Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Ekonomik Sistemler

Ekonomik Sistemler

Ekonomi, mal ve hizmetlerin üretimi, değişimi ve tüketimi ile uğraşan fert ve teşebbüsleri inceleyen bir sosyal bilim dalı olarak nitelendirilmektedir. Daha kısa bir tanımla ekonomi insan ihtiyaçlarının karşılanması için yapılan bütün ekonomik faaliyet ve teşebbüslerdir.
İYİ BİR EKONOMİ NASIL OLMALIDIR?
İyi bir ekonomi faizsiz bir temele dayanan, lüks ve israfa meydan vermeyen, tutumlu olmayı, iktisatlı harcamayı esas alan bir biçimde olmalıdır.
İyi bir ekonomi, sömürüyü ortadan kaldıran, bütün dünya insanlarına huzur ve saadet getiren bir biçimde olmalıdır.
EKONOMİK SİSTEMLER NELERDİR?
Dünyada mevcut üç ekonomik sistem vardır. Bunlar: 1) Kapitalizm,
2) Sosyalizm, 3) İslâm Ekonomisi
KAPİTALİZM NEDİR?
Kapitalizm, haksızlığa ve sömürüye dayalı olan bir sistemdir. Kapitalizm, faiz, israf, lüks, haksız kazanç ve rüşvet temelleri üzerine kurulmuştur.
SOSYALİZM NEDİR?
Sosyalizm de mülkiyet ilkesi tamamen yok edilmiştir. Sosyalizm, belirli bir grubun, büyük halk çoğunluğunu sömürmesi üzerine kurulmuştur.
Kapitalist ve sosyalist sistemler güçlü olanın zayıfın hakkını gasp etmesi ve haksızlık üzerine kuruludurlar.
İSLÂM EKONOMİSİ NEDİR?
İslâm ekonomisi, insanın iradesini daima göz önünde bulundurmak suretiyle, insana İslâmi emirlerin ışığında bir rota çizmeye ve insanın ekonomik tavır alışına İslâmi hedef ve idealler doğrultusunda yönlendirmeye azmeder.
İslâm ekonomisi, İslâm toplumunda kişinin davranışını hazırlayan, dini, ahlâki, sosyal, siyasal ve yapısal kurallar çerçevesinde insanın hâl ve gidişini ele alır.
İslâm ekonomisinde, faiz, haksız kazanç, sömürü ve rüşvet yasaktır. İsraf ve lükse yer yoktur. Toplumun kalkınması ve ilerlemesi için sağlıklı ve sıhhatli bir ekonomi politikası uygulanarak, insanların refah seviyesinin yükselmesi için çaba harcanır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR