Muammer Çelik

Muammer Çelik

HER ŞEYİN BİR SEBEBİ VAR

HER ŞEYİN BİR SEBEBİ VAR

Hayatta hiçbir şey boş ve sebepsiz yaratılmamıştır. Her şeyin bir sebebi vardır. Bugünkü çektiğimiz sıkıntıların da elbette sebepleri var. Çünkü Cenabı Allah’ın yaratmış olduğu dünyada her şey onun tarafından bir düzen ve sisteme bağlanmış ve sebebi ile birlikte yaratılmıştır. Biz buna Allah’ın yaratmış olduğu düzen veya sünnetullah yani; Allah’ın dilediği usulü, metodu deriz.

***

Her şey, kendisi için gerekli olan sebebe bağlı olarak yaratılmıştır. Yani; bitkilerin büyüyüp ürün verebilmesi için Allah suyu sebep kılmıştır. Suyun olması için bulutları sebep kılmış, bulutların bir araya gelip yağmur yağdırması için de rüzgâra ve sıcak-soğuk hava değişimlerine… vs. ihtiyaç vardır.

***

Bir de; bir insan veya herhangi bir şey için Cenabı Allah mutlak istediği büyük sebep (ana sebep) var ki; o diğer küçük sebeplerin ya sebebidir veya o küçük sebepleri yok eder, onları hükümsüz kılar. Ana sebep olmadan onların bir hükmü yoktur.

***

Konuyu biraz anlamlı ve güncel yaşantımıza aktaracak olursak, meselâ; bir bitkiden en güzel verimi alabilmek için birincisi ve büyük sebep: Tohumun toprakla buluşmasıdır. Bundan sonra ekim zamanının doğru olması, tohumun iyi olması, ekim alanı-zeminin uygun alan olması gerekir. Bunlar ana sebeplerdir, bundan sonra diğer küçük sebeplerin de önemli ölçüde yerine getirilmesi gerekir. Çünkü esbaba tevessül vaciptir.

***

Ya da şöyle bir örnekle daha iyi tezimizi anlatmış oluruz. Bir kişinin Cennete girip Allah’ın kabul ettiği kul olabilmenin birinci ve olmazsa olmaz en büyük sebebi imandır. Bu olmadan-iman olmadan- sonuç değişmez cennete girilmez.

***

 Şimdi Türkiye’de bazı iyi şeyler oluyor-oluyor gibi- iyi şeylerin olması için bir çaba ve gayret gösteriliyor. Örneğin: Tahıl koridoru antlaşması gibi, enerji kaynakları arayışları gibi, tarıma önem verip teşvik programları… vs. Hatta bu sene ürünün bol olmasını da ekleyebiliriz. Ya da sihaların üretilmesi, Milli Harp Sanayisindeki atılımlar veya bazı özel firmaların başarılı ihracat gerçekleştirmeleri… gibi, durumları sayabiliriz. Ancak nedense ben bildim bileli bu tip çalışma ve başarılar var ama bizim paramız hep geride ve biz geri ülkeyiz. Bugünlerde ise hemen-hemen para olarak en gerideyiz.

***

Çünkü ülkemiz iyi yönetilmiyor. Suçun tamamı kötü yönetimlerdedir. Vatandaştan fazla kendileri yanlış yapıyorlar. Hatta vatandaşın yapmayacağı suçu işliyor ve vicdanlı davranmıyorlar. Neyse esas konumuza dönersek; ana sebep-büyük sebep veya sebepler yerine getirilmiyor. Hak-adalet sebebi sıfır, hasbi olmak veya menfaatçi olmak noktasında da sıfır elde var sıfır, diğer ana sebeplerin ana başlığı ise; Allah’ın yasakladığı haramların, büyük günahların varlığıdır. Faiz, zina içki, kumar, kâfirleri dost edinme, hırsızlık, yolsuzluk talan lüks ve israf… vs. hepsi bizde mevcut. Birçoğu devlet eliyle ve devlet adamları tarafından yapılıyor.

***

Fazla uzatmak istemiyorum; asla başarılı olamayacaksınız, kazanamayacaksınız. Bu sıkıntılar boşuna değildir, her şeyin bir sebebi vardır. Bu sıkıntıların sebebi; büyük ana sebeplerin yerine getirilmemesidir. Küçük sebepler de arada kaybolup gidiyor, gidecek te… Bildiğim için ümitlenemiyorum.

***

Ama benim bildiğim bir tek sebep var, o da; bu hükümetin varlığıdır. Bu hükümet durduğu sürece hiçbir şey düzelmez. Sorunların ana sebebi; sorunun kaynağı olan hükümetin ortadan kalkması gerekir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Çelik Arşivi

Arefe

27 Haziran 2023 Salı 07:00
SON YAZILAR