Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Şaban Ayı teşrif etti

Şaban Ayı teşrif etti

Efendim mâlumunuz üzere, Cenâbı Hakk’a tahsisli olan Recep ayının bitiminde, Salı günü aramıza teşrif eden, mübârek Şaban ayı, bizleri derecesiz sevince gark etti. Ne mutlu bize ki, sağ selâmet bu sene de, Resulümüz aleyhissalâtu vesselâm’ın ayına kavuştuk, hamdolsun. Bu vesileyle, siz kıymetli okurlarımızın ve dahi tüm İslam ümmetinin, Şaban ayını tebrik ediyor, en kâmil istifâdeler diliyoruz. Bilindiği gibi, biz O’nun ayında, elbette O’nu yazarız. O’nu yazmak, ayrı bir güzelliktir. Yüce ve Aziz olan Rabb’im nasiplenenlerden eylesin inşallah.

Hoş geldin şerefli peygamberin, şerefli ayı! Hoş geldin sevapları bolca toplamaya sebep olan ay! Hoş geldin bizi, ümmetin ayı olan Ramazan’a hazırlayan ay! Hoş geldin oruçların ve sâir ibâdetlerin Hakk’a arz edildiği ay! Hoş geldin, Hoş geldin, Hoş geldin!

Sevinçliyiz, Şaban ayı geldiği için, içimiz heyecan dolu. Ey Gönüllerin Sultânı Sevgili Peygamberimiz aleyhissalâtu vesselam, Seni yüreklerimize dâvet etmek, gönlümüzün en müstesna köşesini, Sana tahsis etmek istiyoruz. İnşallah son peygamber, son Nebî aleyhisselan Efendimiz, hayat kılavuzumuz, hiç olmazsa bu ayda yaşantımızın merkezinde olsun diliyoruz, Ya Rabb’i nasip et.

Biz, O güzel peygamberi, bizzat O’nun bereketli ayında, O’nun seçkin hayat tarzını, kendi pratik yaşantımıza koymak adına gayretler sarf etmek arzusundayız. O’nun sünnetlerini yaşamayı, yaşam tarzı hâline getirmek istiyoruz. Zira bugünkü insanlara rehberlik yapacak, en faziletli davranış modellerinin sâhibi, O’dur aleyhisselam. Güzellikler, O’ndadır. Fazilet, erdem, kâmil ahlak, O’ndadır aleyhissalâtu vesselam. Başka kapılara gitmeye, ne hâcet. Bize en aydınlık kılavuz, nurdan ışıklarını sunarken, el âlemin lambaları benim neyime!!!

Şaban ayı, Hakk’ın Hak sevgilisini anma, O’na ulaşmaya vesile olan bir muhabbet zeminidir. Değerlendirmesini bilene iyilikler, hayırlar, sevaplar yağdırır. Yapılanlara bire karşı üç yüz misli kazançlar var. Dolayısıyla, bu bereketli ayda faziletlere tâlip olanın hem bu dünyâda hem da ahrette yüzü güler Hakk’ın izniyle. Kazanç her zaman iyidir, kayıpsa tercih edilmemelidir. O zaman, Müslümanlar olarak mübârek Şaban ayından, lâyıkı veçhile istifâde etmeli.

İçinde yaşadığımız bunaltıların çok olduğu şu hayat meşgalelerinde, insanı rahatlatan mânevî ibâdetler, kişilere hayat enerjisi bahşeder. Şahsiyetlerdeki menfiliklerin düzelmesi adına olumlu mesâfeler alınabilen, bu güzel ayı değerlendirmek artık bize kalmıştır. Ayrıca ruhlarımıza yeni bir can suyu sunacak olan namaz, oruç, zikrullah hassâten Şaban ayında Gönüllerimizin Sultânı, Rasûlümüze takdim edeceğimiz salavatı şerifler, ahret çeyiz sandığımıza koyacağımız en değerli birikimlerimiz olacaktır. O halde aramıza teşrif eden Efendimiz aleyhissalâtu vesselâm’ın ayı olan Şaban ayında, O’na çokça salâtu selamlar yollayalım. Bu vesileyle gönderdiğimiz salavâtı şerifeler, kimsenin kaçamayacağı o korkunç ve dehşetli günde bizi, O’na tanıtacak delillerimiz olsun.

Şaban ayı diğer aylara göre fazileti çok olan bir aydır. Nasıl ki şerefli Kur’ânu Azûmüşşan, diğer kutsal kitaplar arasında daha faziletliyse, yine bizim peygamberimiz diğer peygamberler içerisinde daha kıymetliyse, işte mübârek Şaban ayı da aynen öyle, faziletli bir aydır. Nitekim Şaban Ayı’nın diğer aylardan üstünlüğüne dâir, Enes Bin Malik'ten (ra) rivâyet edilen bir hadiste Peygamberimiz aleyhisselam buyuruyorlar ki; ‘Recep ayının diğer aylar üzerine fazileti, Kur'ân-ı Kerimin diğer kitaplar üzerine üstünlüğü gibidir. Şaban'ın diğer aylar üzerine üstünlüğü, benim diğer peygamberler üzerine fazlım gibidir. Ramazan'ın diğer aylar üzerine fazileti, Allah Teâla’nın, yarattığı varlıklar üzerine fazlı gibidir.’ buyurmuşlardır. (Gunye, 1 /187)

 Bu kıymetli ayı en güzel şekilde değerlendirenlerden olmak niyazıyla efendim, Cumânız ve Şaban ayımız mübârek olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR