A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Sorular ve Cevapları

Sorular ve Cevapları

SORU: Benim baldızım yalnız. İkimiz zaman zaman seyahate çıkıyoruz bu yaptığımız doğru değil dediler. Açıklar mısınız?
CEVAP: Hanefi ve Şafi mezheplerine göre bir kadın eniştesine, kayınbiraderine nikâh düştüğü için yalnız seyahat etmeleri caiz değildir. Genelde sonunda fitne olabilmektedir. Bunlara yol açmamak için, çok dikkatli olmak lazım. Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyuruyor “Kadınların yanlarına yalnız girmeyiniz” buyurdu bunun üzerine ashaptan bir zat şöyle dedi: “Kadının kayın biraderine de böylemidir” deyince efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdu: “Evet kadının kayınbiraderi de böyledir” dedi.

SORU: Benim 6 çocuğum var. Kocam tüplerini bağlatalım diyor. Ben de buna razı olmadım ne dersiniz?
CEVAP: Anne hayatı tehlikeye girmediği müddetçe tarlayı öldürmek doğru değildir. İleriye ne olacağı kimin öleceği kimin kalacağı belli değildir. O açıdan tüpleri bağlamamak lazımdır.

SORU: Biz genelde İstanbul’da kalıyoruz bazen bir uçtan öbür uçağa geçiyoruz. 90 km’den fazla bu durumda seferi olur muyuz?
CEVAP: Şehir içinde nereye giderseniz gidin seferi olmasınız. Çünkü seferilik Şehir çıkışlarının son yerlerinde başlar İstanbul’dan Konya’ya gelen birisi İstanbul’un son çıkışından itibaren seferililik başlar.

SORU: Hac’da Kâbe’de kadın erkek namaz kılıyoruz. Kılınan namazlarımız oluyor mu açıklar mısınız?
CEVAP: Hac’da bir zaruret vardır. Şafi mezhebine göre kadınlarla erkeklerin yan yana namaz kılması mekruhtur namazı ifsat etmez. Hanefi mezhebine göre caiz olmaz zaruretten dolayı böyle namaz kılanların Şafi mezhebini taklit edebilir. Nasıl Şafiler kadınlara dokunuyor abdesti bozulur. Abdestiz tavaf edilemez. Hanefi’yi taklit ederler. Aynen bunun gibi Hanefiler de şafiyi taklit edebilir.

SORU: Geçenlerde bir evde yatsı namazı kıldık sonunda vitir namazı da cemaatle kıldık doğru mudur?
CEVAP: Hanefi mezhebine göre sadece Ramazan’da teravihten sonra cemaatle vitir namazı kılmak sünnettir. Diğer zamanlarda vitir namazını cemaatle kılmak mekruhtur. Şafi mezhebine göre Ramazan’da cemaatle vitir namazı kılmak sünnettir.

SORU: Benim saçlarım uzun gusül abdesti alırken saçlarımı çözecek miyim?
CEVAP: Hanefi ve Şafi mezhebine göre gusül abdesti alırken saçların dibine su geçiyorsa saçlarını çözmesine gerek yok saçların dibine su işlemiyorsa o takdirde çözüp de yıkanması lazım.

SORU: Benim gözümde lens var gusül abdesti alırken lensi çıkaracak mıyım?
CEVAP: Hiçbir mezhep de gözün içi abdest ve gusülde farz veya vacip değildir. Dolayısı ile çıkarmak gerekmez.

SORU: Umre ve hacdan gelenleri ziyaret ediyoruz zemzem içerken kimisi ayakta kimisi oturarak içiyor açıklar mısınız bunun hangisi doğrudur.
CEVAP: Zemzem suyu ile abdest suyu ayakta içilebileceği gibi oturarak da içebilirsiniz. Diğer suları ayakta içmek mekruhtur.

SORU: Veresiye mal almak caiz midir?
CEVAP: Elbette taksitle veresiye alış veriş yapmak caizdir. Örneğin buzdolabının peşin fiyatı 500 TL. Altı ay taksite bölündüğü takdirde 600 veya 650 TL. Almak da caizdir ancak İslam’da iki pazarlık haramdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR