Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Kudüs’ün Kutsiyeti

Kudüs’ün Kutsiyeti

Bugün Filistinlilerin şanlı direnişi, sâdece Müslümanların değil tüm insanlığın şerefidir. Bu mücâdele ruhlarda yerleşmiş olan sarsılmaz inancın yansımasıdır. Dünyânın sözüm ona (!) en güçlülerinin işgalci İsrâillileri desteklemesi adına, Filistinlilere savaş açması karşısında, onların şerefli direnişi vesilesiyle, pek çok insan İslâm’ı, Kur’ân’ı tanımaya, anlamaya çalışıyor. Onca olumsuzluk arasında insanlardaki bu hidâyet uyanışı yüreğimize su serpmiştir. Yüce ve Aziz olan Allah Teâlâ’nın rahmeti geniştir. Nereden ne çıkaracağı bilinmez. Yazımızın başında hemen bu ehemmiyetli husûsu belirtmek istedik.

Biz biliyoruz ki, Kudüs, dünyâda kutsiyeti tartışılmaz bir şehirdir. Burada cereyan eden menfur cinâyetler, hakikaten insanın yüreğini incittiği gibi, zihnini de yaralıyor. Bağrında nice peygamberleri barındıran bu mübârek şehirde, bugün ne yazık ki, en olmadık insan katliamları gerçekleşiyor. Doğrusu onların ruhları inciniyor diye de, içimiz titriyor. Kudüs’e peygamberler şehri denir. Hz. İbrâhim, Hz. İsmâil, Hz. İshak, Hz. Lut, Hz. Yâkup, Hz. Yusuf, Hz. Süleyman, Hz. Musa, Hz. Hârun, Hz. Zekeriya, Hz. Dâvud, Hz. Yahya, Hz. İsâ ve son Peygamber Hz. Muhammed aleyhisselam bu güzel beldede bulunmuşlardır.

Hz. Meryem annemiz ve oğlu Hz. İsa (A:S) Kudüs’e yakın ‘Beytüllahim’de, bu topraklarda doğmuştur. Hz. Süleyman’da Gazze’de doğdu. Hz. İbrahim ve eşi Sâre vâlidemiz Kudüs’e yakın bir yer olan Sebu’da yaşamıştır. Hz. İbrâhim, Hz. İshak, Hz. Yâkup, Hz. Yusuf peygamberlerin kabirleri, Kudüs’e yakın el-Halil kasabasındadır. Hz. Musa’nın kabri de, Mescid-i Aksa’ya yakın bir yerdedir.

Kudüs, üç semâvî din için kutsal bir şehirdir.

Kudüs, Müslümanlar için kutsaldır. Çünkü Müslümanların ilk kıblesi burasıdır. Müslümanlar için 3. kutsal ibâdet merkezi Mescidi Aksa, Kudüs’tedir. Burası yeryüzünde inşa edilen ilk mescit Mescidi Haram’dan sonra, inşa edilen 2. mescittir. Peygamber. Efendimiz aleyhissalâtu vesselâm’ın, Mirâca çıkarken bütün peygamberlere namaz kıldırdığı mekan ve ayağını basarak, göğe yükseltildiği kayanın bulunduğu Kubbetüs Sahra buradadır. Ki, mescidi Aksa ve Kubbetis Sahra’ya, ‘Haremi şerif’ denir.

Kudüs, Hristiyanlar için kutsaldır. Çünkü Hz. İsa (A:S)’ın çarmıha gerildiği ve buradan da kabrine konulduğunun düşünüldüğü, ‘Kutsal kabir Kilisesi’ buradadır. Hz. İsâ (A:S) tebliğini burada yapmıştır ve yine burada vefat ettiğinden Hıristiyanlar Kudüs’te kutsal ruh ararlar. Aynı zamanda onlar, Kudüs’te kurban keserek hac yaparlar, böylece hacı olurlar.

Kudüs, Yahudiler için de kutsaldır. Çünkü Yahudilerin Süleyman peygambere âit, ‘Süleyman mâbedi’ ve ağlama duvarı buradadır. Ancak ‘Süleyman mâbedi’ önceki senelerde yıkılmıştır. Burası Yahudiler için en kutsal mekandır. Süleyman mabedi, Mescidi Aksa’nın altında olduğu düşünüldüğünden dolayı Yahudiler devamlı bizim için kutsal olan bu mâbedin altını oyan kazı çalışmaları yapmaktadır. Tabi Müslümanlar buna râzı olmamaktadır. Ayrıca Yahudilerin, ‘Arz-ı Mev’ûd’ yâni ‘vâdedilmiş toprak’larının içine bu mekanlar dâhildir.

Bu şekilde Kudüs her üç din için de çok önemlidir. Özetlersek, Yahudilerin bütün peygamberleri Kudüs’le özdeştir. Hz. İsa (A:S), Kudüs’ün çocuğudur. Müslümanlar için de kutsallığı Müslümanların ilk kıblesi, 3. Kutsal mescid ve Peygamber aleyhisselâm’ın oradan mirâca çıkması ve peygamberlere namaz kıldırması yönüyledir. Ama oranın asıl önemi hak-hukuk-adâlet, barış ve huzurun yânî İslâmî hakikatlerin tecelli ettiği bir yer olması sebebiyledir. Dolayısıyla Kudüs, tüm insanlık için önemlidir.

Ancak Yahudiler ve Hıristiyanlar Kudüs’ü yalnızca kendilerine âit bir şehir olarak görürler. Müslümanlar ise, Kudüs’ü üç dînin kutsallarının birleştiği, insanların hakikatlerle buluştuğu bir mekan olarak değerlendirirler. İşte bu anlayışla İslam her zaman kucaklayıcı olmuşken, diğer dinler dışlayıcı olmuşlardır. Geçmişte Kudüs’te, kadim medeniyetimizde, İslâm’ın idâresi altında insanlar barış, huzur, güven ve esenlik içinde birlikte yaşamışlardır.

Yüce ve Aziz olan Rabb’imiz en kısa zamanda Kudüs’ü eskisi gibi kendine yaraşır bir idâreyle şereflendirsin inşallah duasındayız. Cumânız mübârek olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR