Erkant Uysal

Erkant Uysal

Toplu Ulaşımda Konfor ve Eksikler

Toplu Ulaşımda Konfor ve Eksikler

...ve Merhaba...

26 yıllık meslek hayatımda Yeni Meram, Hakimiyet ve Konya'nın Sesi’nin ardından Merhaba Gazetesi'nde güzel insanlarla çalışmanın mutluluğunu yaşıyorum. Final için doğru bir yer olacağına inandığım Merhaba’da, birlikte iyi işlere imza atmak dileğiyle desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ederim.

***

Hikaye uzun özet geçeyim. Kaynağım Konya Büyükşehir Belediyesi internet sitesi. Cumhuriyetin ilk yıllarından 1960’lı yıllara kadar şehir içinde taşıt arabalarının yüzde 70’i koşulu at arabalarıydı.

1960-1970 yılları arasında bas bir, kaldır iki, tosla üç denilen vitessiz Ford marka taksiler hala kullanılıyordu ve Meram’a gidip bir kahve içmek ve tekrar merkeze dönmek için 50 kuruş ücret gerekiyordu. Benim doğduğum 1972 yılında ise şehir merkezinden istasyona körüklü at arabasıyla gidip gelmek için 25 kuruş ücret gerekirdi.

1970’li yıllarda belediyeye ait otobüs sayısı 52’ye ve hat sayısı da 26’ya çıktı.

1968 yılında Kayalıpark’a yapılan hareket merkezi binasıyla otobüslerin merkezi burası oldu. 1977 yılında Aydınlık, 1978 yılında Meram, 1980 yılında Fuar, 1985 yılında Cumhuriyet, 1991 yılında Saman Pazarı ve 2003 yılında Erenköy Hareket Merkezleriyle toplu ulaşım ağı şehrin dört bir yanına yayıldı.

2006 yılı sonu itibariyle 78 hatta 249 otobüs 616 personel ile bir günde 2011 sefer ve 49 bin 496 kilometre yapılmakta olup otobüs filosu 1 seferde 26 bin 935 yolcu taşıma kapasitesine sahipti.

Konya Raylı Sistem İşletmesinin temeli 1987 yılında Sakarya semtinde bulunan tramvay depo sahasının bulunduğu yere atıldı. 16 tramvay ile hizmete başlayan işletme, 60 adete ulaştı. 1963 yapımı Köln Belediyesi’nden satın alınan tramvayları Konyalılar yıllarca kullandı. Sonra Çek malı Skoda marka tramvaylar ile konforlu ulaşıma erişilmiş oldu.

***

Günümüze geldik ve Konya Büyükşehir Belediyesi, yeni otobüslerle toplu ulaşım filosunu güçlendirmeye devam ediyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Türkiye’nin en güzel otobüslerini şehrimize kazandırmaya devam ediyoruz. Son gelen 16 otobüsle birlikte yeni otobüs sayımız 51’e ulaştı” bilgisini verdi.

Yeni otobüslerin alınması ile bir rahatlama olacaktır. Ancak okulların da açılmasının ardından şehir içi trafiğinin artmasıyla birlikte birçok hatta yoğunluk yaşanıyor.

Özellikle Meram Yeni Yol, Hocafakıh, Meram Tıp Fakültesi, Fatih Işıklar, Özalkent, Organize Sanayi-Bosna hatlarındaki otobüslerde kalabalık dikkat çekiyor. Bazı hatlardaki konforu bu hatlarda bulmak olanaksız. İlk duraktan binmediyseniz oturarak gitmek, Amerikan Başkanı’yla etliekmek yemekten zor. Zaman zaman ‘balık istifi’ denilen tıkış tıkış fotoğrafları okurlarımızdan alıyoruz. Büyükşehir Belediyesi bu hatlardaki sefer sayılarını özellikle sabah ve akşam saatlerinde artırmalı.

***

Konuyu toplu ulaşımdan açmışken, fiyatlara değinmezsek olmaz.

Toplu ulaşımda zam yapılmamasını ve tam biletin 2,50, öğrencinin ise 1,55 lira olmasını takdirle karşılıyorum. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlamında doğru işler yaptığını düşünüyorum.

KONYASPOR’DA VADUZ TRAVMASI

Konyaspor için Lihtenştayn’ın 6 binden küçük nüfuslu şehri Vaduz’a elenmek bir travma oluşturabilirdi. Vaduz’a kaybetmek geçen sezonu 3’üncü bitirmeyi de anlamsız kıldı. Onca çaba boşa gitti. İstikrarlı sonuçlar Avrupa’da başarılı olmak içindi ama, elde var ‘sıfır’. Bu kötü tabloya rağmen yeşil-beyazlılar Teknik Direktör İlhan Palut’la paniğe kapılmadı. O maçtan sonra kendini toparladı. Galatasaray maçına kadar gol de yemedi. Takım Galatasaray’a karşı iyi de oynadı, ama mağlubiyetten kurtulamadı.

Şimdi bu sezonu planlarken, gelecek sezonda Avrupa’da olmanın hayalini kurmak istiyoruz.

Ligi ilk 4’te bitirerek Konya’yı futbolda bir ‘level’ yukarıya taşımak ve ülke puanına katkı sağlamak istiyoruz. Konyaspor’un bunu planlayacak ‘futbol aklı’nın olduğunu düşünüyoruz. Takım bu sene Avrupa kupalarına katılma hakkı kazanıp gelecek sezonda aynı hayal kırıklığı yaşanırsa, Süper Lig’teki başarının pek bir anlamı olmaz. Konya uluslararası anlamda bu başarıyı bekliyor ve hak ediyor.

Herkese iyi seyirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Erkant Uysal Arşivi
SON YAZILAR