Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Tâtile Girerken

Tâtile Girerken

Öğrenciler uzun süredir bekledikleri tâtil sürecine girdiler. İmtihanlar sona erdi, karneler alındı. Üzülenler, sevinenler, rahatlayanlar… Çeşitli duygular yaşandı. Çalışmalar neticelendi, emeklerin karşılığı alındı, başarılı sonuçlar hem çalışanı hem velîleri memnun etti. Öğrenim hayâtından bir sene daha geçmişe bırakıldı yeni seneye daha güzel başarılar ısmarlandı. İşte ayni bu serüven âhiret hayâtı adına da yaşanıyor gizlice herkes bir sınavın içinde fakat farkında değil. Mevla biz şaşkınlara yaşamı farkındalık bilinciyle yaşatsın. Kulluğumuzu ve hayat imtihanımızı unutturmasın ve mümine âhiret başarısını ihsan edecek bir yaşam sunsun inşaALLAH.
Hiç şüphesiz tâtil demek boş durmak, tembel tembel oturmak demek değildir. Tâtile yeni aktivitelerin gündeme girdiği, girebileceği bir zaman dilimi olarak bakmak gerek. Hayâtı doğru değerlendiren yaş kaç olursa olsun dâima kazançlı çıkar. Boşa kürek çekmek çağımızda kabul gören bir anlayış değil. Boş gezenin boş kalfası olmak kişiye yakışmaz. Kişiler yetilerini geliştiren erdem bahşeden artıları hayatlarına katmalılar. Bunun için önce oturup yaz tâtilini nasıl en yararlı bir şekilde değerlendirebiliriz diye aile üyeleri toplanıp hep birlikte kararlar alması yerinde bir hareket olur.
Tâtil süresi ömür sermâyesinden yiten, giden kayıplar mevsimi olmamalı. Yeniden dirilmek, hayâta bir başka açıdan bakmaya kapılar aralamalı. Şu üç ay devam eden tâtil vakitleri çocuklar ve gençler için altın değerindeki fırsatlara dönüştürülmeli. Noksanlar tamamlanmalı, ihmal edilenler hayâta daha bir azim ve kararlılıkla konmalı. Zaman zaman emek isteyen, vakit gerektiren tasarlanan hedefler ve etkinlikler bir bir gündeme gelmeli. Karneler zihinlerden atılmalı. Başarısızlıkların başarıya dönüşmesi için çaba harcanmalı. Sevgi, şefkat ve güvenle geleceğe yaklaşmalı. Bu hususta akıl tutulmasında kaçınmalı.
Sanal dünya çocuklarımızı ve gençlerimizi esir almamalı. Anne ve babaların; ‘Çocuğum Değerli’ ‘Onu devrin kurbânı etmemeliyim’ diye bir derdi olmalı. Ebeveynler tâtil sürecinde çocuklarıyla daha yakından berâber olmalı. Onları televizyon, bilgisayar, internet ve cep telefonu başına terk etmemeli. Anne ve babalar çocuklarıyla birlikte gerçek hayâtın içinde bulunmalı. Onlara yaşlarına uygun sorumluluklar vermelidir.
Çocuklara, gençlere ulvi kazanımlar için en uygun zaman dilimi olan tâtil süresinde kutsal kitâbımız Kur’ân-ı Kerim’in öğrenilmesi için uygun ortamlar oluşturulmalı. Gönlün ve rûhun kutsi nağmelerle beslenmesine özen gösterilmeli. Câmilerde ve Kur’an kurslarındaki Kur’an ilimlerinin yanındaki farklı aktiviteler gençleri çekebilecek câzibede. Bu arada bu boşluk sürecinde kitap okuma seansları da olmalı. Hatta ebeveynler de bu süreçten yararlanmalı. Ahlâkî eserler, hayâtı doğru yorumlayan kıymetli kitaplar ellerden düşmemeli.
Tâtil sürecinde akrabâlık iletişimleri daha bir güçlendirilmeli. Âdeta rûha tâze kan yürümeli, ruhlar dinlenmeli, neşe ve şuurla kalpler kaynaşmalı. Sözü sohbeti dinlenir büyüklerden gençler istifâde etmeli. Birlik ve berâberlik pekiştirilmeli, samimi kaynaşmalar temin edilmeli. Düğün dernek kültürel etkinliklerle gönüller şenlenmeli
Rûhun dinlenmesi için ortamlar değiştirilmeli imkan varsa değişik ortamlara tâtile gitmeli. Yurdun değişik tabiat güzellikleri temâşa edilmeli böylece gönüller dinlenmeli ruhlara neşe ve huzur gelmeli. Ayni zamanda ülkemizin önceden bir bir tespitleri yapılarak târihi, mânevî ve kültürel yerleri ziyâret edilmeli. Bilhassa ‘Çanakkale’ gibi vatan topraklarının farklı coğrafya bölgeleri çocuklarımıza ve gençlerimize gezdirilmeli gerekli bilgiler verilmeli ve böylece çocuklarımıza, gençlerimize târih şuuru kazandırmalı. Târihsel kitaplar ailece hep birlikte okunarak vatan sevgisi ve vatan için her türlü fedâkarlıktan kaçınmama duygusu pekiştirilmeli. Özellikle babalar bu işi göğüslemeli.
Bu arada çocuklara ve gençlere yaşlarına uygun sanatsal kâbiliyet gelişimi sağlayacak, girişimcilik rûhunu açacak çeşitli kurslara ve etkinliklere imkan sağlanmalı. Meslekî beceriler oluşturacak deneyimlere de imkanlar aranıp bulmalı. Sportif etkinliklerle vücut zinde tutulmalıdır. Bu tâtil süreci okul zamânı çocuklarıyla yakından ilgilenme imkânı bulamayan aile fertleri için nitelikli berâberlik zeminleri olmalı. Aradaki iletişim daha samimi hâle gelmeli.
Herkese iyi tâtiller efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR