olur. Gözler kulaklar zinaya aylan bencenelerdir bundan çekinmek lazım.
S.4) Hocam; beni geceleri korkutuyorlar, kulaklarıma ses geliyor. Bazen kuş gibi beyaz bir mahluk bana doğru uçup geliyor. Bu senin ikinci ruhundur diyorlar. Hocam bu görüntü ruhum mudur? nedir? Açıklar mısınız.
C.4) Hz Peygamber (s.a.s) sormuşlar. Ruh nedir? Ya Muhammed açıklar mısınız demişler. Bunun üzerine ayeti kerime inmiş sana ruhtan sorarlar. De ya Muhammed o Rabbim’in emrindedir. O bir başka şey değildir bilinmez o gördüğünüz sizin hayvanı ruhunu değildir. Ruh görülmez her canlının bir tek ruhu vardır o size görünen şey cindir. O ruh şeklinde size görünüyor. Ona aldanmayınız. Siz ilk önce psikiyatriste gidiniz. İlaç kullanınız sonra ehli olan bir hoca efendiye gidiniz iki yönlü hareket edin hem doktor hem hoca.
S.5) Hocam; biz kadınlar namaz kılıyoruz namazınız olmaz diyorlar ne dersiniz?
C.5) Avret yerlerinin örtülmesi farzdır Hanefilere göre el yüz dışındaki yerler avret sayılır çorapsız namaz kılmak tartışmalı bir konudur. En güzeli namaz kılarken hanımların çorapla kılması daha güzeldir daha faziletlidir. İmamı Şafi’ye göre kadınların ayakları da avrettir bu bakımdan çorapsız namaz kılamazlar.
S.6) Hocam; bu sene mart umresindeydik; Umre yapabilmek için geciktirme hapları kullandık bunun bir sakıncası var mıdır? Bazı bayan arkadaşlar sizin umreniz olmadı dediler ne dersiniz?
C.6) Sağlık noktasından zararı yoksa ki bu konu doktorları ilgilendirir. Dini açıdan her hangi bir sakıncası yoktur. Umreniz olmadı diyenler yanlış söylemişlerdir. Umrenize manisi yoktur
S.7) Hocam; 2011 Mart umresindeydik eşim hastaydı renkli halindeyken gruptaki hoca tavaf yaptıra bilirsin dedi. Ben de yaptırdım. Sonra sizin umreniz olmadı dediler. Çok huzursuz döndük ne yapmamız lazım: Açıklar mısınız?
C.7) Yanlış yapmışsınız, sizi yönlendiren de yanlış yönlendirilmiş. Kadın o haldeyken mescidlere giremez büyük günah işlemişsiniz ceza olarak bir koyun kurban edeceksiniz. O kurbanın yeri de Mekke’de haram bölgesindedir.
S.8) Hocam; yeni umreden geldik ben 30 yaşında bir bayanım. İhramlı iken şampuanla banyo yaptım sordum bayan olduğun için bir şey lazım gelmez dediler. Ne dersiniz?
C.8) Yanlış fetva vermişler Hanefi mezhebine göre elinden kan çıkıp dağılan bir kimsenin erkek olsun kadın olsun abdesti bozulur hac ve umrede de bir uzun dörtte birine koku süren bir kimseye ceza olarak bir koyun veya keçi kurban etmesi vacib olur. Size kurban vacib olmuştur. Bu kurbanınızı hac ve umreye gidenlerle kurban parası gönderip Mekke’de kestireceksiniz.
S.9) Hocam; 2011 umresine giderken bir bey ihram giymedi. Çok ikaz ettiler dinlemedi ben Mekke’ye varınca TENİM bölgesinde ihram giyecem dedi. Bu hususta ne dersiniz?
C.9) Mikaz sınırını ihramsız geçen bir kimse ya dönüp mikad mahalline gidip ihram giyer veya ceza olarak bir koyun kurban eder. Evet bu kardeş yanlış yapmış kendi kendini aldatmış oluyor.
S.10) Hocam biz çalışan bayanlarız erkeklerle zaman zaman tokalaşıyoruz içimizde namaz kılan hoca dediğimiz arkadaşlar da var bunda bir sakınca yoktur, günah değildir diyorlar. Evet ne dersiniz?
C.10) Hanefi ve Şafii mezheplerine göre bir kadının yabancı bir erkekle tokalaşması haramdır. Yaşanan çağla haramlar değişmez Peygamberimiz (S.A.S) Akabe beyadlarında erkeklerle tokalaşıp beyad ederken, kadınlarla bir kaba elini sokmuş kadınlar da o suya elini sokarak beyad edmişlerdir. Veya bir mendille efendimiz bir ucundan tutarak kadınlarda diğer ucundan tutup öyle beyad etmişlerdir. Bunun üzerine kadınlar şöyle demişlerdir: “Ya Rasulallah beyad ederken elimizi neden tutmadınız?” Efendimiz (S.A.S) şöyle buyurmuştur: “ben kadınların elini tutup tokalaşmam”
Hz. Ayşe (R.A) şöyle rivayet etmiştir: “vallahi Allah Rasulü’nün eli yabancı bir kadının eline değmemiştir ancak kadınlarla sözle beyad etmiştir”
El-HİDAYE adlı eserde şöyle denilmektedir “Yaşlanmış şehvet duygusu olmayan yaşlı bir kadının elinin öpülmesi veya sıkılmasında bir sakınca yoktur” burada bir konun altını çizmek istiyorum. Hem de kalın çizgilerle. Genç bir damat genç bir kayın validenin elini öpmesi de doğru değildir. Şayet el öpme esnasında genç damat da bir şehvetlenme duygusu meydana gelse karısı ondan boş olur. Bir daha asla evlenemez. ( KAYNAK: İbni Abidin Fetavai Hindiye ve İmamı Azam’ın fıkul ekberi.)
 NOT: Soru sormak isteyenler msn:|[email protected]|facebook
 Dua ve Selamlar 07.04.2011

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR