Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Bugün Üç Aylar Başlıyor

Bugün Üç Aylar Başlıyor

Müslümanlar olarak hayırlı, bereketli, kıymetli aylara bugün itibârıyla girmiş bulunuyoruz. İslam dînine inanan ve ona gönül verenler için kutsal günler ve aylar, ölmez sağ kalırsak bir bir önümüze gelecek inşa ALLAH. Rabb’imiz güzel değerlendirmeyi ve lâyıkıyla istifâdeyi nasip etsin. Hepimizin üç ayları mübârek olsun değerli okuyucular.
Üç aylar İslam ümmetine de hayırlar getirsin. Müslümanlar olarak üzerimizdeki kasveti, gafleti, düşmanlıkları, nefreti, kaldırsın. Suriye’deki kardeş kavgasını bitirip ülkeye barış ve huzur getirsin, ölümler sona ersin. Irak’taki bölünme süreçleri yaşanmasın, kardeşler arası ittifak olsun. İslam ülkeleri birbirine düşmanlık beslemesin. Aramızda birlik, dayanışma, dostluk ve kardeşlik ilkeleri hâkim olsun. Afganistan, Pakistan huzur içinde yaşanan ülkeler olsun. Mısır ve Libya’da âdil düzen kurulsun. Filistin’e, Gazze’ye barış gelsin, kan akmasın. Türkiye’mizde de en kâmil mânâda huzur ve mutluluk ortamı oluşsun. Hergün hergün hâin PKK’nın zulümlerine ülke tanık olmasın. Rabb’im zâlimlere fırsat vermesin. Üç aylar dünyânın bütün coğrafyasında zulüm ve işkence gören Müslümanların kurtuluşuna, barışına, huzûruna vesile olsun, diyoruz efendim.
Her şeyin kirletildiği bir asırda yaşayan Müslümanlar bu kirlilikten her boyutta nasipleniyor. Gereklilerin, ilâhi kâidelerin, kutsi farzların unutturulduğu ama her türlü gereksizin son hızla pompalandığı bir asırda uzun zamandır zihinler, beyinler lüzumsuzluklarla doldurularak kirletildi. Günahlarla kalpler kirlendi, duyarsız hâle geldi. Gönül dünyâmız, ruh dünyâmız bu kirlilikte öyle kesâvet kapladı ki en acımasızlıkları hem işler hem de işleyenlerden hislenmez oldu. Netice de ruh örselendi, gönül yaralandı, ahlak bozuldu. İnanan insanlar ayni inançsızlar gibi yaşar oldu. Hiçbir şeyden tatmin olmayan, kanaatsiz, şükürsüz, mutsuz bir nesil oluştu.
Böylesi bir hazan mevsiminde yaşayan inananlar işte bu sükûn ve huzur mevsimine giriyor. Üç aylar Müslümanlar için bir sevinç mevsimi! Yıkanma, arınma, temizlenme zemini… Müslümanlar olarak bire on ürün alınabilecek bir karlı mevsime giriyoruz. Nasıl bayram gelince sevinir insan, sen de sevin ey Müslüman, üç aylar mübârek günler geldi, Hoş geldi! Gönüllerimiz bayram yapacak, kalpler genişleyecek, huzur dolacak Allah(c.c)’ın izniyle.
Hani bilgisayar hantallaştığı, yavaşladığı zaman onun yenilenmesi için ‘format’ çekilir ya işte aynen bunun gibi, üç aylar günahlarla kararan, kirlilikten bunalan, huzursuzluklarla daralan gönülleri formatlayarak yenileyip içinde bulunduğu gafletten kurtaracak. Yavaşlayan, klasikleşen ibâdetlerine ayrı bir diriliş getirecek. Mübârek üç aylar, Müslüman’ı içinde bulunduğu hantallıktan çekip çıkacak yeni bir hayâta doğru koşturacak inşaALLAH.
Hergün giydiğiniz beyaz tişörtünüz lekelenerek kirlendiğinde artık lekeler çıkmamakta ısrarcı olunca ne yapılır? Hemen bir çamaşır suyuna yatırılır, bir süre sonra eski beyazlığında, tertemiz olarak tekrar giyerseniz, üç aylar da böyle. Hatalarla, havâtırla, malayânilerle, günahlarla kirlenen, pislenen kalp âdeta senelik revizyon mevsiminde yapacağı çamaşır suyundaki gibi ekstra çalışmalarla aynen kirliliklerden tevbe ve istiğfarla kurtulup, arınıp, yıkanıp tertemiz olabilir. Hakiki temiz hâline inkilap edebilir.
İşte böylesi bir arınma mevsimine kavuştuk şükürler olsun. Recep, Şaban, Ramazan üç kutlu ay, üç huzur mevsimi. Ne yapılırsa kar, kişi için ne yapılsa faydası var mümin için. Recep ayı mübârek ayların ilki, üç ayların başlangıcı, bu ayda tutulan oruçlar inananları mağfirete eriştirir. Çok faydaları var ama daha önce hep yazdığım için bugün farklı şeyler yazmak istiyorum. Üç aylar değerlendirmesini bilene hakiki istikâmet kazandırabilir zira yolumuzu, yordamımızı şaşırdık, ibremiz şaştı âdeta. Üç ayların rahmeti yağsın üzerimize de hepimizin şöyle bir hal ve hareketlerimizi gözden geçirme imkânı sağlasın. İçimize nefis muhasebesi yapma isteği oluştursun. Gönlümüzde ‘bu gidiş nereye?’ sorusuna cevap buldursun.
Müslümanlar için bir mânevi tedâvi mevsimi olsun, üç aylar. Günahlarla, gereksizlerle yorulan, yıpranan hasta kalpler zikrü tesbihatlarla, nâfile ibâdetlerle tedâvi olsun, takviye bulsun, iyileşsin, hayra yönelsin. Sâir aylarda raflarda bekleyen kutsal kitâbımız ellerden bu aylarda hiç düşmesin. Sâdece okumakla kalınmasın, Kur’ân’ın rûhunu anlama, yaşama ve yaşatma aşkı, şevki doğsun içlerimize. Böyle bir çalışmayı başlatma mevsimi olsun üç aylar. İki cihânın Sultanı, eşsiz ahlâkın tek temsilcisi, Allah Teâlâ’nın sevgilisi Peygamber aleyhissalâtu vesselâm efendimizi ciddi olarak tanıma mevsimi olsun bu üç aylar. O’nun sünnetlerini yaşama ve yaşatma pratiğini Müslümanlar hayatlarına koysunlar bu üç aylarda inşaALLAH.
Hayır, hasenatlarımız, mâli ibâdetlerimiz artsın bu aylarda. İhtiyaçlıları yedirme, giydirme, infak etme faaliyetleri çoğalsın. Hayra koşulsun hatta hayırda yarışılsın üç aylarda. Unutulan değerlerimizin yeniden hatırlanmasına zemin olsun bu üç aylar…
Bu üç aylar inanan müminlerin günahlardan arınmalarına, bozulan ahlâkın düzelmesine imkan versin, kötülüklere yaklaşmasın. Bu temennilerle hepinizin üç aylarını tebrik ediyor, Perşembe gecesi idrak edeceğimiz Regâib gecenizi de şimdiden mübârek ediyorum efendim.
Dualarda buluşmak temennisiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR