Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Ramazanın Toplayıcılığı

Ramazanın Toplayıcılığı

Ramazan Müslümanları toplayıcı, birleştirici mübârek bir ay… Ramazanda akın akın câmilere giden müminler İslam için bir gurur kaynağı… Mukabelelerde Kur’an için bir araya gelen müminler yine İslam için bir sürur vesilesi… Ne güzelsin ey şehri Ramazan! Sende mevcut her çeşit lütfü ilâhi…

Câmilerimiz Ramazan ayında ayrı bir şenlenir, dolar taşar. Ramazanda camiler gerçekten “cem edici” “birleştirici, toplayıcı” özelliğini tamı tamına yerine getirir. Ramazan ayında câmiler Cuma günleri diğer aylardan daha kalabalık bir cemaati ağırlar. Yine bu ayda her günkü kılınan beş vakit namazın cemaati de bir başkadır. “Artık bu Ramazan beş vaktimi de cemaatle kılacağım” diyerek ahdeden farklı müminler vardır câmilerde. Bunlar sözlerine sâdık kalarak Ramazan boyu büyük bir aşkla, şevkle cemaate devam ederler. Diğer Müslümanlarda bu kardeşleriyle ilgilenip sâir zamanlarda da gelme sevgisini kazanmada onlara yardımcı olması ve cami cemaatine yeni gelen kardeşlerine ayrı bir muhabbet göstermesi umulur. Bu Allah (c.c) için yapılan bir hizmettir. Ya yatsıdan sonra kılınan teravih namazlarına ne demeli? Tam mübârek ve muhteşem bir beraberliktir bu namaz sünneti ihya etmek adına. Bu beraberlik İslam’ın yegâne ve biricik önderi Hz. Muhammed aleyhisselatü vesselam’ı sevmenin ve O’na tâbi olmanın en bâriz göstergesidir. Âdeta müminler diğer aylarda demedikleri ‘Seni seviyoruz ya Rasulallah’ ‘Sana tâbiyiz ya Rasulallah’ diyorlar sanki. Zira bu birliktelik bu samimi fikri haykırmaktadır. Teravih namazı yirmi rekât olmasına rağmen çocuğuna, gencine, yaşlısına ağır gelmiyor. Zevkle, iştiyakla işini bırakıp koşa koşa câmiye gelenleri gördükçe bir Müslüman olarak içimiz sevinçle doluyor. Hatta namaz bitip sonundaki dua anında sırf o kardeşlerimiz için özel dualar ediyoruz. Ah Ramazan ne güzelsin! Ne muhteşemsin sen…

Ramazanın cem edici özelliği bütün muhteşemliği ile tecelli ediyor derken bu gerçeği dillendirirken cemaatin öneminden bahsetmeden geçemeyeceğiz doğrusu. Güzel dinimiz müminlerin birlik ve beraberliğine pek önem vermiştir. İslam dini günlük beş vakit kılınan namazları, haftada bir kılınan Cuma namazlarını, yılda iki defa kılınan bayram namazlarını hep birlikte topluca kılınmasını teşvik etmiş ve hatta gerekli görmüştür. Elbette bunun çeşitli faydaları vardır. Müminler namaz vakitlerinde bir araya gelsinler birbirlerinden kopuk olmasınlar, görüşüp halleşsinler ve yardımlaşsınlar diyedir. Müslümanlar birbirleriyle ilgilenip problemlerine çözüm üretsinler ve birbirlerinin meselelerinden haberdar olsunlar diyedir. Bu sebeple cemaatle kılınan namazlarla verilmek istenen ilâhi bir mesaj vardır. O da; müminlerde bulunması gereken “birlik ruhu” dur. Bu ruh cemaate devamla pekişir ve sağlamlaşır.

Güzel dinimizin güzel peygamberinin cemaatle namaz kılmayı teşvik edici mübârek sözleri vardır. Buyuruyorlar ki; “Cemaatle kılınan namaz tek başına kılınan namazdan yirmi yedi veya yirmi beş kat daha faziletlidir.” (Buhâri; ezan,30) Sevgili peygamberimizin kendisi de hayatı boyu hep cemaatle namaz kılmıştır. Sâdece hasta olduğunda yine cemaate katılmış ama Hz. Ebubekir(r.a)’in arkasında namaz kılmıştır. Cemaat şuuru İslam’ın vazgeçilmez bir sembolüdür.

İslam dininde cemaatle namaz kılmanın önemi büyük olmasına rağmen bugün ne üzücüdür ki günlük cemaate ancak yaşlılar iştirak etmekteler. Haydi diyelim ki çalışanlar işleri sebebiyle katılamıyorlar. Ya esnaflara ne demeli? Oysa peygamberimiz aleyhisselatü vesselam’ın bu husustaki şu hadisi gayet mânidardır: “Nefsim kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, ateş yakılması için odun toplanmasını emretmeyi, sonrada namaz için ezan okunmasını, daha sonra da bir kimseye emredip imam olmasını, sonra da cemaatle namaza gelmeyenlerin gidip evini yakmayı düşündüm.” (Buhâri; ezan, 29) bu hadisi şerif cemaati terk edenlere ne ağır bir ikazdır!

Aile içinde de cemaatle namaz kılmak faziletlidir. Ancak câmiye cemaate devam etmek ayrı bir fazilet ve daha çok sevaptır. Hanefi ve Malikilere göre sünneti müekked olan farz namazlarını cemaatle kılma hükmü Şâfilere göre farzı kifaye Hambelilere göre farzı ayındır. Bu hüküm cemaatle namaz kılmanın ne kadar ehemmiyetli olduğunu bizlere göstermektedir. Bu kadar bilgiden sonra cemaate devam edip etmeme hususu artık size kalmıştır.

Hürmet ve saygılarımla…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR